25 юли 2014 г.

Талиатели с пиле и трюфел :) гурме, като за рожденик


      Празник е силно казано, но днес, 25 юли е денят, в който  преди 5 години направих блога. Като на шега, писала съм и друг път - от блога на Роси-Сладка Хапка, натиснах Нов блог и се появи "Храна за мойте канибали".  Като напълно нормално продължение  на темите ми от форума на Гответе с мен.  

      Харесва ми да пиша тук.  Въпреки оскъдното време, което се опитва да ме ограничи и заради което повечето ми публикации са в малките нощни часове.  Оказва се, че:
1. Мога да бъда последователна.  Чак не си повярвах. Пиша, снимам и трия по 750 публикации до момента.
2. Блогът е полезен. Т.е. рецептите в него. Не само на мен, да си записвам нови рецепти; не само на моите "хлапета", но и на непознати хора, които често ме усмихват като благодарят я в коментар, я в и-мейл, я в лично съобщение. 
 Тъй като винаги споделям изпитани (поне два пъти) рецепти и трябва да са се харесали на поне двама членове от фамилията. 
3.Блогът е четен (фук-фук). Но статистиката сочи, че за тези пет години има почти 4 милиона посещения, в последната година по около 5000 на ден. 
4. Имам и се радвам  на нови,  истински, искрени приятелства.  Срещнах и срещам много приятели със същото хоби, които готвят не само с ръце и по задължение, а със сърце и очи. Радвам се, че ги срещнах, защото те, както и момичетата и момчета от Гответе с мен никога няма да оставят човек да се лута какво да готви, какъв сладкиш или торта да направи. Всъщност - от идеи дори понякога ставаш разноглед. Толкова много и все изкусителни. И най-важното - от всеки един от вас, винаги мога да науча нещо ново и нещо вкусно. Или нещо интересно, имащо малко общо с кулинарията smile1

Благодаря на всички вас, които се отбивате тук!  newsm51 
Благодаря, че ми оставяте коментари с обратна връзка за предложените рецепти! Е, за някои неща не приемам предложените промени, тъй като неведнъж съм казвала, че се налага да се съобразявам с вкусовете на хората си и ако така е направено - значи така трябва да бъде :) у нас. Но за всеки друг може да бъде идея за нещо различно. 



И тъй като скоро  имах безценен подарък от една дама, с която също  се запознахме в интернет, какво по-добро празнично предложение  от един сготвен черен трюфел :)  С паста и пиле, без добавки на разни аромати; готвене за кратко, колкото да си освободи ароматите гъбата. 

Отново настъргах трюфела, залях с топъл зехтин  и оставих да престои около 2 часа. След които направих 

Талиатели с пиле и трюфел 

Необходими за 3 порции: 

~ 250-300 г талиатели (9 рулца, или друга любима паста )
~ 400-500 г пилешко месо (тук бут и филе без кожа) 
~ 80 мл. зехтин с черен трюфел 
сол на вкус 
пармезан*** за поръсване 



Приготвяне: 

* Пилешкото месо се нарязва на съвсем ситни късчета  - като за супа :) 
* Посолява, залива се със зехтина от трюфела и оставя да постои около 30 мин. в хладилник. 
* Пастата се сварява според указаното на кутията време - в  тенджера с 2 л вода и щипка сол.  Посочните минути обикновено са за ал-денте, затова  почти винаги си отпускам 2-3 минути, тъй като  не я харесваме  ал-денте.
* Месото със зехтина  се прехвърля в тиган и запържва до готовност.  
* Накрая се прибавя отделения трюфел - нарязан на ситно (по желание могат да се оставят няколко резена за украса). 
* Прибавя се и отцедената паста с 2-3 лъжици вода от варенето и. 
* Всичко се обърква за още минута-две и разпределя в чиния. 

*** Поръсването с пармезан  накрая е по желание. На единия ми любимец заради острия вкус на пармезана пастата беше поръсена с кашкавал. Кощунство, а smile1 развали гурме-идеята, но по-важното е, че и беше вкусно :) 




45 коментара:

  1. Честита годишнина,Пепи!
    Сериозна статистика,която не може да се подмине без подобаващи аплаузи,защото всички тези публикации са погълнали много лично време,докато стигнат до читателите!
    Пожелавам ти още много напред да намираш тук топли думи и благодарност за труда и старанието,за прекрасните идеи и споделени рецепти!
    Днешното ти предложение е достойно за такъв хубав повод!
    Дори е като една своеобразна "черешка бърху тортата" ,защото от близо 200 български блога колко биха се похвалили с рецепта с трюфел?
    Прегръдка от мен и продължавай все така с вдъхновение и удоволствие към храната!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милите думи и пожелания, Роси!
      Благодаря ти, че не подминаваш публикации с рецепти, които не обичаш дори :)
      Знаеш, че ти си един от хората, с които се намерихме покрай блоговете и се радвам, че те познавам :)
      Прегръдка и от мен и хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Честита годишнина и от мен, Пепи! Бъди здрава и продължавай все така да ни вдъхновяваш с твоите невероятни и изкусителни предложения! Със сигурност твоето специално местенце ще продължи да бъде любимо на мнозина, тъй като в него има не само невероятни рецепти, а и много споделена емоция, страст и лично отношение, във всяко предложение. А почерпаката е достойна за специалния повод. Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Радост!
      Аз и в готвенето влагам емоция, няма как да подмина и в писането :)
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  3. Честито, Пепи! Ти си моето първо вдъхновение. И има защо.
    Вярно е, че поддръжката на блога е серизно предизвикателство и критерии за последователност и ти се справяш повече от прекрасно вече толкова дълго време (броя и Гответе с мен преди това).
    Благодаря ти за всичките споделени и несподелени рецепти и съвети!
    Пожелавам ти нестихващ ентусиазъм и вечна муза!
    Обичам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чувствата са споделени, Илианка :) както и вдъхновението, което получавам, влизайки в твоя блог.
      Благодаря ти, че преди години ми удисахте на акъла и дойдохте тук :) да се запознаваме на живо. И се радвам на всяка нова среща . Няма ли нещо насам наскоро :)
      Прегръдки и хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. Честито, Пепи! Твоя блог е истинска енциклопедия, която посещавам с огромно удоволствие. Пожелавам ти вдъхновението да не те напуска и да продължаваш още дълги години да ни предлагаш вкусни рецепти и полезни съвети! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Петя :) Радвам се, че съм ти от полза, когато се налага :) А у нас сме ти вечно благодарни за черния магически сладкиш :)
      Прегръдки и хубав уикенд на теб!

      Изтриване
  5. Честити 5-ет годинки, Пепи! Още 10 пъти по 5 милиона, но за година посещения и всекидневно да успяваш да ни пълниш очите с вкусните си ястия. Е, няма да откажа и да се облажа, лично, но някой ден и това ще стане :D

    Тая паста с трюфел е баш като за празник. Ай, наздраве! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наздраве да е :) това с милионите е само статистика, която не топли, както знаеш :) А това, че хората и аз сме доволни :)

      Изтриване
  6. Честито и много бъдещо вдъхновение и от мен:)

    ОтговорИзтриване
  7. Честита годишнина на блога ти, Пепи,
    ще допълня това, което си споменала с още едно нещо -
    това е и мястото с енциклопедична стойност и разнообразие, сигурност и гаранция...
    Сърдечни поздрави, кулинарно и творческо вдъхновение, и още много споделени рецепти!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита 5-та годинка, Пепи! Много прочувствено начало, развълнува ме! Блогът ти е чудесен, наистина енциклопедия и макар да не оставям често коментар те чета с удоволствие! Допада ми тънкото ти чувство за хумор и обикновенните думи с които разказваш като приказка :)!
    Прегръдка с пожелание за още много интересни и вкусни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  9. Опс, пак съм аз :)...не отбелязах талятелите, но знам че са страхотни! Любими са и в къщи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Ваня :) От всички блогове май само при теб съм виждала трюфел :) щастливка си ти, попаднала в една страна, където е ценена тази гъба :)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  10. Честита годишнина и от мене,Пепи!
    Следя блога ти от около година и половина .Страшно полезна и интересна си!!!Пожелавам ти още много години положителни емоции,покрай това полезно хоби и многоооооо много нови приятелства и познанства,защото с тях човек се чуства богат !!!Поздрави от Бургас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря :) Поздрави на теб от Стара Загора :)

      Изтриване
  11. Пепи, честит да ти е рождения ден на блога!
    Макар да сме набори, аз открих доста по-късно от теб кулинарията, може би именно с откриването на "Гответе с мен". Ти си от кулинарите, от които и днес има какво да науча. Доста сходна е не само кухнята, но и разбиранията ни за общочовешките ценности. Освен това се радвам и на взаимното ни приятелство. Може да не се виждаме и чуваме често, но важно е да знам, че те има. Прегръдка!
    Казвала съм, че не съм почитател на пастата, но не съм опитвала прясна, признавам, а също и трюфел, та ...не знам - спор няма, че изглежда примамливо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се радвам на твоето приятелство, Веси. Често бих предпочела да си говорим на живо, вместо в скайп :) ама когато можем, доволна съм и на това.
      Няма да те насилвам с пастата :) ама да знаеш, че губиш :)))
      прегръдка голяма и за теб!

      Изтриване
  12. Пепи, благодаря ти, че си такъв извор на вдъхновение и познания, страшно приятно и полезно ми е при теб. Желая ти здраве и още много, много години с желание да поддържаш местенцето си. Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери, много си мила винаги и ти благодаря, че не ме подминаваш :)
      Поздрави и на теб и хубаво лято!

      Изтриване
  13. Честита годишнина, Пепи!!! Пожелават ти още дълги години да се радваш и да бъдеш много горда с това, което си създала и изградила с много труд и любов за всички нас. Да продължаваш да ни помагаш с твоите идеи и да създадеш още много ценни приятелства.
    Поздравления за годишнината!!!!!

    Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Помощта е взаимна :) в повечето случаи.
      Благодаря ти, Таня!

      Изтриване
  14. Мила Пепи, честита ти годишнина на блога! Поздравления и благодарности за труда, емоциите, които си вложила тук! А те никак не са малко!
    Винаги усмихната и любезна, забавна и интересна домакиня! Пожелавам ти много радостни мигове и приятели, които да те усмихват реални и виртуални
    Чудесна рецепта, подходяща за този специален повод!

    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Бети :) Радвам се, че намина :)
      Поздрави на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  15. Поздравления Пепи! Ти си вдъхновение за всички ни както с изкусителните традиционни така и с новаторските си рецепти! Уважавам и аплодирам уменията, естетиката и труда ти! Прегръдки и пожелания за още и още кулинарни вдъхновения!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате :) Хубава нова седмица на теб пожелавам!

      Изтриване
  16. Пепи,още много-много *5...!!!!
    Бъди винаги такава ,каквато си ,за да запазиш единтичността на прекрасния си блог,в който винаги е приятно да се приютиш и да отмориш!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Честитка, Пепи!Благодаря ти, че те има и те познавам! Винаги мога да звънна или да мина и да намеря това, което искам:) А ястието си е класно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще намериш :) като вчера, нали :)) два дни след издирването :)

      благодаря, Траянка :)

      Изтриване
  18. Честито, Пепи!
    Радвам се заедно с тебе и с почитателите ти.
    От дълги години си готвя ей така за удоволствие.
    Никога не бях се зазяпвал в интернет за разни сайтове с рецепти - ползувах си стандартните книги, списания, изрезки от вестници, стари тефтери ...
    Преди години попаднах на "Гответе с мен" и то заради твоите канибали. Нямам вече спомен, но търсех нещо за канибали и вездесъщият Гугъл ме прати към твоята тема в този сайт .... та и взех, че се регистрирах в него ..
    Доста идеи съм отмъкнал от тебе и моите са се възхищавали на чудесния резултат.
    Така че - благодаря че те има!
    Е да не вземеш да си навириш много носа javascript:void(0);
    Само на едно се чудя - откъде толкова време за всичко това? Разбрах - постоянство, но време? На мен все не ми стига ..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. спя бързо :)) но и на мен не ми стига :) По много интересен начин си попаднал в Гответе, не го знаех това :) а ти защо издирваше канибали в Гугъл, къде поемаше на пътешествие :)
      Благодаря ти :) и ще се надявам някой ден като идваш тук да се обадиш - я за бира, я за кафе :)

      Изтриване
  19. Пеп, нещо ми изчезват коментарите, които оставям тук...т.е. не се публикуват.

    ОтговорИзтриване
  20. Честита годишнина и от мен, Пепи! Да продължаваш все така да ни радваш с твоите изкушения.Наслаждавам им се с удоволствие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Честит празник на това прекрасно местенце, вдъхновило и помогнало на безброй хора, включително и мен!:) Страхотни рецепти, вкусни, изпитани, точни и винаги с отличен резултат. Ти си страхотна, дама, радвам се, че се открихме в нета, а надявам се и на кафе някой ден:))). Пожелавам ти още много милиони приятели, публикации и прекрасни емоции покрай това хоби! Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате :) Надявам се някой ден като пътуваш насам-натам да се обадиш и да пием кафе :)
      Прегръдка и хубава седмица на теб и бонбоните!

      Изтриване
  22. Честита блогогодинка, Пепи! Бъди все такава усмихната, отзивчива, все така ни радвай и вдъхновявай, блога да се радва на още повече читатели и почитатели!
    Страхотна паста - подхожда за събитието идеално :-)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  23. На патерици или от сърце пожелавам на блога безброй читатели, а на теб, Пепи - нестихващо вдъхновение! Прегръдка, а почерпката е както винаги на много високо ниво! Прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
  24. Честита годишнина, мила Пепи! С удоволствие и наслада влизам в блога ти, макар че много твои рецепти съм чела в "Гответе с мен". При теб винаги има какво да се научи - от традиционните до "новаторски" рецепти, написано интересно, понякога с тънък хумор! Продължавай в този дух!
    Изключително празнично и интересно предложение!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  25. И още много пъти по пет, Пепи! За радост на всички почитатели и за удоволствие за теб! Честита годишнина! Сърдечни поздравления!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...