Булгур с коприва готвя от време на време, откакто Жул откри булгура като вкусен продукт :-) заменящ ориза. Тук обаче имам добавена от страхотната домашна трахана на Лили , което определено направи ястието по-нежно. И тъй като всяка нежна текстура търси своето хрупкаво допълнение, отгоре съм поръсила с хрупкав пържен лук (много го уважавам). Няколкото ленти ситно нарязана вътре пастърма придават и леко пикантния вкус на сушено месо.
Продукти за 3-4 порции:
~300г коприва - млади връхчета, или листа
1 чаша от 240 мл едър булгур
4-5 стръка пресен лук
60-80 мл олио
~300г коприва - млади връхчета, или листа
1 чаша от 240 мл едър булгур
4-5 стръка пресен лук
60-80 мл олио
60-70г трахана
~120 г пастърма
1 ч.л. червен пипер
сол
няколко стръка джоджен /гьозум
~700 мл вода, или пилешки бульон
пилешкият бульон е по желание , вместо вода, но за мен ястието е по-вкусно с него.
1 ч.л. червен пипер
сол
няколко стръка джоджен /гьозум
~700 мл вода, или пилешки бульон
пилешкият бульон е по желание , вместо вода, но за мен ястието е по-вкусно с него.
Приготвяне:
* Копривата се почиства, поставя се в тенджера с вряща вода и захлупва с капак. Тенджерата се отмества от котлона, а копривата се оставя да се запари за 10 мин. Отцежда се, изстисква и нарязва.* Лукът се нарязва и запържва за 2-3 мин. в олиото; при него се изсипва измитият булгур и заедно "пържат" още 1-2 мин.
* Прибавя се червения пипер, разбърква се 10-на сек. и се налива водата/бульонът. Течността е в съотношение 2/1 части на булгура (мерим булгура и водата в една и съща чаша) плюс още 200 мл вода за траханата.
* Прибавя се джодженът, траханата и нарязаната коприва. Ако сложите траханата в студената все още течност на ястието и бъркате енергично, той ще се разтвори добре. Но ако изтървете момента и водата/бульонът загрее, трябва да смесите траханата със студена вода, за да не става на топчета и тогава да прибавите в тенджерата.
* Степента на котлона се намалява и оставя да къкри тихо, под капак. Посолява се на вкус - моят бульон е солен и не слагам. Ако водата изври, а булгурът не е омекнал достатъчно се прибавя още малко вряла вода.
* Когато булгурът набъбне се прибавя ситно ситно нарязаната пастърма. Разбърква се и отмества от котлона, а тенджерата се оставя затворена за 10-на мин, за да може булгурът и траханата да абсорбират добре течността.
* Степента на котлона се намалява и оставя да къкри тихо, под капак. Посолява се на вкус - моят бульон е солен и не слагам. Ако водата изври, а булгурът не е омекнал достатъчно се прибавя още малко вряла вода.
* Когато булгурът набъбне се прибавя ситно ситно нарязаната пастърма. Разбърква се и отмества от котлона, а тенджерата се оставя затворена за 10-на мин, за да може булгурът и траханата да абсорбират добре течността.
Може да го гарнирате с хрупкав лук, или с лъжица-две кисело мляко.
И хрупкав лук, и пастърма! Ммм, разкош! Ще се прави, благодаря за рецептата, Пепи🥰!
ОтговорИзтриванеа ти си имаш и собствено приготвена трахана, нали, Сонче :)
Изтриване