28 май 2014 г.

Талиатели в доматен сос с патладжан и кайма



       Паста като паста, за която обикновено през зимата и пролетта използвам готов доматен сос, който съм си направила есента от хубавите слънчеви домати от градината на мама.  Сега обаче BILLA ме провокираха да опитам техните розови домати, които от преди предложението у нас вече опитвахме и много ни харесват. Още повече това, че в асортимента на търговската верига влиза българска продукция - розовите домати са производство   на Gimel -  ферма за отглеждане на биозеленчуци. 
       Имайки предвид базата за сравнение с доматите от градината на мама, мога да кажа, че тези са не по-малко вкусни - месести са, сочни и сладки. Избрах да приготвя с тях две рецепти - в едната - пълнени домати с печено сирене, където  доматите да останат в суров вид, а в другата - сготвени. Защото качеството на доматите си проличава най-добре, когато от тях се направи някакъв доматен сос - ако не се налага щипка захар за коригиране на киселиността на соса, значи са с перфектен вкус. 
      И ако се чудите дали да си купите пресни зеленчуци от Била, вместо от пазара - не се помайвайте - розовите домати са много, много вкусни и много по-добри от турско-гръцкия внос на пазара. 




Необходими продукти (където вместо талиатели/талятелле  може да си сварите всяка любима паста) 
(за 3 порции) 

~400 г кайма 
1 голям патладжан 
1 чушка 
2-3 с.л. олио/зехтин
250 г паста талиатели ( 9 рулца) 
~600 г домати  ( розови, от градините на BILLA са тези) 
шепа маслини без костилки 
2-3 ск.чесън
сол на вкус

риган, босилек и пармезан за поръсване по желание

Приготвяне: 
* Патладжанът се почиства (от дръжката и кората) и нарязва на дребни кубчета. Посолява се и се оставя за 30 мин. да с отцеди горчивината (по това време патладжаните са бедни на соланин, но все пак излиза малко черна вода).
* Тук е времето да поставим  на котлона тенджера с 2 л вода и щипка сол да кипне за пастата. Когато заври поставяме топчетата талиатели да се варят според указаното на пакета време (през това време пък соса е готов)
* Измива се патладжана, подсушава се и заедно със ситно нарязаната чушка и каймата се запържват за 5-6 мин  в мазнината.  Подбира се по-голям тиган, тъй като накрая пастата се прехвърля при готовия сос. 



* Доматите се настъргват на ситно ренде (може да се обелят и пасират).
* Прибавят се към задушената вече смес с каймата и оставя да се готви около 5-6 минути още на силен котлон - водата от соса се изпарява и той трябва да остане наполовина (рядък, не гъст сос) . Поръсва се с ригана и прибавят пасираните скилидки чесън и нарязаните маслини. Оставя се да къкри още 1-2 мин. 
* Сварената паста се изважда с подходяща вилица (има специални за паста) или решетъчна лъжица и прехвърля в тигана при соса. 
* Разбърква се внимателно за 1-2 мин да поеме пастата от соса и разпределя в чинии. 
* Поръсва се с пармезана (може и кашкавал) и листа босилек и сервира. (горещата паста поема много бързо от аромата на босилека и не е нужно листата да се режат). 



25 коментара:

  1. Пепи,пастата ти е божествена!Прекрасен ден ти желая:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Миленка, хубав да е и твоя ден :)

      Изтриване
  2. фразата (може и кашкавал) си е чисто светотатство :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не всеки обича по-острия вкус на пармезана. нищо, че е светотатство. Важно е да му е вкусно на човек.
      А пармезана се вижда, че е Лидълски :) какво да спомена? че бих предпочела да не е настърган?

      Изтриване
  3. И само с патлаждан, пак ще ми хареса. обичам го, обичам паста, тъй че....;)
    Хубав ден, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами той самия доматено патладжанен сос си е хубав :) със или без кайма.
      Хубав и на теб, Мъхче!

      Изтриване
  4. И аз обичам подобна комбинация.,Пепи..
    А дали е с кашкавал или пармезан,за мен няма значение.
    Хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ако питаш адашката си ЖулЕ - колкото повече кашкавал, толкова по-вкусно е.
      Не трябва да яде паста, ако не е с пармезан ли :)))

      Изтриване
  5. Пепи,страхотно вкусна паста си приготвила!Много ми допада комбинацията от продукти,със сигурност и доматките ще са допринесли за добрия резултат!Очаквам да видя какво друго има в градината на Била.
    Прегръдка от мен и вкусна вечер да ви е,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. има краставици от същия производител :)
      Прегръдка и от мен и хубав ден да ти е, РОси!

      Изтриване
  6. Чудесна и апетитна паста! И за мен е все едно с кашкавал или пармезан, но твоята е страхотна! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, голяма вкусотя си приготвила отново! :) Ама имам въпрос, защото ме заинтригува това с разпознаването на качествения домат. Захарта се слага за регулация, но как разбираме? Като опитваме още докато готвим или като не сме сложили захар, а после се появят киселини? Питам, защото второто ми се е случвало и не е приятно...
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Докато се готвят, Гери. Слага се малко захар, или мед, за да убие киселината на доматите. А киселините се получават от много храни, дори понякога от преяждане :)
      Като го ядеш домата и на вкус трябва да го харесаш - да не ти киселее (към стипчавост), а да е приятен за небцето. Ранните оранжерийни в голямата си част са такива, но там се избират сортове, които издържат на пазара. Виж линка в "мамините домати" - търси такива, когато купуваш (още ги няма де, но поне през лятото)

      Изтриване
    2. Благодаря! :) Ние вкъщи също си гледаме зеленчуци, та уж знам кой е хубав, но не знаех как се определя това с вкуса. Мислех, че е някаква тайна относно захарта. ;) Ама Пепи ми я разкри. :)
      Поздрави, Пепи, и хубава вечер!

      Изтриване
    3. Гери, аз откакто се помня баба, мама... отглеждаха домати и готвеха. Веднъж обаче бяхме на гости на моя леля, която ни гости с доматена манджа, която запомних за винаги (другото не помня какво е било ) и татко я попита какъв сорт домати гледа, че манджата и никак не киселее (знаеш, че при готвенето с домати те си пускат киселината). Тогава леля спомена, че е сложила лъжичка захар. От тогава и у нас слагат почти винаги, особено ако са първите, ранни домати; аз също опитвам - ако трябва - слагам.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  8. Чудесни предложения, Пепи! Имах удоволствието да опитам тези розови доматки и направо съм им фен, та вече често ще присъстват на трапезата ни. Та потвърждавам казаното от теб на 100 %. Много вкусни рецепти, и супер апетитни снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Кате :) А доматите са хубави, спор няма. Аз от месец купувам от там и от една ферма (пак розови) тук, нашенска. Друга работа са, намят общо с дървените гръцки и турски домати (че и от нашите оранжерии тук, преди да излязат слънчевите домати)

      Изтриване
  9. Чудесна комбинация на соса за паста!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. лекинко се поизгуби соса в пастата, но така обичам - да я сложа нея в соса, че да се омешат :)

      Изтриване
  10. Разкошно изглежда пастата, Пепи! Розовите домати все за салата ги пазя, но безспорно, сосът с тях ще е много хубав. Тези от Била не съм пробвала, но ще дам и аз своя принос в подкрепа на българското, още повече, че ми се хапват вкусни доматки. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. дано вече си ги пробвала, Снежи :)
      Давай подкрепа а българското, пък от където ще да е :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...