7 септември 2020 г.

Скариди саганаки

 
     "Името "Саганаки" идва от съда, в който се предлагат - метални, с две дръжки, като нашите саханчета, които пък увенчават имената на приготвеното сирене в тях. Затова има и миди, и скариди Саганаки........ 

        Това вече  съм го писала при рецептата за Миди саганаки , но и скаридите ги правя почти така - с тази разлика, че когато всичко е полуготово в тигана, прехвърлям в керамичните чинии - тип "саханчета" (или едно по-голямо) и запичам във фурната за кратко, докато сиренето омекне :) Последната за това лято  рецепта с морепродукти :)  Днешните скариди са от средните и са долу горе по 12-15 на порция, а когато са от едрите - достатъчни са по 6-7.  И на двата вида оставям само опашките, защото колкото и да обичам "да ги огризвам", нямам търпение да им чопля черупките, докато ги хапвам. Почистените черупки и глави между другото обогатяват всеки рибен бульон, нали знаете :) Розовите са бланширани, предполагам също знаете :) Затова по възможност купувайте сиви на цвят, сурови. Те се готвят бързо и овкусяват по-добре от бланшираните, които са и пълни с вода. Сосът принципно трябва да остане гъст по Ваш вкус - ако харесвате повече да го затопите с къщей хляб, както мен - нека да е по-рядък.   

Продукти за 2 порции: 
ок. 12-14 едри, или ~25 средни скариди 

1 малка глава лук
3-4 скилидки чесън
500г домати
1 (зелена) чушка
2-3 стръка магданоз и 5-6 листа босилек
2-3 стръка риган (или 2 щипки сух)
200г бяло саламурено сирене (желателно е да е овче)
100 мл узо
1 ч.л. захар
сол на вкус, ако трябва - според сиренето
4-5 лъжици зехтин

Приготвяне:
* В широк тиган се налива зехтина и в него се запържват за 2 минути почистените и ситно нарязани лук и чушки.
* Изгасят се :) с узо-то и се готви, докато алкохолът им се изпари - около 3-4 мин.. * Прибавят се нарязаните на дребни кубчета домати и се оставя да къкри, за да се сгъсти доматеният сос. В зависимост от вида на доматите, времето е ок 10 мин. * 5 мин. след като сосът заври се прибавят почистените скариди, захарта, сол ако трябва, ригана и фино пасираните скилидки чесън. * След още 5 мин. се прибавят нарязаните босилек и магданоз (ако са сухи се прибавят по-рано, заедно с ригана) * Разпределя се в една касерола /чиния за печене, или в две по-малки.
* Поръсва се с едро натрошеното сирене.
* Пече се във фурната на 200* - за ок 6-7 мин от момента, в който сосът закъкри. Ако имате метални форми, може да ги сложите в предварително загрята фурна, тогава стават доста по-бързо. Но моите са керамични и ги поставям в студена фурна.


4 коментара:

  1. Разкошни! Обичам всякакво саганаки, а тези направо ми иде да ги изям през екрана! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като са по-дребни скаридите на "снимачния обект" се смесват със сиренето :) Друго стои картинката с едрите. Но пък с всички е много вкусно.
      Целувки и на теб, Сонче!

      Изтриване
  2. Баща ми навремето беше голям любител на скаридите Пепи.А и ние много ги обичахме.Но трябва да са много пресни, иначе са опасни за консумация.Страхотни рецепти, прекрасни идеи за любителите на морските дарове.
    Поздрави, усмихнати почивни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели,у задължително пресни, затова разчитам да купувам само от морските ни пазари :) Тук, на сушата, по-добре замразени да купя, ако не съм сигурна.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...