Рецепти за сарми при мен много, най-вече в зелев лист. И всички с различни вкусове. С булгур, или с ориз, определено предпочитам да са с кълцано месо. Тези обаче са с по-различен вкус от всичките ми останали и ги споделям и тук :) когато не ме домързява да кълцам месото.
Продукти:
~ 1 кг зелеви листа, почистени от жилката (говорим за кисело зеле
)

0,8-1кг шарено свинско месо
1 ч.ч. ориз (от 250 мл)
1 стрък праз лук
60-70 мл олио
1 ч.л. червен пипер
2 ч.ч. зелев сок (по 250мл)
1 равна ч.л. сол
1/2 ч.л. стрит сух джоджен
1/2 ч.л. стрита суха чубрица
1ч.л. сух стрит сух девесил (през зимата тези подправки обикновено са сухи)
1/2 ч.л. червен пипер
60г масло
1 ч.ч. ориз (от 250 мл)
1 стрък праз лук
60-70 мл олио
1 ч.л. червен пипер
2 ч.ч. зелев сок (по 250мл)
1 равна ч.л. сол
1/2 ч.л. стрит сух джоджен
1/2 ч.л. стрита суха чубрица
1ч.л. сух стрит сух девесил (през зимата тези подправки обикновено са сухи)
1/2 ч.л. червен пипер
60г масло
Приготвяне:
* Месото се нарязва на съвсем ситни кубчета.
* Поставя се в мазнината, посолява и задушава под капак за ок 30 мин. на средна степен на котлона.
* През това време стръкът праз се нарязва на ситно. Прибавя се към месото и задушава заедно ок 5-6 мин.
* Прибавя се измития ориз и всичко заедно запържва 2-3 мин.
* Поръсват се подправките, червения пипер, разбърква се и тенджерата се отстранява от котлона.
* Оставя се малко да изстине и се завиват сармите

* Завиват се не много стегнато и нареждат в тавата за печене.
* Наливат се двете чаши зелев сок и още чаша и половина вода (ако нямате прибран зелев сок, сложете само вода, но с 1 ч.л. лимонтозу и 1/2 ч.л. сол, разтворени в нея. )
* Тавата се покрива с лист алуминиево фолио и пече - първо на 250* за ок 20 мин (да се чуе цвърчене от фурната), а после градусите се намаляват на 170* и пече така около час.
* Развива се фолиото. В малка съдинка (тиганче, касерола, метална купичка) се разтопява маслото. Прибавя му се червения пипер и с тази запръжка се заливат сармите в тавата. Тавата се връща отново във фурната да се запекат за ок 10 мин.
Може да им направите млечен сос, или сервирате с кисело мляко.
Наредих се да почерпиш :)
ОтговорИзтриване