31 май 2010 г.

Пикантни кашкавалени хапки


Страхотни кашкавалени хапки, пикантни от лютия пипер.

Адаптирани от блога и с благодарност на Перла flower flower тя от другаде, но ще стане дълго да посочвам пет обратни източника :)

Розова сол не знам от къде мога да намеря тук (ако някой знае, моля да сподели), затова сложих в кафемелачка (която ползвам само за подправки) една супена лъжица едра сол и люспите на две сухи червени люти чушки. Със семето щеше да е много, много люто.



Продукти:
1 1/2 чаши настърган кашкавал
3/4 чаша брашно и още 3-4 лъж. за точене
4 с.л. меко краве масло
3 с.л. готварска сметана (или прясно мляко)
1/2 ч.л. червен пипер
щипка риган
едра сол за поръсване и червен лют пипер

Приготвяне:
* Всичко се поставя в купа за месене .
* Бърка се с миксера - бъркалките за тесто, докато се събере всичко на топка.
* Поставя се на набрашнен плот, точи се кора - дебела половин см. и изрязва на формички.
* Пренасят се на хартия за печене в тавата и поставят в загрята фурна на 180*.
* Поръсват се със смляната сол с червен лют пипер.
* Пекат се до бледо порозовяване - 10-12 мин.

***Авторката е посочила сол и в тестото, но ръсейки ги отгоре, на мен ми идва в повече солта. Така е достатъчно. Или не трябва да се поръсват отгоре. Ригана е съвсем малко и ненатрапчив, но само червения пипер като подправка определено не е по наш вкус. По-скоро бих изключила него от рецептата.

6 коментара:

  1. Пепи,
    много ми допада това предложение за кашкавалени соленки - тип капки. Оформлението - също.
    Поздрав и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дианка :)
    Хубава вечер на теб, макар и дъждовна да е.

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,
    това е мезе е като за Световно :) Тъкмо навреме го показваш, за да можем да се подготвим за откриването. Ще върви страхотно с биричка. Само кантарът ще е недоволен.
    Хубава вечер и прекрасна сряда

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Дани :)
    след Световното ще разтоварваме :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни!!! Децата,а и аз ми ги излапахме за отрицателно време-)) Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а аз благодаря , че ми ги припомни :) Да ви е сладко!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...