16 февруари 2011 г.

Руладини от патешко месо с гъбен сос

Още съм на вълна патешко. Много ми хареса това месо - червено е, а не толкова тежко като свинско или телешко. 


Продукти за 4-5 порции: 
3 бр. патешко филе (чисто, без кожа) 
150 гр. гъби
4-5 кис.краставички 
1 с.л. каперси 
2-3 с.л. обезкостени маслини
1 морков 
около 100-150 гр. кашкавал на ленти (или друго подобно меко сирене)
150 мл бяло вино и 150 мл пилешки бульон
черен пипер, щипка риган, сол, 2-3 лъж. олио

За соса:
250-300гр. гъби 
ок. 500 мл. прясно мляко 
1-2 ск. чесън
3 равни ч.л. царевично нишесте или препечено брашно 
60 гр. масло 
черен пипер, сол 

Приготвяне: 
* Морковите, краставичките и гъбите се нарязват на ситно. Смесват се с каперсите и подправките. 
* Филетата се разцепват странично с остър нож, за да се отворят и получат пържола ( получава се много уважителна, голяма такава) 
* Поръсва се със сол, половината се покрива с ленти от кашкавала, а върху него се поставя обилно количество от сместа с гъбите.
* Завива се на стегнато руло и завързва с конец или "зашива" с шишче за печене (клечки за зъби, коктейлни). От двата края може да се допълнят с още зеленчуци, за да не се разтича кашкавала при печене.
* Мазнината се загрява и готовите рулета се изпържват от всички страни за по минута, колкото да се запечатат. 
* Прехвърлят се в съд за печене (ако тигана позволява, остават в него), покриват се с фолио и поставят в загрята фурна - пекат се първо на 220* - 15 мин. и още 30 мин. на 180*.
* Развива се фолиото и пекат още 30 мин. на 200*, през което време се обръщат два три пъти. 
* Изважда се тавата от фурната, отцежда се останалия сос от печенето и руладините нарязват напречно - всяка на 4-5   рулца.  Нареждат се обратно - да "седнат" на срязаната част.

* В маслото се запържва за минута ситно нарязаните скилидки чесън, прибавят се и гъбите, нарязани на дребно, задушават се, докато им се изпари водата. 
* Прибавят се прясното мляко, черния пипер и солта, оставя да къкри 10 мин.По малко се прибавя отделения от печенето сос, изчаква се да заври и "сгъстява" с  нишестето/брашното, размито с малко вода.
* Заливат се руладините и връщат в горещата фурна за още 15 мин. да се запекат. 

Как се сервира е ясно smile1   Наздраве drinks

16 коментара:

  1. Ммммм Пепи,
    Това ако го види моя мъж, ще трябва веднага да запретвам ръкави - много обича патешко, а в българската кухня не знам защо рецепти малко. Явно това месо не е много популярно, затова обикновено чета из чуждоезичните сайтове.
    Много ти благодаря за тази рецепта, изглежда примамливо вкусно!
    Прегръдка и весел ден!

    ОтговорИзтриване
  2. ммммм много апетитни руладини. Поздравления! Ах как искам да съм у вас..... :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда много вкусно и няй- верочтно е такова. Сега ще търся патка някоя да отстрелям.
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,
    прекрасно изглеждат руладините -
    много ароматен пълнеж и сос.
    Чудесна идея за този вид месо.
    Поздрав и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Пепчо, невероятно вкусно изглежда! Това патешко приготвено така, ми звучи като деликатес :-)

    Усмихнат ден :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,
    прекрасна идея и както съм гладна...
    Следва покапване, разбира се!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, пак прекрасна рецепта!! Страхотно са комбинирани съставките! Мечта :)

    ОтговорИзтриване
  8. Пеп,стига с тия патки.Много ме дразниш вече!Ужас,окапах се!

    ОтговорИзтриване
  9. Наздраве, Пепи :) Ще се пробва задължително!

    ОтговорИзтриване
  10. Наздраве и от мен, само се облизвам пред тази прелест! Вкусно, ароматно и сочно е месото, както само ти умееш да го приготвиш, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  11. Лети, не само, че не е много популярно месото в сървеменната ни трапеза, ами и трудно се намира :)
    Траяна, не гони дивото, в Рода има :) С изключение на магре-то, другите патешки продукти са на приемливи цени.
    Ей, Йоли, ама недей така, нали знаеш, че твоята патка е прибрана :)
    Ели, освен да дойдеш с бебо, като порасне деня :)
    Дианка, Мина, Дани, Милена, Евка, благодаря ви!
    Зори, надявам се да ти хареса и резултата :)

    ОтговорИзтриване
  12. Еее... че не свършиха ли патките вече в Стара Загора?!
    Запази поне една за мен като дойда. Да де, истинска искам да кажа.

    А тази е чудна! Особено на каперсите много се радвам. И аз на скоро отново ги преоткрих. В такива сосчета поставят нужното ударение и си седят точно на мястото. Браво! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ааааа Пепи не отказвам от мен хлебчетата :)

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи, неустоимо е! Преглъщам яко! На пазара не само патешко, ами и колко други благини трудно се намират или въобще ги няма...

    ОтговорИзтриване
  15. Не, Драго, доставят ми "патки" и от Ямбол :)))
    Диди, при наличието на толкова екзотични продукти, които се появиха, не е за вярване, че точно патешкото е трудно откриваемо. Но пък си смопням, преди години на село в колко двора имаше големи бели птици, а сега - нито една.
    Ели, имаме сделка :)
    Лека нощ, другарчета :)

    ОтговорИзтриване
  16. Е, че как да не му хареса на човек това чудо...
    Много сочничко и много апетитно изглеждащо е месцето, Пепи!
    Патки не ми се намират, като не броя себе си :)), но ако ми изпаднат, ще знам къде да търся рецепта :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...