4 ноември 2024 г.

Печени сладки картофи и червено цвекло със сирене и песто

 

       Продължавам с предложенията за сладки картофи  (батати). Този картоф, с вкус повече на морков, или тиква, отколкото на картоф,  е   беден на въглехидрати и за доста хора безвкусен, но ние му "хванахме цаката" и хапваме със сирене, с песто, с печени домати. Освен, че е подходяща гарнитура за всяко месо е достатъчно хранителен и за основно хранене.  Този път е с добавка на червено цвекло, което освен на сок и салати, от време на време добавям, когато пека кореноплодни.  Разнообразие да има :-) 
Продукти за 3-4 порции: 

2бр. сладки картофи/батати
1 средна глава червено цвекло
2 с.л. подправка - смес от: сол, риган, мащерка, босилек, чесън на прах, едро смлян червен пипер и сушени чушки. Или ползвам подправки за брускети, от които винаги си примъквам по 2-3 пакета от Италия и ръся повече на яйца и картофи, отколкото на брускети. Когато свършат си правя смес от горните продукти. 
4-5 с.л олио/зехтин
сол, ако в подправката няма

3 с.л песто от босилек
~ 200г сирене (предпочитам да е с козе)
нарязани запечени ядки - белени бадеми, или индийско кашу и зърна нар


Приготвяне:
* Фурната се загрява на 200*
* Картофите/бататите се мият хубаво с гъба, или четка (защото невинаги ги беля) и нарязват на шайби с дебелина ок 1,5-2см.
* Червеното цвекло се измива, бели и нарязва на шайби с дебелина ок 1 см.
* Всички кръгчета зеленчуци се нареждат на хартия за печене в тава.
* Поръсват се с подправките, олиото и сол, ако трябва.
* Тавата се покрива плътно с лист алуминиево фолио и поставя във вече загрялата фурна.
* Пекат се 10-на мин така, после градусите се намаляват на 160 и пекат още 30-40 мин. Не добавям вода, защото фолиото ги задушава добре и за това време омекват не само сладките картофи (на които малко им трябва), но и червеното цвекло.
* Сиренето се нарязва на тънки плочки с големина приблизителна на резените картофи и цвекло.
* Нареждат се ветрилообразно (или както искате :) ), като се редуват.
* Отгоре се покапват - повече или по-малко, по желание :) с пестото и поръсват с ядките и зърната нар.
Вкусни са както топли, така и студени :) по думи на Мише, който си събира 2дни от тях за обяд.

Още една идея за сладките картофи - напоследък,  когато правя картофена салата, слагам от двата вида - обикновени и батати. Първо обикновените, да се варят 10-на мин (на тях им трябва повече време), после прибавя и сладките картофи. Докато са топли нарязвам, поръсвам сол, зехтин, много сок от лимон, пресен лук и магданоз :) мда... любимата ми подправка. Но тук я ям.


И още една ще споделя идната седмица и няма да досаждам повече с тези сладки картофи. И тъй като сме в ловен сезон, да напомня за тази много добра рецепта за глиган с батат и карамелизиран лук



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...