В блога имам много рецепти за дробчета ; май нямаме човек от семействата, който да не ги обича. А на мен ми се налага да ги ям по-често. Моите любими са заешки / пилешки дробчета с лук на тиган и дроб с чесън и лимон . И тава-джигер обичам, но майстори са им южните съседи (колкото и да гледах, разбрах, че тайната е в много тънкото нарязване и пържене на маслена баня на много, много силен огън - това в апартаментски условия няма как да постигна) Затова и си хапвам, когато ходим там. Тези са онези :-) с лук, само че задушени и за да останат по-сочни им добавих малко зеленчуци и доматен сос.
Продукти за 4 порции: ~ 700г дробчета (пилешки, или заешки, времето за приготвяне и на двата вида е еднакво)
2 моркова
2 зелени чушки
5 с.л. доматен сос
5 с.л. сладко кисел сос ( този го правя, но има подобен и по магазините - тайландски)
~300 г домати от консерва, отцедени от водата
200 мл бяло вино
1 ч.л. риган
1 с.л. куркума на прах
50 г масло
брашно за овалване на дробчетата
за карамелизирания лук: 3 големи глави лук (ок 500г) , 50 мл бяло вино, 50 мл олио 3 с.л. оцет, 1 с.л. захар и щипка сол
Тук лукът не го пържа. Нарязан на полумесеци го кипвам във вряща вода за 4-5 мин. После го отцеждам, изваждам в касерола/или малка тенджера и задушавам с всички продукти за него - под капак!, докато остане на мазнина. Веднага го измествам от котлона.
Приготвяне:
* Фурната се включва да загрява на 200*.
* На дъното на тавата се налива бялото вино, намачканите консервни домати, прибавят се доматения и сладко киселия сос, зеленчуците и лукът.
* Дробчетата се нарязват на по-дребни парчета ( 2 или 3 части), овалват в брашното, изтупват и нареждат върху продуктите в тавата.
* Поръсват се с куркумата.
* Тавата се покрива с фолио и пекат в загрятата фурна ок 20 мин.
* Изваждат се, заливат се със соса от тавата, разпределя се отгоре им маслото и отново връщат във фурната за 5 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар