30 април 2025 г.

Салата от пържени патладжани

 

       Салата от патладжани, втори вид в блога. Първия съм го публикувала преди 15 години, но рядко ги правя, защото пърженето знаете не е много полезно, а е бавен процес и затова предпочитам да си ги хапнем с подлучено мляко. тази салата обаче (почти като моята) ядохме преди 10-на дни на екскурзията Армения/Грузия, където явно много обичат този зеленчук, защото го имаше под различна форма всяка вечер в ресторантите и в двете държави. Да знаете, че ползват и много орехи и магданоз :-) за мое нещастие.  Колкото и да го чоплех, доста от тревицата изядох. Дори тук, в салатата има. Снимки от Армения и Грузия може да видите тук, във ФБ, защото освен там са и само в телефона :-) Не се знае кога ще ги сваля на компютър. Тези две държави не мога да сравня с Мароко и Йордания, но пък имаше достатъчно манастири, катедрали, библиотеки, музеи и монументи, на които да се възхищаваме. Както и уредничеството в тях, зеленината и чистотата и в двете държави. Не мина и без дегустация :-) на вина и на коняк (т.е. бренди, тъй като коняк е само във Франция) На храна се наситих на хинкали, ядох вкусна шакшука, видовете гата (арменския хляб) и хачапури (ето тук в блога имам хубава рецепта за един вид хачапури). Всъщност всички предястия и салати бяха много интересни (и с много магданоз) и ще споделя още едно предястие, пак с патладжани, което много ми хареса. Малко разочарована останах от сервиза в ресторантите, но може така да действат с групите :) Да се разбира - веднъж вечеряхме 3 часа, друг път - за няма и час и ни събраха чините и5 платата със сарми. 

Ето и патладжанената салата: 

Продукти за 3-4 порции

2 големи патладжана
сол
олио за пърженето им


2 зелени чушки (Сиврия)
5-6 скилидки чесън
50 мл оцет (балсамов)
много магданоз

шепичка орехови ядки 

Приготвяне:
* Патладжаните се режат на ленти, или на кръгчета - на кой както му харесва.
* Посоляват се, или се поставят в пресолена вода за час.
* Чесънът, орехите  и магданозът се нарязват съвсем ситно и смесват с оцета.
* Патладжаните се отцеждат, измиват и подсушават на кухненска хартия, преди да се поставят за пържене в тигана.
* Пържат се в сгорещена мазнина от двете страни до зачервяване.
* Изваждат се на кухненска хартия или на твърда салфетка.

* След като се охладят, патладжаните се нарязват на едри парчета, а чушките - на тънки ленти.
* Върху тях се поставя сместа от чесън, магданоз, орехи и балсамов оцет и разбърква добре.
* По желание отгоре може да се поръси още магданоз :)
Сервира се добре охладена.


2 коментара:

  1. Благодаря за интересната рецепта, ще я приготвя. Чушката сурова ли се слага?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...