4 декември 2012 г.

Ръжени бисквити с круши

     На пръв прочит звучи зле с тези круши, но се наложи  да ги направя, заради изобилието от круши, което спешно трябва да се консумира, ако не искам да ги изхвърля. А както си признавам - не обичам да изхвърлям. 
      В общи линии преобразих тези меки и ароматни банан-шоколадови бисквитки.  Резултатът е отново меки и ароматни бисквити, вместо с шоколад - с повечко плодове. И от ония, които се правят бързо, защото се поставят с лъжица в тавата.

Продукти (за около 60 броя): 
180 гр. захар
125 гр.масло 
30 мл. олио 
1 яйце + 2 белтъка (така се случи, може 2 яйца) 
80 гр. фино смлени ръжени ядки ( тук може овесени) 
300 гр. почистени, обелени меки круши - чисто тегло
340-350 гр. брашно 
60 гр. натурално нишесте (царевично) 
1 бакпулвер (10 гр) 
1 и 1/2 чаша захаросани плодове - микс от цветните и сушени боровинки
1 ч.л. канела 
1 зърно карамфил и  1 зърно кардамон - смлени (или лъжица подправка за меденки)



Приготвяне:
* Фурната се  загрява на 180*

* Маслото се разбърква с половината от захарта и олиото.
* Белтъците и яйцето  се разбиват (с вилица) с останалата половина и смесват с маслената част. Прибавят се намачканите с вилица  круши.
* Всички сухи продукти се смесват на хартия и прибавят към сместа на 2-3 пъти. 
* Сместа трябва да е гъста, но да не се разтича. 
* Взема се от нея с чаена лъжичка и поставя на хартия за печене - на разстояние 2-3 см. едно от друго. 
* Пекат се в загрятата вече фурна, на средна скара, до съвсем леко покафеняване - за около 12-15 мин. При пипане бисквитите са меки,  но отдолу трябва да са запечени и веднага се изваждат, за да изстинат извън фурната.




Тук -  в компанията на Кокосовите бисквитки с шоколад на Роси - също много, много вкусни.


35 коментара:

  1. Много вкусно ми звучат тези бисквитки!Ще ги пробвам като заменя част от брашното с ръжено.А от крушите става страхотно сладко, за похапване със сиренца...И аз имам такива спешни круши и това направих с тях.
    Много ми допадна твоето предложение, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, не ми се играе да правя сладко. Приключих със сладката за тази година, зима е вече :)
      А за брашното - да, може да се замени с ръжено, пълнозърнесто, да се сложат повече ръжени или овесени ядки. Въпрос на избор.
      Моето брашно е типово (винаги. Такова ползвам вече над 4-5 години) и всичко става добре, само понякога цвета страда. Но не е за оплакване :)
      Лека нощ и хубаво утре, Бети!

      Изтриване
  2. Пепи станали са страхотни тези бисквитки и много здравословни, много хубав подбор на продукти, сега като се замисля защо да е странна комбинацията с круши, напротив те са много вкусни и под всякаква форма ги обичам :)
    Хубава сряда и сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото крушите сме свикнали да ги слагаме в сладкиши, Иве. Рядко (дори никога до сега) не бях се замислила, че може и в сладки. Но дали сладки с круша, банан, или тиква - резултата е все добър.
      Хубава сряда и на теб!

      Изтриване
  3. Последната чинийка си я придърпвам обезателно!
    Подстрекателка си голяма да знаеш!Още щом ги видях в отчетната и само чакам да дойде събота да си врътна едни бисквити :) .
    Аз съм правила с ябълка,наскоро и с тиквено пюре,та твоите с круши ама изобщо не са ми странни,напротив,превъзходни са с чудесни,апетитни снимки!
    Пък и така си успяла да излъжеш шокохолиците да се отдадат и на нещо плодовко,нали?!Защото ако не си....знаеш адреса :) тук ще ни пращят ушите )) !
    Много обичам кремове и бисквити,най-лесни са за правене и най-бързи,а най-рядко ги правя,а кажи защо де?Аз не мога да си отговоря.
    Разприказвах се много,чакай да си вземам чинийката и да изчезвам,докато не ми я е дръпнало някое друго забързано другарче!
    Прегръдка и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, тук убеждение не трябваше :) Просто събрах кутията и я изпратих в Студентски град :) за празника, заедно с твоите. А от там само празни кутии се връщат, знаеш.
      Не знам защо рядко ги правиш. А сладкиши - много често. И макар, че кремовете са бързи и аз не правя много-много. Но пък и от тях един крем-карамел дето се яде много и :) познай, шоколадов крем. Как ме подсети да направя утре. Взе бисквитка, че малко останаха в нашата кутия и да ти е сладко :))
      Хубаво утре, другарче мило!

      Изтриване
    2. Младежите ще им се зарадват определено!Забравих да кажа,че не съм опитвала комбинация масло с олио за бисквити,по-меки ли стоят така?Каква е разликата от само с масло?
      Сладкиши все правя,права си,вземам си бележка малко да сменя плочата,че и на мен ми омръзна :)!
      Хубава сряда и на теб,скъпа!

      Изтриване
    3. По меки са да, не са така маслени, както другите.
      Те тук са и плодови, но определено има разлика, когато се смеси маслото с малко олио. Какво да ти обяснявам :) пробвай някой ден така.

      Изтриване
  4. Защо пък да звучи зле?!:) Я какви апетитни бисквитки са станали!
    Няма да ти откажа да ми прехвърлиш и някоя от крушите, които надничат :)Като ги гледам какви са сочни, а ние тази година нямахме никакъв плод, от никое дърво!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с удоволствие ще да. Стига да си ми наблизо :)
      Хубав утрешен ден, Ина!

      Изтриване
  5. Защо ли не правя бисквитки ?
    И аз не мога да си отговоря :)
    Но като гледам твоите ми идва да ги захрупам!
    Чудесни са, Пеп и си мисля, че всичко може да се сложи :)
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ти верно не правиш бисквити. Или поне не се сещам да съм ти виждала.
      Може да се сложи, да. Дори подправки в повече може, който обича.
      Честита сряда на теб :)

      Изтриване
  6. Много апетитни бисквитки!!! Всичко с плодове ми харесва. А тези ръжени ядки за първи път го чувам, вероятно тя правят бисквитните по-тъмни :). Черпя се за кафенцето :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти ме зарази с тези тиквените, Диде! Обаче трябваше да режа цяла тиква за едните бисквитки и се сетих за крушите.

      Изтриване
    2. Диде, това са ръжени ядки, които са като овесените, почти същия цвят, но малко по-твърди.

      Изтриване
  7. Пепчо, бисквитките са разкош и аз си дърпам, за кафето:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи и аз, все едно голям грях правя, като изхвърлям, затова, като остане нещо все за някое животинче отива.
    Следките звучат страхотно, даже лично аз бих предпочела круши вместо банани, защото не ги обичам обработени.
    Пожелавам ти чудесен ден*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Хубав ден и на теб, виж времето как ни усмихна днес :)

      Изтриване
  9. Разкошни! Много апетитни са станали, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна идея, остана ли някоя скритичка в тайно ъгълче и за мен, че чайчето ми е самотно? Грабвам и бягам да мъдрувам за утрешната питка и риба!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И скритите свършиха вече :)
      Но други ще направим.

      Изтриване
  11. Аз пък намирам комбинацията за страшно уместна. То просто трябва да се сети човек, а ти Пепчо, точно това, най-трудното си направила. И веднага си записвам да ги пробвам.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а на теб хубав ден, Марти!
      Малко да е, но навреме да ти идва, нали знаеш :)

      Изтриване
  12. Пу за мен цялата чиния от последната снимка! Ще си взема за утре сутринта, с кафето, Пепи! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи, честит Никулден! Здраве и щастие! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесни бисквитки, Пепи, но имат един недостатък и той е, че вече са разграбени, а така ми се искаше да опитам една. Звучат толкова вкусно, толкова привлекателно, че ако трябва и с пътническият влак ще дойда, но искам такива сладки... ;)

    Прегръдки, Пепи и весел weekend!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много убедително идваш ти, Вени :))
      Ама ще те чакам. Ако не сега - догодина, лятото :)
      Хубав неделен ден и на теб!

      Изтриване
  15. Пепчо, за малко да пропусна почерпката. Тези са точно за мен - хем мързеливи, хем вкусни! Доста апетитно ми звучат и има шанс да ги направя щом не се точи и реже с форми :) И да знаеш нито на пръв, нито на последен прочит ми звучат зле :) Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно, това им е най-хубавото, Елти! С лъжицата.
      Ели Драгомирова преди малко се похвали, че днес направила и изяли вече :)
      Поздрави и хубава вечер на теб!

      Изтриване
  16. Пепи,Пепи! Кой каза, че трябва да се прави 1 доза от тези сладки.
    Наистина направих и изчезнаха. Много са вкуснички.
    При мен бяха с овесени ядки, но аз това имах. И не мисля, че се отразява на вкуса.
    Имам още круши. Значи следва нова продукция.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се отразява, разбира се.
      Виждаш ли сега колко прилична е онази доза курабии, дето пише "6 тави" :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...