22 ноември 2014 г.

Пилешки кюфтета с кашкавал и млечен сос


      Такива пилешки кюфтета не правя много често,  защото у нас сварено пилешко месо обикновено не остава - влагам в супа, без която не можем :smile1:  Пилешки кюфтета  съм правила и от смляно сурово пилешко месо, но по този начин - с добавен кашкавал стават с една хрупкава коричка и повече ми харесват  :smile1:.  Естествено, въпрос на вкус е. Но се и пържат по-бързо и ако нямате робот, или месомелачка - това е добър вариант да си хапнете пилешки кюфтенца
      За соса само мога да добавя, че е пикантен и нежен :) Кюфтетата биха минали без него, но пък си струва да се опита - сметаново-горчичен, но с жълтъци и  кисело мляко. Разкош nyamnyam


Продукти (за около 15 кюфтета): 
~ 600-700 г сварено пилешко месо (бутчета при мен, само бяло ми е сухо) 
~ 2о0 г кашкавал 
2 яйца и 2 белтъка 
по 1 ч.л. сол, черен и червен пипер; риган (или мащерка ) 
3 с.л. кисело мляко с  1 ч.л. сода за хляб 
3-4 с.л. галета 
2-3 стръка пресен лук 
магданоз (този път нямат) 

олио за пържене 

За соса: 
200 мл. течна готварска сметана 
2 жълтъка 
2 с.л. препечено брашно 
~150 г кисело мляко (1/3 кофичка) 
1 с.л. горчица 
сол  на вкус
1 с.л. масло 


Приготвяне: 
* Свареното пилешко месо  и лука се нарязват на ситно. 
* Кашкавалът се настъргва. 
* Поставят се в купа, прибавят се яйцата, млякото, подправките и галетата. 
* Разбърква се хубаво - трябва да се получи гъста смес, която не лепне по мокри ръце :) 
* Загрява се мазнината в тигана. 
* С мокри ръце се взема по  топка от сместа и оформя на кюфте.  Не се овалва в брашно :) 
* Пържат се в загрятата мазнина до зачервяване от двете страни (не на мах, да не прегорят) и изваждат на кухненска (абсорбираща) хартия да се отцедят (а под хартията - скаричка, както пиша често, за да останат хрупкави и отдолу, вместо да се задушават.) 

- Ако сместа остане по-рядка, може да се пържат, като се сипват в мазнината с лъжица. Когато се запържат, сместа се стяга и обръщат лесно. А може да се прибави и още малко галета. 
- Вместо пържени, могат да се изпекат в загрята предварително на 200* фурна за около 25-30 мин. 

Приготвяне на соса: 
* Жълтъците се разбиват с киселото мляко, горчицата, брашното и солта - не трябва да остават бучици брашно.
* Прибавя се сметаната.
* Сместа се поставя в касерола, или малка тенджера на котлона и изчаква да кипне, при непрекъснато бъркане (на средна степен на котлона) Гъстотата на соса е по  желание, но моля да се има предвид, че като изстине, соса се сгъстява още.  Когато е готов се прибавя лъжичката масло и разбърква, докато се разтопи. Така става гладък и лъскав.

Сервират се по няколко кюфтета и се заливат със соса :) 
 

Кюфтетата са много вкусни с малки питки на хамбургери, гарнирани с конфитюр от червен лук, или както този - конфитюр от червено цвекло и червен лук. Но за него след няколко дни  :smile1: Е, парче сирене също е чудесна, много вкусна  добавка в хамбургера.
Да ви е сладко! 



24 коментара:

  1. Много са апетитни, правила съм само с филе, сурово.

    ОтговорИзтриване
  2. Мразя да пържа, ма като гледам добавките, май ще ми се получат и печени, а? Изглеждат превъзходно, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще, Мъхче. Пекла съм ги, като не ми се виси на котлона. Само коричката не е така хрупкава :) знаеш. Но като ги залееш със соса няма да си личи кой бил хрупкав и кой не :)

      Изтриване
  3. Хареса ми соса :)
    Хубава неделя, Пеп :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соса ще върви и на друго месо, Дани :)
      Благодаря, спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Скрий ми няколко:))) чудни са, Пепи, ама то твоите вкусотии край нямат. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Уникални, много ми допада рецептата, Пепи! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пак нещо ново, Пепи, страхотни са!
    Чудесна идея, не ми позната такава комбинация,
    а щом стават и печени - ще ги опитат и у дома.
    Благодаря, сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да се харесат на месоядните у вас, Дианка :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  7. Направих кюфтетата. Много ми харесаха! Един хубав вариант да се приготви недолюбваното замразено пиле. Все се намира някой, който не обича я крилце, я бяло месо, а така всички биха хапнали. Имам си няколко неща от Пепи, които трайно са влезли в кухнята ми, тези кюфтета вече ще бъдат поредните. АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз вече ти казах, но пак :) много , много се радвам, че ти харесаха, Ани!
      И вярно това е начин да се употребят всички части от пилето, вместо някой да побутва това-онова.
      И много се радвам да те видя тук :)

      Изтриване
  8. Супер са си тези кюфтенца. Правила съм някакви от изостанало месо, но не в такъв вариант. Обачееее... сосът и конфитюрът също са много добри. Чакам да прочета повече как вложи цвеклото вътре :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много се харесват и у дома,Пепи,отдавна не съм правила,но аз пилешкото омесвам сурово.Много добра идея даваш за някой път като имам сготвено пилешко,което чака повторна промяна :) .
    А с този конфитюр със сигурност си е цяло блаженство!
    Прегръдка и успешна седмица ти пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Роси! А при мен сурово пилешко месо рядко остават до кайма :)) Но сега е зима, дълга... ще направя и такива (ти май имаше и с тиквичка вътре?)
      Прегръдка и успешна седмица и на теб да е!

      Изтриване
  10. Разкош!Така ми се иска да ги направя-изглежда толкова вкусно всичко в тази чиния....
    Хубава нова седмица,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направи ги, Живе, няма да съжаляваш :) Дори не от пилешко, от друго месо, което ти е останало сварено да направиш - пак ще станат
      Хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  11. Мнооого апетитно изглеждат, поздравления! Чакам с нетърпение рецептата за сладко от червено цвекло. От лук си правя - измислих си рецептата, след като веднъж опитах италиянско сладко от лук. С нетърпение очаквам твоите вълшебства!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Петя :) скоро ще пусна сладкото от червено цвекло. Аз също правя от червен лук :) Особено сега зимата тези меса много вървят с разни сирена.
      Поздрави на теб!

      Изтриване
  12. Здравейте! С какво можем да заменим препеченото брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С непрепечено, но аз го препичам , за да не ми мирише на сурово и винаги имам бурканче препечено брашно в шкафа. Или с царевично нишесте.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...