От много време ме впечатляват сандвичите на Кевин-Аспарагуса (както Ели го покръсти, а самата тя знае и за сандвичите). Сандвич като сандвич, ще каже някой. Да, ама не. Като родител на един до скоро тийнейджър и на друг, все още такъв, през ръцете ми минаха няколко тостера за сандвичи, скарички, фурни и тостери, за да виждам разликата с тези.
Предимства и недостатъци:
На тостер-сандвича плънката (пък и хляба)се мачка прекалено много; но пък има две хрупкави корички и се пекат сами;
На скаричката (парти-грил) плънката се запича и получава хубава коричка, но хлябът отдолу остава мек;
Във фурната се получава добре препечена филия и плънка, но само ако сандвичът е с 1 брой филия...
На тостера - филийката е хрупкава и препечена, но остава по-суха, защото плънката е поставена след изпичане и нищо от нея не се обединява с препечената филия.
А сандвичите на Кевин изглеждаха едни такива сочни, плънката ( най-вече сиренето ) се разтича, не са обезформени от притискането на плочите на тостера и имат апетитно зачервени корички.
Затова в ден, в който се видях с повече време за закуската ги изпекох като неговите и.... съм си обещала, че винаги, когато мога ще ги правя така.
Плънката е по желание, по предпочитание и по съдържание на хладилника в дадения момент - сирена, колбаси, месо, комбинирани със зеленчуци или останала от вечерта салата тип "зимна" - рибна, руска.....
Затова само за крайната фаза от приготвянето.
Освен, че филиите се мажат отвътре с масло, отвън също се намазват. Едната филия, която е отгоре. След това се обръщат и поставят с намазаната страна в загрят тиган с незалепващо покритие (аз ползвам грил-тигана, но може и друг)
Ако имате свободни ръце ги притискате отгоре за 4-5 мин., да се запекат, но много по-удобно е тук да се ползва широка чиния с равно дъно (или тиган), които да се поставят върху филиите - така, че те да са добре покрити. И в чинията - нещо тежко ( слагам 1 пълен буркан с мед; тежи 1.1 кг.). Напълно достатъчно да притисне сандвичите и да се запече добре.
След тези 4-5 мин. се маха чинията с тежестта, намазва се и горната филия с масло и обръща целия сандвич върху нея, да се запече по същата процедура за още 3-4-5 мин.
Ако сандвича е с пълнеж както рибния, отгоре намазвам със зехтин, но моля да се има предвид, че маслото прави по-добра коричка.
Ами това е :)))
Ако сандвича е с пълнеж както рибния, отгоре намазвам със зехтин, но моля да се има предвид, че маслото прави по-добра коричка.
Ами това е :)))
Както е тръгнало след салатите и сандвичите е ред и на попарата тези дни
Е, ама са много апетитни, перфектни са обилна сутрешна закуска или пък нормален обяд.
ОтговорИзтриванеДавай и попарата, няма да й простим (едно време, когато бях малка много мразех попара, обаче откакто му правя на малкия и взе да ми харесва :))
Е, тя твоята сигурно ще е по-така, тъй че я чакаме :)
Хубав следобед :)
В точно такъв период и аз обикнах попарата, Инче :) Най-нормална е, но със захар - хляб, сирене, масло, захар и вода.
ОтговорИзтриванеИ много точно ги определи - обилна закуска :))
Хубав следобед и на теб!
Ммм, страшно апетитно изглеждат!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Пепи, такъв разбор си направила на отделните уреди и резултатът от изпичането, че можеш да защитиш дисертация :)
ОтговорИзтриванеСандвичите на Кевин /как пък го кръстихте този красавец/ са чудесни, винаги има нещо, което се стича....
И ако не ти стигат ръцете, свирни, ще дойда да държа!
Хубава вечер от мен!
Дани, в периода, в който му започнахме "следенето" с Ели, почти всички рецепти бяха с аспержи :)) от там дойде. А при него обилно се стича плънката дори :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер на теб, с удоволствието ще ги държим заедно :)
Благодаря, Яна! Хубава вечер и на теб!
Пеп, в блога на Кевин всичко изглежда много изкушаващо :)
ОтговорИзтриванеСандвичите са страхотни :)
Ами хрупкави са, а с масълце отгоре,че и отдолу,...., как няма да са хубави;-)
ОтговорИзтриванеНо за да използвам "технологията", наистина трябва време- май ще се превърнат в обилната неделна закуска;-)
А сега хубава вечер!
Пепчо, страхотни изглеждат предложените от теб грилова ниандвичи, а аз "бичам, бичам" ... както казва малката :))) Само талията ми после плаче за фитнес :))) Ех хайде, отивам и аз да си направя един пък после ще му мисля :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави :)
Така е, ЗОри. И има много голямо разнообразие в неговия блог. Интересно обаче, много от предложенията му вървят на серии... скоро имаше тиквена :)
ОтговорИзтриванеМъх, може. Неделна закуско-обяд. Споразумяваме се.
Абе само у нас ли закусват 7 дни в седмицата :))
Лека нощ на теб!
Иве, много пъти като ми писне от неделното голямо готвене за направление Стара Загора-София вечерям сандвичи... оказва се и малки и големи ги обичаме :)
Ти дерзай във фитнеса, аз духом ще съм с теб :)
Поздрави и хубав, лек петък да ти е!
Ееее,сега да можеше да ми завиеш два сандвича за утрешния обяд щеше да е приказка!
ОтговорИзтриванеМного хрупкави и апетитни,и как чудесно стоят на фона на чиниите!Страхотия!
Лека нощ,Пепинко!
Роси, да ти завия, ама докато стигне при теб ще омекне хрупкавото :)
ОтговорИзтриванеЛека нощ и на теб и прегръдка!
Знам го Кевин - и мен ме запали по аспержите. Сега гледам, че и сандвичите му си ги бива. Много ми легна на душа тази плънчица, която си мушнала вътре. Досега не бях правила сандвичи на тиган - само пърленки и калцонета, но време е май нещата да се променят:)) Благодаря за хубавата и вкусна рецепта, Пепи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСандвичите са чудесни. И методът е правилният.
ОтговорИзтриванеНе забравяй, че след определен брой години и все по-малко зъби ще имаме нужда и от попари.
Така че давай! Не се колебай.
Страхотно изглеждат сандвичите, Пепи!
ОтговорИзтриванеА Ели е една подстрекателка...
Много ми допадна и анализът на начините за приготвяне на сандвичи и съответните резултати:)
Сърдечни поздрави за двете ви,
хубав и усмихнат ден, Диана
Гуинет, пробвай и сандвичите така - ще ти харесат, убедена съм. А пърленките пък в тостера правя напоследък :) много хубаво се изпичат. Поздрави и на теб!
ОтговорИзтриванеДобре, Ели, ще почерпя попарка тези дни :) Ти не си ли хранила Кирчо с такава? Николай още я хапва...2 пъти в годината, като си е в къщи и се сети...
Дианка, благодаря ти! За анализа... ами нали трябав да си обоснова претенциите защо това така, а не така..... Права си за Ели..
Хубава вечер на теб и още по-хубави почивни дни!
Красота. Аз залагам на едни класически - grilled cheese sandwiches, намерих ги в Нож и виличка преди време. Нечовешки са, но както и вие сте отбелязала - плънката зависи единствено от наличностите и фантазията!
ОтговорИзтриванеНе го знам кой е тоя младеж, Кевин, ама сандвичите са супер.
ОтговорИзтриванеКоментарът на Елидраг ме размаза от смях:))))))))
Ама е права Ели, нали :))
ОтговорИзтриванеclaire, ще пробвам и класическите, Дани Добрева ми ги показа в нож и виличка.
Благодаря за коментара :)
тези сандвичи са популярни под името панини сандвичи, има и специални похлупващи се грилове за тях, които ги пекат и притискат равномерно и отгоре и отдолу, но на практика твоят вариант е отдавна практикуван и е дал идея за направата на тези грилове:) Един от моите фаворити е с Чедар, Морацела, пушена шунка, Капиколо и кисела краставичка:)
ОтговорИзтриванеИмам два похлупващи се грила за такива сандвичи, но разликата с така приготвените е в полза на тези сандвичи. Горе съм писала - тостер-сандвичи им казваме на тези, но много мачкат хляба. Явно техниката тук не е в полза на качеството.
ОтговорИзтриванеВиж, с чедър не съм пробвала, а обичам това сирене, ще направя :)