Малко повече рецепти с булгур и сладки картофи ще видите в следващите месеци, но се налага да ограничаваме хапването на ориз и обикновените картофи. Брашното и захарта са ясни. За булгура имах леки притеснения, че Мише няма да хареса, но прояви разбиране и заяви, че ако не съм му казала, че е булгур, можело да мине за ориз. Ама не дай си боже пък разбере затова си казах. Оставям го по-сочен, не като ориза и трябва да Ви кажа, че резултатът е много вкусен. И сарми с булгур много обичам, но най-любимата "манджа" с булгур ми е и дроб-сармата с агнешко и супата с агнешка карантия и булгур. Ей тук трябваше да са повече зелении, не така икономично :-) но когато реших да го готвя се сетих, че половината листа от пакета вече бях ползвала за салата.
Продукти за 4 порции:
~900г заешко месо
2,5 ч. ч. бульон
1 ч.ч. едър булгур
200г почистен спанак
40 мл олио и 40 г масло
3-4 стръка зелен лук
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус (1 равна ч.л.)
5-6 стръка (малки, не огромни), или голяма щипка сух джоджен
Приготвяне:
* Месото се нарязва на дребни парчета и сварява в подсолена вода до готовност. Слагам го в 2 л вода; когато заври намалявам степента на котлона и оставям да къкри тихо. Когато е готово, бульонът е обикновено наполовина и ми е достатъчен, но ако е по-малко - допълвам с гореща вода. Когато започне да завира обирам пяната и гледам да не останат парцалчета в бульона, но ако все пак пропусна - готовият бульон го прецеждам преди да ползвам.
* Спанакът се почиства, измива и бланшира за минутка във вряла вода.
* Отцежда се и изстисква от водата (внимателно, че тя е вряла. )
* Лукът се почиства и нарязва на дребно.
* Запържва се за минутка в загретите масло и олио.
* Прибавя се измитият булгур, червения пипер, разбърква се, прибавят се свареното месо и бульонът.
* Десет минути след като закъкри се прибавят нарязаният бланширан спанак и джодженът.
* Готви се "на тих огън" :) т.е. да ври кротко докато булгурът омекне и поеме водата - този булгур е едър и му трябват 15-на мин, после затварям тенджерата, изключвам котлона и оставям така за още 30 мин. да са задуши.
Няма коментари:
Публикуване на коментар