13 април 2014 г.

Пандишпаново руло


и начало на рубриката "От старите тефтери" с Пандишпаново рулокласика в жанра. Майките с техните тефтери са голяма работа. Ние, едно по-зряло поколение също си имаме своите хартиени тефтери :smile1:  макар напоследък допълнени с електронни. Но се случва интернета да прекъсне в точния момент, когато забъркването на сладки, или сладкиш е наложително. А  те не са като да сложиш парче месо във фурната да се пече и понятието мярка да ти е съвсем излишно. Поне при мен се случва поне пет пъти вече. След втория съвсем предвидливо съм си записала шоколадовата торта на Ирина, мъфините с боровинки на Юлка, портокаловите мъфини с мак и шоколадови трюфел бисквитки . Какво бих правила без стария си тефтер в такъв момент :) Има рецепти като тази, крем Дипломат, калиите, луничките или реването, които са си истинска класика и въпреки многото нови и доказано  вкусни и тези ще си останат. 
Ще се върна на майките и първите ми спомени за това руло. Белтъците се разбиваха на ръка. Нямаше миксери. В следствие на което мама се обединяваше с една от лелите и двете се редуваха да бъркат, за да направят за двете къщи рула. Така и така пада  жестоко бъркане. Малко преди мама да си внесе първия миксер от Румъния и аз имах честта да бъркам и въпреки хамалогията го правех с мерак, защото явно от ранна детска възраст обичам да ям  суровите разбити белтъци на сняг :smile1:. И тъй като рулото е голямо, някак си през годините все с мама го правех - онова обръщане горещо и навиване, да хване калъп на руло все ме плашеше. Докато преди години Роси не подстрека, като пусна рецептата му в Гответе с мен. Нищо сложно, но все някога трябваше да го направя сама. И продължих :smile1: ама по разни поводи, когато ми трябваше нещо по-голямо и удобно за пренасяне. 
Пропорцията (от маминия тефтер) е на 1 яйце - по лъжица и половина брашно и захар.
Дозата с 4 яйца е точно за тавата на фурната ми, която е 40/34 см, а на старата фурна 40/44 см 
беше с 5 яйца.
И последно :) блата е доста сладък и сравнително сух. Освен, че подбирам по-кисело сладко за пълнеж (кайсии, вишни, сини сливи) го намазвам със сметана - отвън, или отвътре, за да поеме малко и от нейната влага. Тук сметаната е вътре, тъй като отгоре е с глазура. Но въпреки това на мен ми харесва да ям парчето руло заедно с лъжица цедено мляко или заквасена сметана :) 


Продукти: 
4 яйца
1 ч.ч. захар (6 равни с.л)
1 ч.ч. брашно (6 равни с.л)
1 каф.л. сода бикарбонат с 1 ч.л. оцет 
2-3 ванилии (1 ампула течна) 
щипка сол
фино настъргана  кора от лимон (по желание)

сладко/мармалад (1 бурканче 300г), сладкарска сметана (300г) или крем (по желание) - за пълнеж

глазура, пудра захар или сметанов крем - за намазване отгоре 



Приготвяне:
* Отделят се белтъците от жълтъците.
* Белтъците с щипката сол се разбиват на сняг.
* Жълтъците със захарта се разбиват до пълното и стопяване  (при докосване на сместа да не се усещат кристалчета захар)
* Прибавят се ванилията, лимоновата кора и пресятото брашно- лъжица по лъжица. С последните две-три лъжици се смесва содата. 
* Смесват се жълтъчната смес със разбитите белтъци - от жълтата смес на части се добавя към белтъчния сняг и се бърка със шпатула или дървена лъжица, за да не спадне сместа и така до пълното и хомогенизиране.
* Изсипва се върху хартия за печене поставена в широка тава ( 40/34см) 
* Пече се в загрята на 190-200 градуса за около 10 мин. - до златисто.
* Изпеченият блат се обръща върху поръсена с пудрена с пудра захар хартия за печене, или кърпа без власинки.
* Хартията от печенето  се отлепва от блата  той, заедно с новата хартия или кърпата се завива на руло. Така завитото се завива в още една кърпа и се оставя да изстине. 
*  Сметаната ( студена, престояла поне няколко часа в хладилник) се разбива до твърди върхове. 
*  Изстиналия блат се развива внимателно и се намазва първо със сметаната, после със сладкото (или с какво искате по желание) , след което се навива на стегнато руло.  
* Поръсва се с пудра захар, или украсява се с бита сметана, крем или глазура( по желание. Тук половината  и не удостоено с фотосесия е поръсено с пудра захар, а тази половина от фотосесията е намазано с лимоновата глазура на д-р Йоткер ). 

* Рулото се оставя да престои в хладилник поне 2 часа, преди да се нареже. 



33 коментара:

  1. Честит празник,Пепи! Чудно руло и нова рубрика!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приемам честитки и в натура :) например за шоколад ако ходиш скоро, да ме имаш предвид :)

      Изтриване
  2. Приветствам новата рубрика, Пепи и ще чета с интерес. А рулото точно със сметана и сладко най-много го обичам.
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Много нови работи, Пеп :)
    Някъде съм се зазяпала и не съм ти видяла новата шапка!
    И у нас едно време пандишпаненото руло беше на почит.
    Белтъците се биеха на ръка, ама майонезата на ръка, беше много изморителна!
    Много красива глазура!
    Прегръдка, с пожелания за много цветни празници :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, рулото и майонезата искаха биене на смени :) от най-досадните неща, но пък тогава нямаше купешка майонеза, та да си спестим бъркането и.
      прегръдка и за теб, Дани с пожелание за хубави празнични дни!

      Изтриване
  4. Ама много е красиво това рулце и вкусно, много кокетно! Браво, Пепи, страхотна си! Честита Цветница, мила, здраве и щастие на всички ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Забравих, да ти кажа, че с нетърпение ще очаквам рецептите от рубриката:)

    ОтговорИзтриване
  6. Няма нищо по-вкусно и мило от старите рецепти на баба и мама. И аз вчера пак надникнах в пожълтелия тефтер. Когато ни се прияде сладичко по-лесно ми е да седна на дивана и да се заровя в тефтера.Знам, че ще е изпробвано и вкусно. Рулото е класика. Но докато се науча да го правя- видях и патих. Оказа се, че рецептата не е правилна- в нея имаше минимално количество олио, което правеше блата ужасно неприятен на вкус.
    Идейния проект е чудесен и с интерес ще следя коя друга вкусотия ще ни изкараш от позабравените архиви.
    Приятна и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано успея с идеяния проект :) но имам такива рецепти, вече публикувани, които ще включа в категорията да се виждат.
      поздрави, Нинка и весели празнични дни!

      Изтриване
  7. Рецептите от мамините тефтери са не само умиляващи, но утвърдени и доказани с времето -
    чудесна нова, хубава и полезна поредица, Пепи, ще я следя с интерес.
    А "пропорцията (от маминия тефтер) е на 1 яйце - по лъжица и половина брашно и захар" е много ценна!
    Рулото е класика, твоето изглежда страхотно, поздрави за теб и успешна предпразнична седмица!


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка :)
      Хубави и Светли празници на теб и семейството ти!

      Изтриване
  8. Красота Пепи , страхотно руло си направила . Няма нищо общо с купешките рула , винаги домашното си е по-хубаво. С нетърпение ще очаквам следващата ти рецепта . Прегръдки Иви !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Иви :)
      Нищо домашно не може да бъде сравнено с купешкото :)

      Изтриване
  9. Пепи, прекрасно е рулото ти... Сега реших, че ще постя три дни, ама малко по-строг пост, и още по-вкусно ми изглежда всичко... Та запази ми едно скришно парченце, моля те, толкова хубаво изглежда! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Запазвам ти, Гери :) заповядай след празниците :)

      Изтриване
  10. Хубава е идеята за тефтерите. За мен тези рецепти не се свързват с мамините сладкиши, а по-скоро с колежкта, комшийката - записваха се на едни листчета и популярността им беше на приливи и отливи. С нетърпение ще чакам калиите, дали са онези, които, още горещи, се прищипваха и вътре се слагаше вишничка от сладко, както и луничките. Прерови тези тефтери, Пепи, ще бъде интересно на мнозина, сигурна съм. Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Същите са калиите, Ани, които се правеха масово за сватбите на родата :) и които най-много мразех, защото не мога да пипам топло, та слагах в тавата само по 5-6 кръгчета :)
      Тефтерите да, носили сме и в службата да записваме и доста рецепти носят името на този, от когото съм научила :) целувките ми например са "Целувки Д. Ганчева :)
      Жул чака да и правя целувки :)

      Изтриване
  11. Пепи,вече доволно е отлежало и ще е станало по-сочно,като за моя вкус,де да имаше парченце-много пухкаво и красиво декорирано руло,поздравления и честити подаръци!Пожелавам много усмихнати и безкрайно позитивни празници!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Така е, Роси :) Отлежало до пълно стапяне в пространството :)))
    Прегръдки и за теб и хубави, светли празници с много хубаво време!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи, толкова често мама правеше пандишпанено руло, проверих, рецептата е същата, чак ми се дощя парченце...
    Пожелавам на теб и семейството ти светли празници, здраве и благодат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама нали ти казвам - класика от мамите е тя :) С която сме израснали. Нямаше мъфини, нямаше 12547896 вида сладки с незнам си какво :)
      Благодаря ти, светли празници и на теб!

      Изтриване
  14. И тук да кажа, Пепчо, че ти е много красиво рулото :)
    Весело изкарване на празниците :)

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, от рецептата не разбрах в кой момент се слага содата с оцета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След брашното, мой пропуск е.
      Пак обърквате и това е.

      Изтриване
  16. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  17. Не искам да внасям дисонанс в положителните коментари и см сигурна, че рулото е чудесно, както повечето твои неща. Досега не съм правила пандишпан, въпреки сериозната си възраст (47) и реших да опитам. Обаче рецептата не се връзва с правилото 1 яйце - 1,5 с.л. брашно/захар. 6 с.л.захар не пълнят чаена чаша, по-скоро до половината, правих опит с лъжицата от пекарната. Предполагам, че с тази рецепта рулото става по-сухо, което е поправимо с напояване, но пък в по-голямо количество, което има значение при 4-членно и ящно семейство като моето.
    Ще опитам рецептата, просто исках да уточня.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво, че писа, за да си оправя рецептата, сега ще допълня горе.
      Правилото 1 яйце с 1,5 лъжици захар + толкова брашно е както правилно се прави пандишпана - без набухвател. От дългото разбиване си е малко пухкав. И тези 6 лъжици пълнят 2/3 от 1ч.ч. от 240мл.
      Но в последните години го правя с набухвател - не обичаме такива сухи сладкиши, както съм писала, затова и мажа вътре със сметана и по-рядко сладко. Но не и напояване със сироп. В този случай със содата мярката е с чашата. Нашите сладкиши са сочни, влажни :) ако може и шоколадови.
      Благодаря много за корекцията.

      Изтриване
    2. И аз благодаря за уточнението, още не съм го пробвала, но предстои по празниците. Аз дори съм чувала като класическа пропорция на пандишпан 1 яйце - 1 с.л. брашно и захар. Сигурно съм го видяла при Нацко Сотиров, но той като царски готвач е разточителен с материала :)
      И аз не съм се изразила съвсем точно, като "напояване" мислех за малко поръсване с течност от компот или да сложа по-рядък пълнеж, нямах предвид както баклавата или други подобни сладкиши. Важното е, че се разбрахме!
      Отивам да пържа по твоя метод чушки бюрек. Весели и спокойни празници!

      Изтриване
  18. Пекох 14 Мин.вместо 10 както пише.Навих, после намазах, пак навих.Не се напука.Суровей,недопечен.Колко го печете наистина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 10 мин наистина. Фурната е загрята, блата е тънък, изпича се на тия 200*. Да не ви е била по_малка тавата?

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...