1 октомври 2014 г.

Шоколадово-бананов сладкиш

Този сладкиш не ми даваше мира, откакто го видях  :) изглеждаше много сочен и много шоколадов (е, не толкова сочен, като моя, фръц, фръц,) нали си падаме по наситено шоколадовите сладкиши. Направих го миналата седмица, но едно, че шоколада ми не беше от най-хубавия;  друго, че точно по рецептата пак стана влажен, но не чак толкова, колкото очаквах аз - да се разтапя шоколадовото удоволствие в устата.  Затова тази сутрин минах на поправителен, с малки промени, които според мен се оказа изключително важни. Но пък се получи :blush:

Хайде сега   рецептата, както я направих днес :blush: Мярката е с чаени чаши - 1 ч.ч. е равна на 240 мл. (ако си имате онези мерки с чашите на връзка - ще са ви най-полезни) 



Продукти: 
2 средни, много добре узрели банана 
1/2 ч.ч. бяла кристална захар 
1/4 ч.ч. кафява захар 
1/2 ч.ч ябълково пюре (фино настъргани, или пасирана 1 ябълка е) 
1/3 ч.ч. вода 
1 ч.л. оцет 
1 и 1/4 ч.ч. брашно 
1/4 ч.ч. черно какао 
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб 
80 г черен шоколад с висок % съдържание на какао (70  беше този) 

за петната :) 
150 г маскарпоне 
1 белтък 
2 с.л. захар 


Приготвяне:
* Шоколадът се нарязва на дребно.
* Фурната се загрява на 180*С.
* Бананите се пюрират. 
* Ябълката се настъргва на ситно ренде и пасира (да се получи каша) 
* Смесва се захарта с пюретата; прибавя се водата и оцета и се разбъркват. 
* На лист хартия, или в друга купа се смесва брашното, какаото, содата за хляб и солта, шоколада. 
* Прибавя се към банановата смес и обърква, докато поеме сухите съставки. 
* Изсипва се в тава с размери ок. 18/27 см., застлана с хартия за печене, или намаслена. 

* Белтъкът, захарта и маскарпонето се разбъркват до гладка смес. 
* С лъжица се поставя върху шоколадовата смес в тавата. 


* Тавата се поставя в загрятата вече фурна  и пече около 30-35 мин., докато клечка, забита в кафявата смес излезе  суха - в момента, в който спре да лепне сместа по нея, сладкиша се изважда.  Оставя се да изстине напълно, преди да се нареже. 



Варианта от оригиналната рецепта и първото ми правене на рецептата. 

Вместо ябълково пюре по рецепта се ползва ябълков сок. Шоколадът, който се поставя в сладкиша е 1/3 ч.ч., а още 1/3 ч.ч. се изсипва отгоре, върху сладкиша, преди печене.
Ето така изглеждаше - виждат се парченца шоколад , които не успяха да се разтопят в сладкиша. Не си правих труд да търся черен шоколад с голям % какао, тъй като в рецептата пишеше "полусладък шоколад".  И изпечения сладкиш не извадих веднага от фурната - оставих вратата отворена, но не го извадих. 
Пак беше много вкусен    но горния черен печели симпатиите ни. 

Избирайте сега кой да си направите   



27 коментара:

  1. Много интересен и вярвам вкусен сладкиш!
    Поздравления!
    Аз избирам да направя черният с белите петна :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май всички сме за черния :))
      Благодаря, Христина!

      Изтриване
  2. Сега на мен няма да ми дава мира... Определено си минала поправителния с отличен, Пепи, естествено, че твоя вариант ще пробвам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ще го пробвам и аз, много вкусно изглежда! Ако ползвам хартия за печене, трябва ли да намаслявам тавата преди да я сложа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. няма нужда. Самата хартия е намаслена, щом е пекарска. По-чисто и лесно е с нея за всичко :)

      Изтриване
  4. Ох, снощи го видях и едвам заспах от слюнкоотделянето! Днес съм се наточила да го направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) как го показах по никое време, а :)
      Ще се радвам да ти хареса, Миленка и чакам отзиви.

      Изтриване
  5. Пепи,горния по ми е на сърце-изглежда толкова примамливо.....Ще го направя за домашните любимци.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом ти е на сърце - прави го, Живе :) Няма да съжаляват.
      Приятна вечер на теб!

      Изтриване
  6. Умирам да опитам едно от тези сочни парчета шоколадов разкош, Пепи! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Пепа, има за какво да се фръцкаш! :)
    Много шоколадов и много сочен сладкиш!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Падам си по-шоко сладкишите, така че ми идва да направя и двата, пък и да не обидим авторката на първата рецепта, впрочем погледнах и надолу в нейния блог - много вкусноти. Почти винаги иначе и аз променям нещичко по мой вкус. Запазвам обаче рецептата към зимните ми такива, щом има ябълка и банан:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега ще ме караш да се връщам в нейния блог :) аз акто видях сладкиша и си запазих само него.
      Веси, не биф чакала до зимата :)

      Изтриване
  9. Пепи, страшно изкусително и сочно сладкишче! Да не говорим, че става ли въпрос за комбинация на шоколад и банан направо се захласвам :) Разкошен е! Хубав уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. така е, РАдост, шоколад и банан са чудесна комбинация :)
      Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  10. Фръц, фръц, ама както се казва в една реклама: "редно е да го споделиш" ;)) Само направи повече :)
    Супер е!

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи, аз и от двата бих си опитала, ако разрешиш. ;) Макар че напълно се доверявам на преценката и препоръките ти. Изглежда мноооого вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. за теб винаги, Гери :)
      Вземай парченце :) или по-добре си направи реално :)
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  12. Тази рецепта много ми харесва и като се направи изглежда оригинално .(веднага отива в книгата ми за рецепти ) ;)

    ОтговорИзтриване
  13. И на мен вече не ми дава мира:))) Фръц, фръц, ама то си е за фръц, фръц. Страхотен сочен-точен:))) Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  14. Изглежда доста вкусничко. Мисля сега през почивните дни да зарадвам домашните с един такъв сладкиш.

    ОтговорИзтриване
  15. Този сладкиш ми се струва един разкош, хем е шоколадов, хем плодов, а и толкава сочен и примамлив, ммммм прелест!
    По никое време огладнях от това изкушение!
    Поздрави, Пепи

    ОтговорИзтриване
  16. За долния черен и тук да потвърдя като опитала го,че беше страхотен и си ометох парченцата за нула време.С чийз слоя нямам съмнение,че е станал божествен,много любима добавка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...