добре узрели червени/розови домати
краставица
лук
стар хляб (квасен, с него ми се получава по-вкусна)
босилек
зехтин
оцет
сол
Пропорциите на продуктите е според вкуса Ви - който зеленчук харесвате повече, слагате повече от него. При мен са долу-горе равни части домат, краставица и хляб.
Приготвяне:
* Лукът се нарязва не много ситно и поставя в купичка със студена вода и 2 лъжици оцет в нея.
* Хлябът се нарязва на кубчета, поставя на хартия за печене в тава и наръсва обилно със зехтин.
* Пече се в загрята на 200* фурна до съвсем лека промяна на цвета - колкото да станат хрупкави хапките, не препечени. Може да оставите хляба за 24 часа, нарязан на кубчета, да изсъхне хубаво и тогава да ползвате тези сухи крутони. За мен това е по-добрия вариант - сухият хляб поема повече от соса :-)
* Когато са готови се прехвърлят в купа и оставят да се охладят.
* Прибавят се нарязаните домати и краставици, ситно нарязани листенца босилек и отцедения лук.
* Подправя се на вкус - със солта, зехтина и оцета.
* Разбърква се и прибира в хладилника за час, преди да се сервира. Ако не ви се чака това охлаждане, използвайте охладени зеленчуците.
Няма коментари:
Публикуване на коментар