8 юни 2024 г.

Сладко от бели череши

 

       Сладко от бели череши за пръв път опитах от приятел през далечната 2010 г :-) и мнението ми, че "все череша" се разби на пух и прах. Тук белите череши са голяма рядкост. Толкова, че я ги видя веднъж на година на пазара, я не.  Пролетта на 2018-та колежка ме уреди и тъкмо да ми ги донесе през деня, паднах, та си строших ръката и пак ми се разминаха. Миналата година купих, но.... изхвърлих, беше поръчка и не отворих торбата да ги видя вътре, а те изгниващи вече. 

       Стига толкова хронология :) Но се надявам занапред да   попадам по-често от  5 години на бели череши. Тези не са съвсем жълти, сорта им е жълто-червен, но пак са много сладки и ароматни. Вчера публикувах рецепта за  печено сладко от череши, днес белите ги направих по другия метод - с отложено варене :-) По двата начина може да се направи сладко с всякакъв вид череши и вишни, но този е по-подходящ за по-нежните светли плодчета. 
       И тъй като всяка година, като минава сезонът на сладката, аз се чудя дали да си купувам машинка за чистене на костилките, или не, ще споделя най-лесният начин, който открих за себе си тази пролет за почистването им. Пробвала съм разните джаджи, които продават, включително секретна игла, отвертка, фиба, клечки за суши. Става, пипкаво е и цапа. В групата ни във ФБ някой писа за сламка и пробвах :) Килограм и половина изчистих за 30 мин - една серия на "Приятели", без никакви поражения по покривката и по тениската ми. Само дето моите сламки бяха от онези био, картонените и всяка страна на сламката издържаше  на 10-на череши. Затова нарязах няколко сламки и щом се намокреше там и смачка - следващата. На страницата ми във ФБ се вижда. Но и разбрах къде продават метални сламки и със сигурност ще си купя, защото ми се иска и малко сладко от вишни да направя. За асортимент, пък и без друго последните 2-3 години правя сладката с минимално количество захар, или без. Излязоха 7 малки, различни по мл бурканчета, но общото количество на готовия продукт е ок 900 г 
 

Продукти: 
1,5 кг бели/светли череши 
300 г захар 
10 г лимонтозу 

Приготвяне: 
* Черешите се измиват, почистват от дръжките и костилките. 
* Поръсват се с половината количество захар и оставят на хладно да престоят 6-7 часа. 
* В тенджера се кипват 100 мл вода с останалото количество захар. Сиропът се вари 5 мин. 
* Прибавят се посипаните със захар череши и  когато всичко заври, се оставят да къкрят 5 мин. Разбъркват се съвсем внимателно, за да не се накъсват плодовете. През това време се образува и вдига пяна, която внимателно се обира. Това с добавянето на масло в края, което ще обере пяната и тя ще изчезне пробвах 2-3 пъти миналата година и нито веднъж не изчезна. Така че си обирам пяната :-) . 
* След като поври 5 мин. тенджерата се отстранява от котлона и оставя да се охлади напълно - около 2 часа. Това е всъщност дългата част  на правенето на това сладко - изчакването между трите етапа на варене и преди това със захарта. Степента на котлона при всяко поставяне да се вари е на мах
* Отново се поставя на котлона, изчаква да кипне, засичат се отново 5 мин и пак се обира пяната, а сладкото или се разбърква много внимателно, или не, защото всъщност няма нужда. 
* Отмества се от котлона и оставя да се охлади отново 2 часа. 
* Последният, трети път  се поставя на котлона да кипне, изчакват се 2-3 мин, прибавя се лимонтозуто, разбърква се !отново внимателно! и още горещо се насипва в приготвените сухи бурканчета. Които се затварят с капачка и обръщат на нея да изстиват - за ок 40-50 мин. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...