12 юни 2010 г.

Пълнени чушки с кайма и ориз

Тук важи същото условие, като при готвенето на боб с кисело зеле. Пропорции, начини, предпочитания - най-различни.
Аз ги правя така

Обикновено тавата ми събира 12 чушки.
Трябват още:
500-600гр. кайма
колкото броя чушки, толкова супени лъжици ориз /Ники: за теб са по 1,5 пълни, супени  лъжици, /.
2 добре узрели домата (или 200гр. смлени домати)
по 1 каф.л. черен пипер, червен пипер, чубрица и кимион
1 ч.л. сол
60-80мл зехтин или олио
магданоз
малка глава лук, 1-2 моркова

Приготвяне:
* Доматите се настъргват на ренде, поставят в малка тенджера заедно с каймата, ситно нарязания лук, моркови, мазнината и солта.
* Задушават се до оставане на мазнина, като през това време каймата се разбърква добре на трохи в доматената смес.
* Прибавя се почистения и измит ориз, подправките /със ситно нарязания магданоз/ и готовата смес охлажда за 10-15 мин.
* Чушките се почистват от семената.
* Пълнят се, притискайки сместа към върха на чушката почти до горе - да останат 1-2см ненапълнени
* Поставят се в тава, заливат с вода до ниво  1/2   на чушките и прибавя в нея 1 ч.л. сол още.
* Завиват се с фолио и пекат около час във фурната.
* Развива се фолиото, обръщат се чушките и запичат до зачервяване /още 10-15 мин./

*** Ако няма да правя сос - включвам на долен реотан до изпаряването на течността при чушките; Ако правя - тази течност използвам за соса.





Приготвяне на соса:
* Отцежда се течността от чушките.
І вариант на соса:
* Прибавят се 50-60 мл олио, 200мл прясно мляко и включва да заври.
* През това време се размиват 2 с.л. брашно, щипка сол и прибавят с бъркане във врящия сос до сгъстяването му.
* След като леко се охлади се прибавя сока на половин лимон.
ІІ вариант на соса:
* Прибавят се 50-60мл. олио и 100 мл топла вода.
* Оставя се да заври. Отделно се разбива 1 кофичка /400гр/ кисело мляко с 1 яйце и 2-3 с. л. брашно, сол на вкус.
* Взема се от врящата смес и с бъркане налива към млечната, докато се разреди наполовина.
* След това се връща пак с енергично разбъркване към сместа на котлона, изчаква да клокне и отмества.

***Чушките могат да се наредят в тенджера и приготвят там. Така обаче вкусът им е по-скоро на сварени чушки.
***Каймата се замества много добре от месо - съвсем ситно нарязано, задушено в доматите до омекване на месото.

21 коментара:

  1. Пепи,
    обичам тези чушки
    като предпочитам втория сос :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. :):) Имаме еднакви вкусове. На мен ми е по-плътен и атова го харесвам повече.

    Хубава вечер и на теб, Дани!

    ОтговорИзтриване
  3. Хм,Драгомирава щеше да каже,че ти е малко ориза ... Чудни са чушчиците,страшно апетитно изглеждат!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Ние сме се договорили с нея, аз не и се меся колко кайма слага, пък тя не ми гледа ориза :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ама ти верно си изчерпала всички варианти:) Аз пък ги обичам варени с втория сос:)

    ОтговорИзтриване
  6. Но пък сме всички се единни в това, че обичаме пълнените чушки :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам пълнени зелени пресни чушки, а и с доматче вътре... ммм, разкошотия.

    Свекито ги прави като на килограм кайма слага една к.ч. ориз, малко сол, олио и черен пипер, нищо друго. Но моите са по-вкусни :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Ехей, ама тя наистина набляга на каймата :)
    Но и на нас ни харесва с доматче вътре, не толкова изчистени :)))

    ОтговорИзтриване
  9. DOBRA EEEEEEEEEEEEE SPOR NQMA :)))))

    ОтговорИзтриване
  10. Аз пък им слагам ситно нарязани картофи и патладжан,повечко магданоз и каквито подправки обичаме. А колкото плънка остане сипвам около чушките и пека с повеко водичка за да остане след като се изпекат сос.

    ОтговорИзтриване
  11. Вкусно! Аз прибавям към сместа за пълнежа 1-2 яйца.Целта е да не се пръска.А след като ги напълня отупвам с брашно за да не излиза от чушките.

    ОтговорИзтриване
  12. С яйце в каймата може и да пробвам. Макар че, нямам проблеми с пръскането или излизането на плънката, хванах цаката на чушката до къде да е. Благодаря ти!

    Но - към предния коментар :) Патладжан и картофи отказвам да сложа. Веднъж сложих картофи и се зачудиха това мусака в чушки ли е, или ги пробвам кога ще откажат чушките :))

    ОтговорИзтриване
  13. Майка ми ги прави без моркови.Доматите (2-3) -отрязва калпаче,издълбава ги за сместа.После ги пълни и тях и ги пече с чушките .Ама тя си ги яде,защото ние предпочитаме чушките.

    ОтговорИзтриване
  14. Добре :))

    И ние печени домати не обичаме :)

    ОтговорИзтриване
  15. Моята баба слагаше и малко счукани орехчета, също ставаха хубави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, щом така ги е харесвала. А аз не бих ги пробвала, най-малкото, защото аз не обичам орехи. А домашните ще ми ги захлупят на главата, ако им ги предложа така :)

      Изтриване
  16. Рецептата е убиец! Абсолютно по класически :)

    ОтговорИзтриване
  17. mmm tazi recepta e syperi e mnogo vkystno.

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря много за рецептата! Днес ги направих (задушени в тиган, с кисело-млечния сос) и станаха чудни! Сега си облизвам пръстите пред послушно опразнената чинийка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) радвам се ,че ти е било сладко :)
      Благодаря, че реши да опиташ моя начин :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...