12 септември 2018 г.

Сладко-кисел сос

      Почти тайландски ;D не съм ходила там и не знам какви са им точните подправки, но на вкус много се доближи като този тайландски сос сладко-кисел сос, който ползваме в къщи (Лидълски е, от азиатските седмици се запасявам) 
      Наскоро Ванката Пейчев сподели рецептата за сладко-лют  тайландски сос и нали в аз и младите хора много обичаме всякакъв сладко-кисел сос, веднага си я преработих за нелют вариант.  Дозата е малка, излизат 4 бутилки по 250-300 мл и след първият опит, в който сложих няколко люти чушки за пикантност :heat: , рязко ги намалих до леееека пикантност :) Лютивината, разбира се е  въпрос на вкус и желание, но трябва да се има предвид количеството захар,  ако се прави в голямата част със сладки чушки - те самите сладнят. Това наложи промяната на рецептата на Ванката.  Ако не Ви е достатъчно люто, или ползвайте рецептата  му само от люти чушки, или опитвайте и ако не Ви достига лютивината - прибавяйте по 1-2 люти, пасирани чушки в момента на приготвянето на соса. Но не може да се вади люто, да знаете ;D 
      Излишно е да казвам, на какво най-много подхожда соса, нали :innocent:
Продукти
600 г  червени сладки чушки (това количество е готови, почистени чушки.) 
50 г люти чушки - също почистени, без семена :) тук е желателно да се ползват ръкавици :)
500 мл оцет 
450 г захар 
100 мл червено вино 
5-6 скилидки чесън 
1 равна ч.л. сол 
1 равна ч.л. семена кориандър 
1 зърно карамфил 
парче от 2-3 см. джинджифил (или 1.ч. сух, но варианта с пресния корен е по-добър) 
1/4  ч.л. семена  бял синап 
1/2 ч.л. лимонтозу

1  ч.л. царевично нишесте 

***Семена синап и кориандър се продават и в аптеките, и в магазините при подправките. Сложила съм и 2-4 стръка  зелен кориандър, защото го посях :) а той взе, че излезе, но определено може само със сухия. Джинджифил освен сух в пакетче, вече има в почти всички зеленчукови магазини   и в големите хранителни търговски вериги. 
Чушките, които ползвам са различни сортове - червени -  капия, от дебелите рибки, сиврия.
Ако не искате да ползвате царевично нишесте, може да изварите повече соса, но ще стане още по-сладък. А царевичното нишесте тук, макар и малко, придава  кадифена  плътност на соса.
Приготвяне
* Чушките - почистени и нарязани; парчето джинджифил обелено и дребно нарязано и скилидките чесън се пасират на пюре -  грубо, не гладко. 
* В дълбока тенджера се наливат оцета и виното, прибавят се захарта и пасираните чушки. 
* Включва се котлона и сместа се кипва - тук тенджерата се пази до котлона :) образува се пяна, която  изкипява, ако не пазите (личен опит). Затова котлона се намалява - 2/3 от мощността му, а пяната внимателно се обира. 
* Когато се обере всичката образувана пяна - винаги излиза около 3 лъжици - се прибавят фино смлените  подправки и солта. 
* Оставя се да ври, докато се изпари голяма част от водата - сосът се сгъстява малко, но нямаме очаквания да стане като лютеница, или доматен сос. Последните два пъти варя точно 25 мин, на 2/3 от мощността на котлона и това време е напълно достатъчно - парченцата чушки са добре сварени, сосът се е посгъстил и вече вкусен :) тук може да опитате спокойно. Ако Ви се вижда рядко - оставете го да ври още 5-10 мин. (това зависи от вида на чушките  :) пазарските са с по-голямо водно съдържание, заради обилното напояване) . 
* Прибавя се лимонтозуто и размитото с 2 лъжици вода нишесте.
* Сосът се разбърква, котлонът се  изключва, но тенджерата си остава на него. 
* Пълнят се подготвените сухи и затоплени (във фурната на 50-60*) бутилки, или бурканчета   - бутилките се пълнят много лесно с фуния, затварят се с капачките и обръщат върху тях. Завиват се с дебела кърпа и оставят така,  надупени :) бутилки, или бурканчета, докато изстинат напълно. 

11 коментара:

  1. Малееее, Пепчи, какъв цвят се докарала само - апетитен и приканващ "опитай, опитай меее" :)! Как да не направи човек една мъъъъничка доза за проба ;)!! Прегръдки, миличка и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, страхотно става на цвят! Мисля си, че някаква зелена подправка още би се вписала добре в цвета, но гледам да не прекалявам с кориандъра, че доста мирише :)
      Та дозата е малка, знам, че ще направиш :)
      Поздрави на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Здравейте! Бихте ли казали какъв вид оцет използвате за този сос?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :)
      Яббълков на Кулинар и домашен ябълков. Смесих ги, да не си хабя ябълковия оцет само, че идват и туршии за правене :)

      Изтриване
  3. Какво значи 1/4 семена бял синап? Пакет или лъжица?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. чаена лъжица е, отивам да допълня :) благодаря.
      Синапът също е леко лют, моля да се има предвид.

      Изтриване
    2. Благодаря, и аз така мислех, но да питам. В момента го правя, реших да сложа мед вместо захар.

      Изтриване
    3. Ще изхабите меда.
      слага се голямо количество, който знаете при температура над 40 градуса губи полезните си свойства и става все едно е захар.
      Ние сме производители на мед и често когато ползвам големи количества мед за готвене питам мъж ми и ако трябва да ври казва , че е безсмислено да заменя меда със захарта

      Изтриване
    4. Направих го точно по рецептата, само вместо захар сложих 1 кг. мед и не сложих лимонена киселина. Стана превъзходен сос. Благодаря за рецептата.

      Изтриване
    5. Това ,че е превъзходен е страхотно :) На тази пропорция оцет и чушки ли сложихте 1 кг мед?
      Ако се затворил врял, капачката ще вакумира и лимонената киселина не е много важна.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...