10 юли 2011 г.

Дззззак


Първия верно направи "Дзак" като отворих кофата, но другите на дясната снимка имаха съвсем различни помисли. 
След двудневна диета в жълтата кофа деликатесите бяха надлежно почистени, варени, пак чистени, пак варени ......... и така около 4 дни, докато стигна до заветния продукт - около 500-600 гр. готови охлюви за готвене, паниране, обратно връщане в черупките. За последното бях сериозно попитана "Защо ги връщаш в черупките, нали вече ги извади" swoon Тия мъже, нямат никакво въображение.  Пълнените със звучното име "по бургундски" след ден- два, а до панирани пак не стигнаха. Най -много няколко сандвича още да има.  С актуалното наименование  брускети.

Тук съм написала  как им провеждаме диетата.
Преди това ви трябва разбира се дъждовно време и ...... пуста градинка.

Днешното предложение е за Охлюви с ориз и бекон



В случая е с бекон и домат, но тези, които съм запомнила от дядо (там се научих да ги ям, но той пълнеше една голяма тава - богат улов е имал явно всеки път)  бяха само ориз (бял) и охлювите. И такива правя, но за тях друг път, този път тези, с екстрите - вино, домат и бекон. 

Продукти за 3 порции: 
около 250 гр. месо от охлюви + 150 мл бульон от последното им варене
ок. 250 мл. гореща вода
150 гр. пушен бекон 
ок. 120 гр. ориз 
2  (средни домата) 
100 мл бяло вино 
1 малка глава лук
60-70 мл олио/зехтин за готвене
черен пипер, сол, магданоз
опция: (която аз вложих) 1 ч.л. лютивка и малко пармезан.

Приготвяне:
* Ситно назярания лук се задушава в олиото с малко вода, докато остане на мазнина. 
* Прибавят се охлювите, виното и задушават, докато отново останат на мазнина. 
* Прибавя се измития и отцеден ориз, бърка се, докато се "изцъкли" - стане прозрачен. 
* Прибавят се настърганите домати, ( + лютивката), задушава се 2-3 мин. и прибавя горещата вода и бульона.
* Оставя се открито да къкри, докато набъбне ориза и поеме водата (количеството вода може да е повече или по-малко; зависи ориза, който ползвате какъв е. Пропорцията е 1/3 обикновено, но много "марки" ориз поемат и 1/2. Но не и толкова вода, че да се развари ориза.
* Когато ориза е омекнал, котлона се изключва, прибавя се нарязания наситни кубчета бекон, магданоза и затваря с капака на тенджерата. Оставя да се задуши  4-5 мин. 
* Следва запределяне в чинии, поръсване с малко пармезан (ако имате под ръка; аз поръсих, защото имах останало кубче, което никой не искаше да му настържа в салата).


***Ориза обаче никога не "стои" добре, когато е "разсипан в чинии". Както казва племеницата ми (като аргумент за това, че не яде маслини) "Чинке, човек се храни първо с очите си". Факт, който тя използва много хитро :)
Затова може да се използва ринг и да се оформи на кръгове с него. Рингове обаче не всеки в къщи има, но всеки има бутилки от минерална вода, които срязани в равната част изпълняват същата роля.
По-мързеливата версия на срязана бутилка е купичката. Това е най-лесното оформяне на всяка порция ориз - било за основно, или за гарнитура; разликата е в големината. Голяма - за основно; малка ( купичка за ядки или чаша за кафе) - за гарнитура. Намазват се от вътрешната страна с олио, пълни се с ориз и леееко притиска. Обръща се върху чинията. 
И естествено - малко ситно нарязан  магданоз за цвят   sick 

11 коментара:

  1. Пепиииии, не е честно!
    Откъде сега, посред Варна и при 30 градусова жега да търся охлюви :)
    Ама че изкушаващи си ги приготвила! Ако не се лъжа и едно капрезе наднича от снимката :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, направо ме разби :)))))
    Тези деликатеси са трепач!!!!!!
    "Завиждам" ти за това :Дзаааак!!!!
    А и предложението е страхотно!
    Прегръдки и прохладна неделя!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Супер са Пепи!Обожаваме с малкия охлюви. Айде на другия дъжд ще ги търсим:)

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, не е Капрезе :)
    Нали обещават да вали идната седмица, дано още веднъж поне се покажат :)
    Благодаря, Дани, така пече, че се очертава и днес жега.
    Траяна, на уше ще ти подшушна къде ги събрах :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хе,хе може и да не е, ама прилича. Ще взема аз да спретна едно капрезе за надвечер, поне малко да си отвлека вниманието от деликатеса с охлювите :)
    Хубава неделя, Пепинке!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,много ми хареса заглавието,провокира ме,и въпреки,че точно сега нямах намерение да прегледам какво ново при приятелите,на това Дзззззак не се въздържах да не цъкна!:))
    Няма да си кривя душата,таквози ястие не кусвам,пък уж не съм от тез,дето много отбират и отсяват.Ама охлювите някак ми действат анти мотивиращо даже да ги опитам.Чувала съм,че са вкусни,баща ми ги яде много,но....аз-тц!
    Обаче пък снимките ти са станали страхотни!
    И защо е това зеленото със стисната уста до магданоза :)!И него ли като босилека,не го долюбваш?Ако е така,знай че сме аналогични,суров магданоз не обичам,и босилека упорито предебрегвам за сметка на ригана.Е,изключвам песто Дженовезе,в него го обичам.
    Та,днес съм многословна,но понякога ми идва муза :)!
    Освен това разбрах,че с Лети сме от един град,това ми харесва!

    Поздрави и да ви е сладко с тези очиларковци!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, да си призная до сега такова нещо не съм вкусвала :-) И май нямам кураж :-) Макар, че на теб ти имам доверие щом иде реч за рецепти...знам ли може любопитсвото да надделее :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Така, да се наредя на опашката - и аз :) таквоз не не хапвам, но ти се възхищавам на търпението и въображението с които приготвяш охлювчетата си, Пепи!! Виж, веднъж като много малка - татко ми ме излъга да опитам - брррррр - жабешко бутче - на Малкия Бунарджик в Пловдив мисля, и като се сетя :)) още ми пресяда, въпреки че не помня вкуса... Ле-леее, че глупости ти наразказвах :) прекрасна нова седмица ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Mмммм, вкусно! Много вкусно! Обожавам охлюви!:)))

    Пепчо, може би не си чела последните коментари в моя блог, но отворих тема за Лятно градинско парти и гостуване по блогърски:) Ще направим обща трапеза в моя блог,крайната дата е 31 юли, а имейл адресът ми е nfw@abv.bg. Ако искаш да се включиш с предложение и снимка на блюдо за лятно градинско парти, моля чувствай се поканена!?:) Ще се радвам много на твоето присъствие!

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, така е напекло, че няма шанс скоро да се появят пущините на паша .....
    Роси, ето, че има полза от бъбренето сред нощите :)
    Виж сега, охлювите не са гадост, те са деликатес :Р Чети по френско какво става с тях. Ти да не мислиш, това ти е свинско, да се готви всеки ден :)))
    Магданоз - пресен - бляк. Босилек - може да се каже. Но на нашенския. Аз вече няколко седмици пиша за един лимонов, който Йоли ми даде на семена, посях и :)) го паса. Но той мирише повече на лимон, отколкото на босилек, затова. Онова отзад не е капрезе (установих, че предпочитам салатата от домати с бг сирене или пушено), но въпреки това това лято моята я поръсвам с този босилек. Виж, половинът яде магданоз...... абе само десерт не съм му правила, виж Мъжката салата.
    Милена, на Охлювите по френски, които се надявам утре да успея да сложа, дори не се усеща месото... ако ще пробваш - избери тях за начало - магданоз, масло, чесън. И лимон добавих аз.
    Мина, жабешко бутче - всеки път правех брррр като го чуя дори, без да пробвам. Убеждаваха ме, че месото е като на бяла риба, но без кост. Вече над 30 години, една сутрин панирам на село бутчетата от нощния улов на брат ми и половинът и девойчето (тогава малка - 6-7 годишна) седна до тях и заръфа. Едва тогава се престраших - наистина е бяло, по-скоро като на пиле месо. Е, майка ми дори тогава не опита.
    Че и с охлювите - месото им е мускул, наподобяващ воденички. Ако ти ги предложи някой ситно нарязани с ориз, няма да познаеш, че са охлюви. Не трябва така с предубеждение към тях.
    Освен това те са сигурно най-чистеното месо, докато се готви.
    Ееее, Светлана, радвам се, че един пишещ поне обича да хава охлюви :)))
    Сега отивам да видя в блога ти, тази седмица е доста натоварена при мен, но ако не тези дни, идната ще ти пиша.

    Поздрави девойки, с пожелания за по-хладно време!

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи, аз бих опитала от твоето произведение. Сигурна съм, че ще ме заинтригува:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...