4 април 2011 г.

Пълнена погача

Днес е неделя, от седмица смениха часовото време, а на мен продължава да не ми  стига времето в почивните дни. Ако може  един да се наречене "почивни дни"...... А следващата седмица ми се очертава много тежка, като за капак и последната на това работно място. 
На няколко пъти днес сядах да напиша рецептата за тази Пълнена погача, която освен, че е много вкусна е и чудесно предложение за всякакви празнични поводи - и хляба и вечерята са в нея. Истината е, че комбинацията от различните видове меса винаги ми е харесвала. Откакто видях тази рецепта на   Minja Bogdanovski , която гостува на Ева Тонева - един невероятен майстор на питки, си мислех, че просто ми трябва повод,  за да я направя. В блога си  Minja Bogdanovski я представя като Коледна пълнена погача. Коледа е твърде далече. Великден е по-близо, тогава бих повторила погачата, но ще включа в пълнежа и агнешко месо. За разкош newsm03 или просто за традицията агнешкото месо да присъства на Великденската трапеза. 
С огромна благодарност на Ева за превода newsm51 макар да не спазих рецептата, но използвах  основната идея. (сега си обяснявам защо не се пробвам да направя макарони, които са с толкова точни мерки, които аз никога няма да успея да спазя).


Предлагам ви я така, както  я направих, с изричното уточнение, че: 
- тези продукти са достатъчни поне за 8 порции;
- видовете меса могат да бъдат различни, както и посочените количества. Въпрос на вкус и предвидливо приготвени наличности в хладилника; 
- за да се различават готовите вече меса, реших да си послужа с хитринка :) - пилешкото филе няразах на ивици, заешкото и свинското - на кубчета. Едното е бяло, другото червено, така че - ясно се различаваха и те.
- питката е с d - ок. 30 см., може да се направи по-малка, с по-малки "топчета" и по-малък диаметър. Тестото е мое любимо, което ползвам, но може да се направи и с готово тесто (само ако имате някое доказано качествено купешко) Wink
- дъното и вътрешната част на питката се напои от соса и се получи ..... нещо много вкусно. Ако като деца сте искали баба или мама да ви натопят филия хляб в почти готовата манджа, докато ври, сещате се за какво говоря. Аз и до сега топя такава на най-голямото :) дете. Затова е хубаво да се "напълни" погачата поне  час преди поднасянето и;
- Изглежда дълго и връткаво. Ама не е. Докато приготвях едните продукти, другите се задушаваха, пържеха... Много бързо осъзнах, че едновременното ползване на два котлона е предимство. Отне общо около два часа, със замесването на тесто. Но всяка минута от тях си струваше удоволствието от вкуса на Пълнената погача. 

Продукти: 
ето това тесто ми е любимо за работа
150 мл топла вода
150 мл прясно мляко, или сухо, разтворено в топла вода
30гр прясна мая (2/3 кубче)
60-70 мл олио
1 ч л захар
1 ч л сол
брашно - около 650-750гр, за меко еластично тесто - толкова, че да не лепне по ръцете.

За пълнежа: 
4 (големи) глави лук
50 гр. масло, 100 мл бяло вино, 1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, щипка риган и сол на вкус

300гр. кайма
1 белтък, 100гр. настърган на ситно  кашкавал, по 1 каф.л.черен пипер и кимион, 2 с.л. галета. без сол, каймата обикновено е солена.

300 гр. тънка наденица за печене 

300гр. гъби - измити!, 30 гр. зехтин,

500 гр. пилешки гърди 
сол на вкус, 1 ч.л. естрагон, 1 ч.л. мед, 2-3 ск.чесън, 2-3 с.л. зехтин, 2-3 с.л. соев сос, 2-3 с.л. бяло вино 

300-400 гр.свинско (шарено - врат ползвах) месо 
300-400гр. заешко месо 
3-4 с.л. зехтин, 150мл червено вино, 1 с.л. Вегета (или друга универсална подправка, може и домашна, но моята свърши), 1 ч.л. естрагон, 250 мл доматен сок 

100 гр. лютеница, 50 гр. доматено песто (от сухи домати, маслини и люти чушки), магданоз 

Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва на ивици (добре де, жулиени). Смесват се всички продукти, изписани под него и в тази смес поставят парченцата месо, прибират в хладилник за ок. 30 мин. 
* По същия начин се процедира със свинското и заешкото месо - всички подправки и течности, без доматения сос се смесват, а месото, нарязано на кубчета се поставя вътре и също прибира в хладилник за 30-40 мин. 
* Замесва се тестото: Маята се разбърква със захарта, малко топла вода и малко брашно.  Оставя се на топло за 15-20 мин. да шупне. (през това време се приготвят кюфтенцата). 
* Брашното се поставя в дълбока купа, прави се кладенче, изсипва се там шупналата мая, останалите продукти за тестото и се омесва на меко, еластично тесто - такова, което е мекичко, но не лепне по ръцете вече. Намазва се с олио, поставя в купата, завива се със свежо фолио/полиетиленова торбичка и оставя на топло да втаса, докато  удвои обема си. 
      През това време се приготвя пълнежа:
* Лука се нарязва на полумесци. Поставя се в тиган/тенджера с дебело дъно, сипват се 2-3 лъж. вино, оцета,  посолява (съвсем малко, защото ще си изгуби от обема)  и задушава под капак. Когато течността се изпари, отново се прибавя по малко от виното. Към края се прибавя и захарта, а лука трябва да е омекнал, докато се поеме цялото количество вино. Вече се оставя открито и пържи, докато лука се зачерви (карамелизира), прибавяйки се маслото на няколко части - малко по малко. ! Не се притеснявайте, ако леко хваща на дъното, разбърквайте го постоянно.!  Изважда се в голяма купа, в която трябва да се съберат и останалите продукти. 
* През това време може да се изпече наденицата - за да е "в тон" с останалите продукти, нея я нарязах на малки хапки - по-малки от кутре. Когато е готова се поставя в купата при лука. Поръсва се с ригана. 
* Гъбите се задушават под капак в зехтина -  тъй като са измити с вода, те са поели малко от нея и докато се задушават тя излиза от тях. Посоляват се съвсем леко. Когато са готови - знаете къде :) в купата, при останалите готови вече продукти.
* Каймата се омесва добре с всички продукти. От нея се правят малки кюфтенца - колкото орех, които се пържат  или пекат във фурната. 
* Пилешкото филе се изважда от маринатата и запържва, прибавяйки по малко от маринатата, докато я поеме.  И те в голямата купа :)
* Свинското и заешкото месо се отцеждат от маинатата и задушават под капак, добавяйки по малко от нея, докато месото омекне. Накрая се сипва доматения сок и оставя течността да се изпари.  Готовите хапки се преместват при другите готови продукти. 
* Сега вече се прибавят ситно нарязания магданоз, доматеното песто и лютеницата.  Обърква се внимателно, да не се разкъсат кюфтенцата и надениците. Купата се завива с фолио и прибира на топло  място (респ. фурната)


* Някъде между задушаването на месата е времето да се приготви погачата. При топло време за втасване и трябват около 30 мин. С намаслени ръце се оформят топчета и нареждат в кръг върху хартия за печене. Диаметъра - по размера на чинията, в която после ще се постави и сервира погачата.  Когато се изпълни кръга, топчетата продължават да се нареждат и вътре, докато тестото свърши (ако остава малко тесто може да се поставят отгоре или използват за една малка пица :)  Отгоре може да се намажат с яйце и олио за цвят, но аз намазах само с прясно мляко.
* Поставя се оформената погача в студена фурна, включва на 200* и  пече до зачервяване :) или до изпичане. 



* Изважда се и покрива с дебела кърпа. След 15-20 мин. с помощта на остър нож се изрязват "шапките" на вътрешния кръг топчета - трябва да остане само дъно, но  дебело поне 2 пръста. 
* Погачата се пълни с готовата смес (отлежава малко) и поднася. 



и newsm03newsm03 добро утро, спорна и хубава седмица! 

33 коментара:

  1. Добър да е и денят, Пеп :)
    Невероятно предложение!
    Поздравления!
    А нарцисите греят като слънце /при нас е много мрачно/
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани!
    Хубава и слънчева седмица да ти е и на теб, при нас се опитва да понапича днес, пращам ти малко слънце :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ей,това е убийствено!Страхотно е Пеп.Нямам какво друго да кажа!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен ден и от мен, Пепи!
    Супер предложение! Като си представих и аромата - на пресен хляб и на комбинацията от месца, се размечтах направо :)
    Поздрав и добро начало на новата седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Ехххх,Пепи, това е направо за пиршество!!!
    Страхотна рецепта!!

    ОтговорИзтриване
  6. Ехаааааа! Много съм впечатлена! Пепи, ти можеш да изкушиш и най - строгия веган с твоите апетитни предложения.

    Успешна нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  7. Аууу, ох и ак! Това не трябваше да го виждам рано сутринта! Много, много вкусно и интересно изглежда. Запазвам си рецептата и ще я използвам в подходящ момент!

    ОтговорИзтриване
  8. О, просто невероятно изглежда, Пепи! На това се казва хубав старт на седмицата :-)

    Спорна и усмихната и на теб! :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Фантастична е, Пепи!!! Страхотна идея и страхотно изпълнение!! Задължително ще се пробва - звучи ми и ми изглежда адски вкусно и ароматно!!! Прекрасна седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ex, какво е това чудо, бре :))
    Очите ми са като понички в момента :))

    Много, много изкушаващо предложение, Пепи!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви, мили дами!
    Наистина е много вкусно (за месояд, да уточня), интересно и :) огромно.
    И не еслложно, не се плашете от дългите пояснения. Просто аз съм си подробна :)
    Цвети, такива думи, казани от теб са си направо комплимент за ястието :)

    Хубава и слънчева седмица на вас!

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятно предложение Пепчо!Със сигурност ще бъде направено.Спорна,усмихната и вкусна седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Oooo, Пеп, разкошна е, умопомрачителна направо.
    Не мога да се отлепя от монитора :)
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи, вече ти писах, че е фантастична и ме съблазни и аз да я приготвя!
    Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Браво Пепи!Това е другата ти вкуснотия, която ще опитам.Скоро готвих твоя рецепта, но ти и сама ще видиш коя е, когато ...ако ми остане време тия дни за публикация.Май на висчки времето ни все е кът:)

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесна идея, Пепи!
    Аз все пак си я представям пълнена със зеленчуци :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотно предложение, Пепи -
    изглежда много ефектно и със сигурност - вкусно!
    Поздрав и хубава седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Дианка, Траяна, Зори, Ева, благодаря ви!
    Роси, зеленчуците са нитратни :)

    ОтговорИзтриване
  19. Пеп-чо, от вчера се навъртам тук като котка пред кебапчийница, гледам, въздишам и си мисля остана ли нещичко:)...страхотна вкусотия, съчетание от толкова вкусове и аромати.
    Поздравления за страхотната рецепта и още по-страхотното изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  20. Пепи,много празнично и ефектно предложение!Хареса ми!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  21. "Впечатлен съм" е твърде меко казано - направо съм зашеметен от тази рецепта. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  22. Мариета, Еликсирче, Маги,
    Забравила съм да ви благодаря :) Извинете!
    Изработката не беше трудна, аз май повече време снимах, оправях снимки и писах текста, от колкото да направя погачата.
    Ильо, благодаря и на теб! Радвам се, че погачата е оценена и от мъжката част в блогър. (макар на масата да им се стори малко голяма питата, в тестяната част :)
    Хубаво лято на теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  23. Пепчо, огромни благодарности за идеята! Направих я, но с по-скромна плънка. Събрах очите с тази изящна, нестандартна и убийствено вкусна погача! Благодаря ти!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво! Поздравления, че се реши :)
      Много хора се плашат само като я видят, или прочетат дългото описание.
      И много се радвам, че ви се е харесала!

      Изтриване
  24. Вадя от архивите, за да кажа, че категорично ще опитам!

    ОтговорИзтриване
  25. Супер погача,трябва да се опита.Изглежда невероятно вкусна,особено за човек който. Е на вие с месенето.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  26. ех, от кога я гледам тази погача....скоро имаме повод, мислех да я направя. но мъжете искат капама, та се зачудих - какво ли ще стане, ако напълня погачата с капама...;-) какво ще кажете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане, но трябва да я напълниш непосредствено преди поставянето на масата, че капамата е по-сочна :) да не се разкашне хляба.

      Изтриване
  27. Здравей Пепи. Днес приготвих твоята Пълнена погача. Беше много вкусна, останахночарована от крайния резултат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и на теб :) Много се радвам, че си направила погачата :) Защото изглежда пипкава работа, но всъщност - не е. А е много вкусна тази пита, пълнена с различни месца, нали :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...