3 ноември 2024 г.

Заешко месо с булгур

 

       Малко повече  рецепти с булгур и сладки картофи ще видите  в следващите месеци, но се налага да ограничаваме хапването на ориз и обикновените картофи. Брашното и захарта са ясни. За булгура имах леки притеснения, че Мише няма да хареса, но прояви разбиране и заяви, че ако не съм му казала, че е булгур, можело да мине за ориз. Ама не дай си боже пък разбере;D затова си казах. Оставям го по-сочен, не като ориза и трябва да Ви кажа, че резултатът е много вкусен. И сарми с булгур много обичам, но най-любимата "манджа" с булгур ми е и  дроб-сармата с агнешко и супата с агнешка карантия и булгур. Ей тук трябваше да са повече зелении, не така  икономично :-) но когато реших да го готвя се сетих, че половината листа от пакета вече бях ползвала за салата. 

Продукти за 4 порции: 
~900г заешко месо 

2,5 ч. ч. бульон   
1 ч.ч. едър булгур 
200г почистен спанак 
40 мл олио и 40 г масло 
3-4 стръка  зелен лук 
1 ч.л. червен пипер 
сол на вкус (1 равна ч.л.)
5-6 стръка (малки, не огромни), или голяма щипка сух  джоджен 

Приготвяне
* Месото се нарязва на дребни парчета и сварява в подсолена вода до готовност. Слагам го в 2 л  вода; когато заври намалявам степента на котлона и оставям да къкри тихо. Когато е готово, бульонът е обикновено наполовина и ми е достатъчен, но ако е по-малко - допълвам с гореща вода. Когато започне да завира обирам пяната и гледам да не останат парцалчета в бульона, но ако все пак пропусна - готовият бульон го прецеждам преди да ползвам. 

* Спанакът се почиства, измива и бланшира за минутка във вряла вода. 
* Отцежда се и изстисква от водата (внимателно, че тя е вряла. )

* Лукът се почиства и нарязва на дребно. 
* Запържва се за минутка  в загретите масло и олио. 
* Прибавя се измитият булгур, червения пипер,  разбърква се, прибавят се свареното месо и  бульонът. 
* Десет минути след като закъкри се  прибавят нарязаният бланширан спанак и джодженът. 
* Готви се "на тих огън" :) т.е. да ври кротко докато булгурът омекне и поеме водата - този булгур е едър и му трябват 15-на мин, после затварям тенджерата, изключвам котлона и оставям така за още 30 мин. да са задуши. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...