3 август 2017 г.

Банички с шунка, кашкавал и яйце на оче :)


      Идеята за баничките с цялото яйце на очЕ вътре е от това клипче, където кората е питка за тортиля, не кори за баница. Ама аз си имам от по-дебелите, но нежни одрински кори за баница ипредпочетох да ги направя така. Може и да е по-добре :) тъй като виждам дебелите препечени  краища на питката за тортиля :) Резултата е повече от добър и това е второто им правене у нас от три дни насам. Не знам дали ще стане с фини кори за баница, ако искате да ги приготвите - ползвайте Одрински, или печените на сач кори. Най-добрият случай е да си разточите :) от домашните по-хубави няма. 
Продуктите за 1 баничка са: 
1 кора (Одринските са големи, кръгли) 
2-3 с.л. масло 
1 с.л. царевично нишесте 
кашкавал и чедър тук - за повече цвят на кашкавалите, но може да е Ваше любимо 
2-3 резена шунка, или филе някакво пушено 

яйце за намазване 
семена за поръсване -тук нигела 

Приготвяне: 
* Кората се разтваря на масата/или плота. 
* Нарязва се(накъсва с ръце в моя случай, защото са нежни) на големи парчета, От тях се оформя основана някакво подобие на правоъгълник  с големина ~30/15 см. 
* В отделни купи се разбиват яйцето за намазване и разтопява маслото. 
* Всяка кора се намазва тънко с масло и поръсва фино с нишесте. Тъй като корите са нежни, прясно точени, то не им позволява да се слепват и останат недоизпечени. Цялата кора се нарежда така, че да се оформи на пластове (3-4-5) правоъгълник.
* В едната му част на дъното се поставят парчетата шунка/филе. ***
* По края се разпределят настърганите кашкавали, така, че в средата да остане кладенче - за яйцето, което се чуква там внимателно, за да остане цяло. 

 
* Останалата половина от правоъгълника се прехвърля върху плънката и с ръце притиска леко по краищата, да се затвори. 
* Намазва се с разбито яйце и поръсва със семена. 
* Така се приготвят и другите банички. Нареждат се тавата, застлана с хартия за печене, или намазнена.
* Пекат се на 220*,  в предварително загрята фурна на 1 ниво под средната скара (но не и на дъното) за около 15 мин. - до зачервяване 


***На половината кори разпределях продуктите в единия край и захлупвах с другия, но на друга част от корите я поставях  в средата и след това завих краищата нагоре, към средата, да покрие добре плънката. И по двата начина става, както се вижда от горните снимки. 


3 коментара:

  1. Пепи,
    не съм правила подобни банички - яйце на оче.Но наистина са много интересни.Предполагам, че може да се получи добре и с фини кори, даже и на тиган ако липсва фурна.Но много красиво изглеждат в разрез.
    Поздрави и лека почивка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щестане и на тиган, Ели, стига да е с капак, за да се задушават сиренето и яйцето вътре, докато се изпичат корите. Много ефектно е, да :) Малката ни девойка, която не обича яйце я хапваше без яйцето - там кашкавала се беше разтекъл и точеше на конци :) като няма яйце, което да го стяга.

      Изтриване
  2. Верно ли скри яйцето вътре:))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...