11 юни 2010 г.

Боб със зеле

Рецепти за боб със зеле толкова, колкото рецепти за боб. Колкото домакинства, толкова начини да го сготвят.
Най-често го правя, когато готвя боб или зеле, следващия ден обратно и само събирам накрая, за да се овкуси. Или омешат вкусовете де.
Най-вкусно е с джолан обаче, колкото и да е синоним на постно ядене това, джолана, особено с оставена кожичка не него му придава невероятен вкус.
И люта чушка, разбира се. Или чесън. И чаша вино. Или бира.
drinksdrinks


Продукти:
250 гр. стар боб (аз купвам един салатен боб на Арива от поне година, едър е, увира много бързо и е много вкусен. Половин пакет - те са от 500гр)
1 средно голяма кисела зелка
2 равни с.л. червен пипер
7-8 супени лъжици олио
Сол на вкус ако трябва, че зелето е солено)
***джолан по желание

Приготовяне:
* Бобът се накисва от вечерта, или поне 5-6 часа по-рано.
* Кипва се два пъти и всеки път се изхвърля водата, в която е врял и измива боба, като в първата вода аз слагам 1/2 ч.л. сода за хляб. От нея се появява пяна, докато ври, водата придобива жълтеникав цвят, но после стомах не боли smile1
* Зелето се измива, отцежда, нарязва на ситно и заедно с олиото, една чаена чаша зелев сок и една чаена чаша вода се слага в тенджера да се задушава през това време. Ако ще е с джолан, тук е момента да се сложи.
* След като зелето омекне, към него се добавя свареният стар боб, заедно с част от водата, в която е врял, отгоре се поръсва червение пипер.
* Оставя се да къкри още 10-15 мин. по желание се изсипва в тава и запича, но се внимава да не остане сухо.

8 коментара:

  1. Ако щеш ми вярвай, но това е може би най- любимото ми ядене!
    Мама го готви много вкусно и редовно я изнудвах едно време. На брат ми толкова му беше писнало, че и до ден днешен не иска да яде такова нещо:)

    ОтговорИзтриване
  2. Любимо ястие си приготвила и показала, Пепи! :)
    Права си, че всяка домакиня по свой начин приготвя гозбите си, но комбинацията на основните продукти и вкус няма как да се променят! :)
    Благодаря ти за споделената рецепта, чудесното поднасяне и представяне! :)
    Сърдечни поздрави и пожелания за хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Права си, Еви, основните продукти няма как да се променят :)
    Благодаря, хубави почивни дни и на теб!
    Лулу, вярвам ти :) Аз го открих твърде късно (при нас това не се готви) и сега си наваксвам отранна есен до .....почти до лято :)
    Приятна почивка и усмивки :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,
    прекрасно поднесено
    и коментирано :)
    А тези люти чушлета са задължителни!!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. az neznam dali shese spravq losh gotva4 sam no she opitam

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай, няма какво да объркаш тук :)

      Изтриване
  6. Може ли да се сготви в слоу кукъра и да се сложат заедно и зелето и несвареният боб или и в този случай първо трябва да се свари боба?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, но боба трябва да се кипне предварително. И после му доливате малко вода - към него и нарязаното зеле, защото няма да извира водата. Гответе около 6 ч. на силната степен, или 8 на слабата, ако видите, че водата е поета от боба - добавяйте или вряла вода, или зелев сок, пак горещ.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...