8 май 2019 г.

Султан кeбап

      Султан-кебап с пилешко месо. Една нашумяла рецепта в предишните 1-2 години. Умишлено тогава не я показах, че имаше хора, претендиращи за авторството и. А подобна рецепта у нас /имам предвид по българските земи/ се прави отдавна - пиле в палачинка с бешамелов сос,  споделена тук и от мен с интересното име, което Жоро Бордовски и беше сложил - Сънят на майстора.  Скоро си донесох пресни Одрински кори (от Одрин, разбира се), а когато донеса кори две са нещата, които задължително правя тогава - гюзлеми и това пиле-кебап в кора. Това е видео-рецептата, от която започнах да го правя, но съм "игнорирала" граха, тъй като не ми харесва в тази комбинация с патладжан и пилето. Лесна рецепта, която не се приготвя цял ден - за час и половина сте готови с нея, а е достатъчно "представителна", за да посрещнете и гости. Топките пилешко в кора може да поставите заедно в една тава да се пекат, но може и като моите - в индивидуални купички.  Още нещо - навсякъде по клипчетата и рецепти поставят пилешкото в 1 цяла кора. За мен е много - става прекалено тестяно плюс бешамелов сос. Затова разделям стандартната 1 Одринска кора на 2. 
Продукти за 4 порции: 
2 бр Одрински кори (или ръчно точени, но не и фини кори от пакет)
400 г бяло пилешко месо 
400 г месо от пилешки бут без кожа 
1 средно голям патладжан (без значение от големината му, но не и килограм :blush: )
1 средна глава лук 
3-4 скилидки чесън
100 мл бяло вино
2 лъжици доматено пюре (или готов  доматен сос
1/2 ч.л. червен сладък пипер и щипка лют (по желание )
3-4 стръка мащерка 
сол на вкус (1/2 ч.л.)
~ 60 мл олио 

За сос Бешамел: 
2 равни с.л.  препечено брашно 
2 с.л. масло 
1 ч.ч прясно мляко  (по 240мл.) 
150мл течна готварска сметана 
щипка индийско орехче, още една сол и още една черен пипер  :blush:

~200г кашкавал за поръсване (обикновен и чедър в равни количества е добра комбинация )
Приготвяне
* Патладжанът се бели, нарязва на кубчета, посолява и оставя да си пусне горчивия сок :) соланин за 40-50 мин.
* Пилешкото месо се нарязва на кубчета с еднаква големина; лукът се нарязва ситно. 
* Поставят се в половината от олиото да се запържат, докато останат съвсем на мазнина (пилешкото си пуска вода). 
* Прибавя се виното и отново задушава, докато течността се изпари. 
* Прибавят се пасираните скилидки чесън, червения пипер,  солта, разбърква се 1-2 пъти - за 2-3 мин. и тенджерата/съдът се отмества от котлона. 
* В останалата част олио в малка касерола/тенджерка се запържват измитите кубчета патладжан.  Прибавят се и 3-4 лъжици вода, за да може малко да поомекне - но не и да се вари :) 
* Когато е готов се прибавя към пилешкото месо; прибавя се и доматено пюре/доматен сос , листенцата мащерка и разбърква. Оставя се да се охлади. 

* Всяка кора се разделя на 4 части.  Приготвя се малка, не много дълбока купичка (моите са с вместимост  300 мл. )
* В купата се поставят 2 части от корите - така трябва да се наредят, че на дъното да се застъпят и да има висящи краища навън по купичката почти отвсякъде. 
* Слага се 1/4 от задушеното пилешко месо и краищата на корите се прехвърлят върху него така, че да  затворят добре подготвеното пакетче. 
* Обръща се обратно в тава - дъното да стане връхче :)( или индивидуални съдчета /тип саханчета, или по-широки гювечета). 
* Така се приготвят и останалите 3 топки със сместа от пилешко месо и патладжан. 

Приготвянето на бешамеловия сос: 
* Маслото се загрява в  тесен съд /касерола. 
* Прибавя се и брашното (тук слагам вметка, че за сосове използвам препечено брашно - винаги имам такова в един буркан -  така никога сосовете на миришат на сурово брашно)
* Разбърква се 2-3 пъти и се  наливат прясното мляко и сметаната.  
* Бърка се бъркалка, докато сосът се с гъсти и размие добре брашното.  И пак вметка :blush: Ако сосът ви стане на бучици - не се притеснявайте. Изваждайте пасатора и с 3-4 пулса сосът ще стане гладък и кадифян. 
* Готовият сос се подправя с пипера, солта и индийското орехче. 
* Разпределя се върху подготвените за печене  тестени пълнени топки с пилешко месо. 
* Върху тях се настъргва кашкавалът. 
* Запичат се във фурна до зачервяване - ако са керамични съдчета - в студена фурна; ако е метална тава - може и в загрята - ще станат по-бързо. 
 

14 коментара:

  1. Много ти е хубав кебапът, Пепи, и много хубави снимки си направила. Примамващи за похапване :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. понякога ми се получават добре :) все едно и също апаратано и задапаратно устройство, пък има разлика, нали :)

      Изтриване
  2. Страхотно ястие, Пепи! Изчетох, изгледах, записах. Благодаря за поредната вкусна рецепта! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам да направиш, Сонче и да споделиш колко от 4 гласа ще получи :)
      Щях да пиша горе, но забравих - можеш да сложиш чушка, морковче, грах, гъби в сместа с пилето - ще се обогати. Но според мен ще се изгуби вкусът на само пиле с патладжан в кора.
      Прегръдки на теб!

      Изтриване
  3. Изглежда много вкусно и със сигурност ще пробвам да го приготвя и в моя дом!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пригответе го :) ще се радвам да споделите отзивите при Вас :)

      Изтриване
  4. Здравейте, имам питане :как да се справя с месо от нерез? Каймата ще я изхвърля но месото има ли начин да се спаси ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление - почти никак :) На тези дърти прасета месото намирисва. Пробвайте да го накиснете за 24ч. в марината. За нея кипнете 1л вода, 200мл оцет, 2 дафинови листа, 2-3 зърна бахар, 2 глави едро нарязани лук . Заливате с врялата марината, оставяте да изстине. Когато изстине пак я кипвате и пак заливате и пак да изстине... Така става около 12 часа киснене. Измивате го и слагате в студена вода. След това хубаво отцеждате /аз го слагам на кърпи, или няколко пласта кухненска хартия/ и тогава задушавам за каквото ще готвя, но обикновено на винен кебап след тази марината става.

      Изтриване
  5. Благодаря за напътствието ! Ще го изкисвам по този начин преди всяко готвене , щото е доста месо и ми е жал да го изхвърля . Бях го взела за буркани , и ще пробвам след изкисването да сложа в един буркан и ще отчета дали се е получило. Следвам блога Ви отдавна , всичко което съм направила по Вашите рецепти е станало . Адмирации ! Усмихнат ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да се отмирише малко по този начин. Щом е за буркани, задължително го запържете/задушете месото преди да напълните в бурканите, защото ще има доста вода в него, да не бомбират пък бурканите.

      Изтриване
  6. Да дам отчет :),след 48 часово киснене само в оцет /домашен /и вода - месото се даврандиса .
    Запържих го и го метнах в бурканите . Успях да го спася . Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. е, барво :) Радвам се, че не се е похабило месото. Дори мен щеше да ме яд така.

      Изтриване
  7. много вкусен кебап от златните ръце на Пепчо

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...