2 август 2009 г.

Катми




Продукти за ~10  катми с d около 22см.:
около 500г брашно
600мл топла вода
щипка сол
щипка захар
25-30г  мая


1  жълтък и мазнина за мазане на сача

около 70-80г масло за мазане на катмите

***всякакви други добавки като яйца и мляко са екстри. Освен това яйцата правят катмите по-жилави - така, който ги е опитвал знае колко крехки са.
Баба ми ги правеше, като мажеше сача или с жълтъка, или с парче сланина, но в днешното високо-холестеролно време отдавна мажем само с жълтък smile1

Приготвяне:

Маята се размива с малко хладка вода и към нея се прибавят всички останали продукти.
Разбъркват се хубаво  - брашното е ориентировъчно, но сместа трябва да бъде като гъста боза smile1 , която се оставя да втаса - обемът да се увеличи поне 2-3 пъти и става на големи шупли. Ако е по-гъсто - добавете още вода. 
За всяка катма сачът се намазва с парче ябълка или лук, потопени в мазнина и разбит жълтък.
Гребва се с черпак и се сипва в нагорещения и намазан сач - така, че дебелината да стане поне 6-8 мм.

Когато цялата кора стане на шупли и се вижда, че няма сурово тесто отгоре, с лопатка се отлепя и обръща
Запича се за 1 мин и от другата страна.
Веднага след изпичането катмите се намазват с масло.
Поръсват се по желание с шарена сол (аз със самардала), а децата ги ядат със сирене и кашкавал, в комплект с айран.
Половинката пък ги обича с мед - въпрос на вкус.


Понякога, ако останат напръсквам с бульон, поставям сварено пилешко месо и затоплям - получава се сочна и засищаща вечеря smile1
Друг път поставям плънка и се получават Катми с плънка smile1

6 коментара:

  1. Здравейте! Преди малко забърках сместа. Нямам търпение да започвам да ги пека, но ще изчакам :) . Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) по-добре изчакайте хубаво да шупне сместа, бързо ще стане - времето е топло.
      Стискам палци да ви харесат :)

      Изтриване
  2. Прощавайте, а може ли да се правят на тиган и каква би трябвало да е разликата в начина на печене/пържене?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не трябва да се пържат. Дори на тиган да са, пак трябва да се изпичат. Без мазнина, единствено дъното на тигана да е намазан (с парче ябълка или лук, или марля)
      Хубаво е тигана да е с дебело д ъно, за да могат да се изпичат бавно и са де получават ей ония дупки :) Но ако нямате с дебело дъно, а обикновен (тип тефал) правете ги по-тънички. Няма да имат толкова дупки, но ще се изпичат. И веднага след печене - пак намазвате с масло.

      Изтриване
    2. Благодаря!
      Днес ще пробвам дали ще станат за вечеря на моя канибал и канибалче :). Имам една забравена ел. скара, тип гладка тава, ще опитам на нея.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
    3. в такава сигурно ще станат.
      Поздрави и на Вас!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...