31 май 2025 г.

Панцанела

 

       Панцанела е традиционна за Италия (с произход Тоскана) лятна салата от домати, червен лук, босилек и стар хляб. Преди години типична за бедните жители на района, съдейки по малкото и достъпни  продукти. Дори в началото е била от стар хляб и лук. Името си носи от италианските думи pane и zanella - хляб и дълбока чиния за салата. Днешната панцанела е обогатена и се състои от домати, лук, зехтин, оцет, сол, черен пипер  и босилек, понякога и краставица. Почти като нашето Балкантурист изделие "шопска салата" :-)  Която салата не съм удостоила с публикация в блога, но честно казано, тази салата с домати и патладжани ни е много по-любима. 
Продукти: 

добре узрели червени/розови домати
краставица
лук
стар хляб (квасен, с него ми се получава по-вкусна)
босилек
зехтин
оцет
сол 

Пропорциите на продуктите е според вкуса Ви - който зеленчук харесвате повече, слагате повече от него. При мен са долу-горе равни части домат, краставица и хляб.

Приготвяне:
* Лукът се нарязва не много ситно и поставя в купичка със студена вода и 2 лъжици оцет в нея.
* Хлябът се нарязва на кубчета, поставя на хартия за печене в тава и наръсва обилно със зехтин.
* Пече се в загрята на 200* фурна до съвсем лека промяна на цвета - колкото да станат хрупкави хапките, не препечени. Може да оставите хляба за 24 часа, нарязан на кубчета, да изсъхне хубаво и тогава да ползвате тези сухи крутони. За мен това е по-добрия вариант - сухият хляб поема повече от соса :-) 
* Когато са готови се прехвърлят в купа и оставят да се охладят.
* Прибавят се нарязаните домати и краставици, ситно нарязани листенца босилек и отцедения лук.
* Подправя се на вкус - със солта,  зехтина и оцета.
* Разбърква се и прибира в хладилника за час, преди да се сервира. Ако не ви се чака това охлаждане, използвайте охладени зеленчуците.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...