26 ноември 2021 г.

Хрупкава тарта с круши

 

       Един десерт/сладкиш,  с 4 продукта, в който най-дълго е беленето на крушите. Преди няколко дни я открих в книгата на Жак Пепен, а по случайност имам пакет питки тортиля в хладилника. И е точно такава, както той я е описал в рецептата - хрупкава коричка, с аромат на карамелизирана захар, печени круши и масло. Както почти винаги и тук напомням, че имате право на собствен прочит на рецептата :) Може да я направите по-богата на круши, като ги наредите по-гъсто върху тортилята. За една такава питка ползвах 3 средни круши, но моите са с d 22 см, а в книгата са 18см и плодовете са повече. Ще си прецените как би Ви харесала повече - на мен с повече плодове няма да се усеща толкова рупкавата коричка и ще бие на печени круши  само :) Захарта е на вкус - тези бяха доста сладки и вместо супени лъжици съм сложила чаени лъжици захар. Като обелите и опитате :) , или като направите веднъж и опитате - ще разберете колко да сложите. Пък и Вие си знаете колко сладко обичате. 
       При печенето маслото със захарта  се разтичат по края и образуват кафявите ръбчета :) Ако Ви притесняват тези карамелизирани крайчета по обиколката на тартата - може да ги изрежете, но според мен там им е чарът - не е изгоряло, а препечено, хрупкаво. Затова и се пече в горната част на фурната (над средата), за да не прегаря много, както би се получила в долната част. 
Продукти
1 пшеничена питка тортиля d 22 см
3 ч.л. кафява захар 
3 ч.л. масло 
3 средни круши 

По желание:
за глазиране мед, или желе от кайсии, праскови 
ядки за поръсване (шамфъстък)

Приготвяне
* Фурната се загрява на 200*
* Питкта се поставя във форма/тавичка за печене и намазва с една лъжица масло. 
* Поръсва се с едната лъжица захар и обръща в тавата така, че намазаната страна да е отдолу. 
* Намазва се и другата страна на питката и поръсва със захар. 
* Обелените, почистени  и нарязани  на 8 (или 12) резена круши се нареждат  ветрилообразно отгоре. 
* Начупва се останалата 1 лъжица масло тук там върху плодовете и поръсва с останалата захар. 
* Пече се в загрялата вече фурна (над средно ниво) за около  15-20 мин - докато краищата леко покафенеят. 
* Тавата се изважда, а тартата веднага прехвърля на решетка, или в друга чиния и нарязва.  
* Може да сервирате с топка сладолед (чудесно би подхождала ледената сладост на печените плодове), или със заквасена сметана :) но у нас видях, че съм приготвила сметаната когато  занесох  празната вече чиния в мивката.



2 коментара:

  1. Ха, лесно и вкусно, а може би и сиренце към това...бяло, синьо...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова бързо ги изхрупваме, че като ги извадя от фурната изобщо не се сетихме за сирене

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...