17 юни 2024 г.

Пурички с крема сирене и сладко

 

     След няколкото партиди сладко, нямаше как да не го пробваме на нещо ... различно :) И се получи тази компилация между цигара бюрек и пържени филийки на рулца. Всъщност получиха се само защото ми останаха 10-на триъгълни кори от закуската предния ден и едно непълно бурканче от сладкото с повече желе, отколкото плод.

Продукти:
триъгълни кори за баница (турски, или други, не фини)
крема сирене
сладко (желателно е да е гъсто, с повече плодове)
мазнина/олио за пържене

Приготвянето се вижда :)
* Връхчето на кората се намазва с четка с вода, за да може да залепва.
* В широката част се поставя крема сирене - разпределя се почти от край до край.
* До него се поставя и лъжица сладко.
* Двата края се прехвърлят навътре, а после кората завива напред на рулце.
* Когато всички се приготвят, започва пърженето :) в ок 0,5 см. мазнина, добре загрята в тиган, или касерола.
* Пържат се много бързо, за по-малко от минута и от двете страни. При обръщането не ги набождайте с вилица, ползвайте някаква щипка за готвене/печене.
* Изваждат се на решетка, застлана с хартия за печене. Може да поставите хартията и на равна чиния и изваждате там, но от топлината, готовите пурички отдолу се запарват и омекват. А на скарата остават хрупкави и отдолу.
 

11 юни 2024 г.

Пиле каджун

 

       Да си дойдем на думата в този месояден блог :-) пилешко месо. Напоследък рядко намирам хубаво пилешко месо, затова и когато имам приготвям любими наши рецепти, вместо да изпробвам нови. На това пилешко обаче се канех откакто миналата година открих  подправката каджун на скаридите.  Каджун е креолска пикантна смес от подправки.Универсална е за различни ястия с месо, риба и  морски дарове  - както за готвене, така и за овалване в нея и печене. Купувам си я от  он-лайн сайтове. Днес направих пилешко филе, но от последната партида пилета съм отделила и едни крилца, които да изпека с нея.  Ястието го броя към "бързите манджи", защото може да се маринова ден по-рано. Самото запечатване и допичане на месото във фурната отнема ок 30 мин. 


Продукти за 4 порции:
4бр. пилешки гърди (2 филета пеперуда, общо около 1,2 кг, моите са с кожа )
4 с.л. подправка каджун
1/2 - 1 ч.л. сол (в моята няма сол, затова добавих)
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. олио/зехтин
1 с.л. мед
100 мл бяло вино
2 с.л. масло


Приготвяне:
* Гърдите се срязват на две, за да се получат 4 филета. Изрязва се най-тънката част, за да не изгори при печенето (естествено запазвате за супа, да не изхвърлите :) ).
* В купа се смесват медът, олиото/зехтинът, солта и половината от подправката.
* Филетата се обтриват в сместа и прибират в хладилник за 2-3 часа.
* Фурната се загрява на 200*
* В тиган се загрява маслотои филетата запържват за по 2 от двете страни - първо с кожата, после от другата страна.
* Поръсват се с останалата част от подправката, налива се виното и съдът затваря с лист алуминиево фолио. Ако тиганът не позволява да се постави във фурната, се преместват в подходяща малка тава, която се покрива с фолиото и поставя в загрятата вече фурна.
* Пекат се за ок 20 мин. на тази температура.
* Тавата се изважда, развива се фолиото, прибавя маслото и връща във фурната за4-5 мин.



8 юни 2024 г.

Сладко от бели череши

 

       Сладко от бели череши за пръв път опитах от приятел през далечната 2010 г :-) и мнението ми, че "все череша" се разби на пух и прах. Тук белите череши са голяма рядкост. Толкова, че я ги видя веднъж на година на пазара, я не.  Пролетта на 2018-та колежка ме уреди и тъкмо да ми ги донесе през деня, паднах, та си строших ръката и пак ми се разминаха. Миналата година купих, но.... изхвърлих, беше поръчка и не отворих торбата да ги видя вътре, а те изгниващи вече. 

       Стига толкова хронология :) Но се надявам занапред да   попадам по-често от  5 години на бели череши. Тези не са съвсем жълти, сорта им е жълто-червен, но пак са много сладки и ароматни. Вчера публикувах рецепта за  печено сладко от череши, днес белите ги направих по другия метод - с отложено варене :-) По двата начина може да се направи сладко с всякакъв вид череши и вишни, но този е по-подходящ за по-нежните светли плодчета. 
       И тъй като всяка година, като минава сезонът на сладката, аз се чудя дали да си купувам машинка за чистене на костилките, или не, ще споделя най-лесният начин, който открих за себе си тази пролет за почистването им. Пробвала съм разните джаджи, които продават, включително секретна игла, отвертка, фиба, клечки за суши. Става, пипкаво е и цапа. В групата ни във ФБ някой писа за сламка и пробвах :) Килограм и половина изчистих за 30 мин - една серия на "Приятели", без никакви поражения по покривката и по тениската ми. Само дето моите сламки бяха от онези био, картонените и всяка страна на сламката издържаше  на 10-на череши. Затова нарязах няколко сламки и щом се намокреше там и смачка - следващата. На страницата ми във ФБ се вижда. Но и разбрах къде продават метални сламки и със сигурност ще си купя, защото ми се иска и малко сладко от вишни да направя. За асортимент, пък и без друго последните 2-3 години правя сладката с минимално количество захар, или без. Излязоха 7 малки, различни по мл бурканчета, но общото количество на готовия продукт е ок 900 г 
 

Продукти: 
1,5 кг бели/светли череши 
300 г захар 
10 г лимонтозу 

Приготвяне: 
* Черешите се измиват, почистват от дръжките и костилките. 
* Поръсват се с половината количество захар и оставят на хладно да престоят 6-7 часа. 
* В тенджера се кипват 100 мл вода с останалото количество захар. Сиропът се вари 5 мин. 
* Прибавят се посипаните със захар череши и  когато всичко заври, се оставят да къкрят 5 мин. Разбъркват се съвсем внимателно, за да не се накъсват плодовете. През това време се образува и вдига пяна, която внимателно се обира. Това с добавянето на масло в края, което ще обере пяната и тя ще изчезне пробвах 2-3 пъти миналата година и нито веднъж не изчезна. Така че си обирам пяната :-) . 
* След като поври 5 мин. тенджерата се отстранява от котлона и оставя да се охлади напълно - около 2 часа. Това е всъщност дългата част  на правенето на това сладко - изчакването между трите етапа на варене и преди това със захарта. Степента на котлона при всяко поставяне да се вари е на мах
* Отново се поставя на котлона, изчаква да кипне, засичат се отново 5 мин и пак се обира пяната, а сладкото или се разбърква много внимателно, или не, защото всъщност няма нужда. 
* Отмества се от котлона и оставя да се охлади отново 2 часа. 
* Последният, трети път  се поставя на котлона да кипне, изчакват се 2-3 мин, прибавя се лимонтозуто, разбърква се !отново внимателно! и още горещо се насипва в приготвените сухи бурканчета. Които се затварят с капачка и обръщат на нея да изстиват - за ок 40-50 мин. 


6 юни 2024 г.

Сладко от череши на фурна

 

     Тази пролет си отядохме на много сладки череши. Нямах намерение да правя сладко, заради пипкавата работа по ваденето на костилките :) но се полакомих и едната вечер прибрах с 4кг много сладки и добре узрели череши, които си търсеха майстора :) на сладкото. В последните  години освен, че слагам минимални количества захар на сладката си, почти всички ги правя  във фурната. Не, че не кипи и не пръска, но поне е във фурната. При добро желание и подсещане на време дъното и страниците на фурната може да се покрият с листове алуминиево фолио.  Но това е само, когато се сети човек. Аз се сетих, че съм  го правили при сладкото от сини сливи едва, когато стържех загорелия карамел от дъното на фурната. Със сигурност ще направя още една доза - варено с отлагане, но ако намеря бели череши, или пък вишни,  че след направената ревизия на сладката от миналата година нямаме нужда от много. 

Продуктите са: 
2кг измити, почистени от дръжки  и костилки череши (теглото е след почистване)
~400 г захар 
1 пак лимонтозу/10г 

Приготвяне: 
* Почистените череши се поставят в дълбока така и покриват със захарта. 
* Оставят се да престоят 3-4 часа. 
* Пекат (силно казано, изваряват се ) в почти най-долната част на фурната за около 50 мин, в зависимост от това колко сироп са си пуснали. През това време се наглеждат и задължително разбъркват, защото пяната се вдига дори във фурната и кипи :) 
* Когато течността се изпари,  се пробва с капка от соса дали се задържа, да не се разлива и ако е така -  прибавя се лимонтозуто, разбърква се и връща във фурната за още 3 мин. 
* Още горещо се насипва в сухи бурканчета, затваря се с капачка и обръща на нея - за около 40 мин. 



4 юни 2024 г.

Коприва с булгур и трахана

 

       Булгур с коприва  готвя от време на време, откакто Жул откри булгура като вкусен продукт :-) заменящ ориза. Тук обаче имам добавена от страхотната  домашна трахана на Лили , което определено направи ястието по-нежно. И тъй като всяка нежна текстура търси своето хрупкаво допълнение, отгоре съм поръсила с хрупкав пържен лук (много го уважавам). Няколкото ленти  ситно нарязана вътре пастърма придават и леко пикантния вкус на сушено месо. 

Продукти за 3-4 порции:
~300г коприва - млади връхчета, или листа
1 чаша от 240 мл едър булгур
4-5 стръка пресен лук
60-80 мл олио
60-70г трахана 
~120 г пастърма
1 ч.л. червен пипер
сол
няколко стръка джоджен /гьозум

~700  мл вода, или пилешки бульон
пилешкият бульон е по желание :) , вместо вода, но за мен ястието е по-вкусно с него.
 
Приготвяне:
* Копривата се почиства, поставя се в тенджера с вряща вода и захлупва с капак. Тенджерата се отмества от котлона, а копривата се оставя да се запари за 10 мин. Отцежда се, изстисква и нарязва.
* Лукът се нарязва и запържва за 2-3 мин. в олиото; при него се изсипва измитият булгур и заедно "пържат" още 1-2 мин.
* Прибавя се червения пипер, разбърква се 10-на сек. и се налива водата/бульонът. Течността е в съотношение 2/1 части на булгура (мерим булгура и водата в една и съща чаша) плюс още 200 мл вода за траханата. 
* Прибавя се джодженът, траханата  и нарязаната коприва. Ако сложите траханата в студената все още течност на ястието и бъркате енергично, той ще се разтвори добре. Но ако изтървете момента и водата/бульонът загрее, трябва да смесите  траханата със студена вода, за да не става на топчета и тогава да прибавите в тенджерата. 
* Степента на котлона се намалява и оставя да къкри тихо, под капак. Посолява се на вкус - моят бульон е солен и не слагам. Ако водата изври, а булгурът не е омекнал достатъчно се прибавя още малко вряла вода.
* Когато булгурът набъбне се прибавя ситно ситно нарязаната пастърма.  Разбърква се и отмества от котлона, а тенджерата се оставя затворена за 10-на мин, за да може булгурът и траханата да абсорбират добре течността. 

Може да го гарнирате с хрупкав лук, или с лъжица-две кисело мляко. 


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...