3 март 2015 г.

Печени картофи с чесън, или шарено казано :) Картофени ветрила


      Тези ветрила от картофи ги правя, откакто Мими :-*:-* ги е показала в добрия ни стар форум Гответе с мен. Преди  8 години, оказва се.  И всеки път с различни добавки, миришки и служат както за гарнитура, така и за основно ястие биха могли да минат. 



     Когато са за гарнитура естествено минават само с миризмите, но ако ще хапваме за основно - слагам и добавките - гъби, моркови за цвят, шунка, или тънки ленти сланина за блажно :) за някои хора.  Понякога  с добавен гъбен сос към тях. Но на всички - тънки ленти чесън и подправки. В последните години ги правя и в пликове за печене - още по-бързо и по-лесно и за печене (задушават се) и за чистене след това. 



     През годините ароматите се смениха у нас - от мащерка, през розмарин, чубрица и сега :) риган. Въпрос на вкус, сложете любимата си подправка за печени картофи, но ако все още не сте правили такива  ветрила от картофи - непременно си ги направете. 



      И последно  ще споделя една хитринка, която прилагам, за да успявам да нарязвам картофите на ветрило, без да ги срязвам докрай (ако се  реже бавничко се успява, но когато са повече картофи и се бърза :) това е доста добър начин да си помогна). 
      Избирам две дъски с равна дебелина. Слагам ги една до друга, а разстоянието между тях е дебелината на картофа - така, като се постави между двете дъски и се реже до дъските, остава около 0,5-0,8 см. (зависи колко са дебели дъските) ненарязана част от картофа, на която се държат резените и.  Долу се вижда добре. Вместо дъските, може да си изберете други два предмета, с еднаква големина, които да ползвате при срязването. 



Продукти:
еднакви по големина  почистени, избелени  картофи

по 2-3 с.л.зехтин и масло 
2-3  с.л. оцет
сол, риган, черен пипер - или подправки по вкус
скилидки чесън, нарязани на филийки (за 15-16 картофа ми отиват 1-2 средни глави) 

и още:
моркови, гъби, шунка, сланина - всичко на тънки филии 



Приготвяне: 
* Картофите се нарязват вертикално  през ~ 0,5см. , не до края.
* Посоляват се. 

* Във всеки нарез се поставя филийка чесън и филийка от другите "добавки" - тук може да ги редувате от всички, а   може да направите всеки картоф с различни добавки. 
* Нареждат се в тавичка един до друг - или в плик за печене - поръсват се с подправките, прибавя се маслото, зехтина/олиото и оцета - тук искам да спомена,  че оцета при печене се изпарява и не се усеща, но наистина стават вкусни с него, пък и щом Мими е писала оцет :) няма как да и противореча и слагам - тя е човек, на който се доверявам безрезервно в кухнята. 
* Пекат се в загрята на 180-200* фурна. Ако са в плик за печене - пекат се завързани в торбата, без да се пробива тя и без да се прибавя друга  течност.  След 50 мин. печене, плика се изрязва с ножица отгоре, за да могат да се запекат за още 5-10 мин. 



И тук на преден план е един със сланина и чесън само :) 


12 коментара:

  1. Картошки, гармошки.. Със сланина са най-----но и неудобни. Но ги приготвям.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а, неудобни чак :) Важното е да не се прекалява :)

      Изтриване
  2. Любими са ни,Пепи! Чудни са станали!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусотия са тези картофи, особено като човек импровизира!
    Страшна си на съветите! И за плика за печене и най вече за начина на разрязване на картофите!
    Относно подправките - опитай естрагона (тарос). Много добре овкусява картофите (е, в края на краищата е въпрос на вкус, де!)
    Слънчев ден, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ина :)
      Тарос имам и ползвам, но виж, не съм се сетила никога да сложа на картофките. Следващия път - непременно ще сложа. Благодаря ти и хубав, слънчев ден на теб!

      Изтриване
  4. ах,хитруша си ми ти,гледай пак каква техника си изнамерила да режеш картофите бързо и равно,тц,тц,не спираш да ме удивляваш!Добре,че все пак цъкнах още една стъпка назад,Пепи,със 100 км. в час публикуваш,нямаш стигане,а ветрилцата са разкошни,прекрасни!Скоро не съм ги правила,благодаря за подсказката!Хайде лека вече от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да си улесняваме престоя в кухнята, нали :)
      А за публикуването - да наваксам малко, че бях позарязала блога :)
      Ще те видя теб какви ги правиш, сигурна съм, че са разнообразни и при теб :)
      Лека нощ и от мен!

      Изтриване
  5. само дето картофите далеч не стават за 50 минути, а за около 2 часа...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. A'стига! Вие за 2 часа кокалите ли ще им варите?

      Изтриване
  6. Пепи, имаме много любими рецепти от теб. Фаворит ни е "Мляко с ориз", дори и тези които не ядяха такова :) . Давам ти две идеи: 1. Вместо две дъски, пробвай с две дървени шишчета за скара. 2. В дълбока чиния за супа сипвам до дълбоката част олиото или зехрин.прибавям подправки по избор, сол и разбърквам. Потапям вече нарязания картоф с изпъкналата част, като с палеца леко притискам откъм правата част. Така ветрилото се отваря и в разрезите навлиза и мазнината и подправките. Нареждам ги в тавата с ветрилото нагоре и пека до златисти ръбчета. Става много лесно много по-бързо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за идеята, със сигурност е по-лесно да се потопят в приготвените подправки.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...