31 януари 2023 г.

Шоколадов терин с крем от кестени

 

     След порастването на децата обикновените нишестяни кремове бяха пропускани няколко години в къщи. Докато авджи Стоев не реши, че много обича да яде шоколадов крем. И тъй като рядко купувам готови нишестета, кремове и пудинги, него го правех с натурално царевично нишесте :) което за разлика от другите купувам на голям пакет и винаги имам. А и след такъв подарък от д-р Йоткер, които обичат да изненадват със сладки подаръци, няма как да не използвам за десертите в къщи :) 


Този шоколадов терин обаче е от пакетче пудинг - Шоколадов, с прибавени още много шоколад, масло и .....крем от кестени :) нали от 2 години съм голям фен на кестените, зачудих се къде да го добавя в сладкишите и тук си дойде на мястото. Нещо като бисквитена торта, но с много крем, много шоколад и леко хрупкави бисквити - това е идеята на гъстия шоколадов крем, вместо да омекват.

Продукти:
2 пак шоколадов пудинг (тук е на д-р Йоткер, но може и друг, или просто 100г натурално нишесте с 2 лъжици какао)
30г какао
800мл прясно мляко
125г масло
200г черен шоколад
100г крем от кестени
1 пак обикновени бисквити (Житен Дар, 120г)

филирани бадеми, настърган шоколад, или други дребни фигурки за декорация

форма за терин/правоъгълна за кекс с размери ~30/10 см.

Приготвяне:
* 700мл от млякото се кипват на котлона в малка тенджера.
* Пудингът (нишестето) и какаото се разбъркват в останалите 100мл хладко мляко.
* Прибавят се към заврялото мляко и се бърка, докато се сгъсти.
* Отмества се от котлона и се прибавят маслото и начупения шоколад. Отново се бърка, докато и те се разтопят в крема.
* Оставя се леко да се охлади, като се разбърква през 2-3 мин, да не хваща коричка.
* Прибавя се кремът от кестени и обърква много добре.
* Формата за терин се покрива със стреч фолио/или поставя голяма торбичка така, че да има на дъното и страниците.
* На дъното се разпределя малко от крема - около 1см., да го покрие цялото добре.

* Нареждат се ред бисквити - не плътно, няма да ядем бисквитена торта :)
* Следва отново крем, отново бисквити, докато свърши крема - с него трябва да приключим, най-отгоре да е с дебелина ок 2см.
* Покрива се със страниците на свежото фолио и прибира в хладилника за поне 2часа.
* Обръща се в подходяща правоъгълна чиния - фолиото се отлепва съвсем лесно.
* Реже се на парчета :kissing_heart: поне 2см., а за да не залепва кремът по ножа, последния се полива с гореща вода ,преди всяко отрязване на парче.
* Дребните парченца бадеми, или шоколад могат да се поръсят на цялото парче, а могат и върху отрязаните парчета.
* Шоколадовият терин се съхранява покрит с капак, или фолио за свежо съхранение в хладилник.

4 коментара:

  1. И как човек се сдобива с крем от кестени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има в Метро, Лидъл, Кауфланд, както и в малки специализирани магазини. Както и онлайн на сайта на Зоя.бг

      Изтриване
  2. Нетрадиционно предложение, досега не съм опитвала такъв сладкиш. Ще ми е интересно да се опитам да направя крема от кестени, не знаех, че е възможно да се използват и за сладки изделия. Как точно се приготвя или се взима някъде готов от магазин?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готов е. Не знам как се прави от кестени ☺️по-горе писах магазините.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...