26 март 2015 г.

Шоколадови трюфели


      Най-кратката, най-вкусна и най-шоколадова рецепта в блога :smile1:.
Тези тук са с черен шоколад, но по същия начин правя и с млечен шоколад. Само шоколад, сметана и есенция. Никакви други добавки в сместа.  


     Шоколадовите трюфели ги открихме преди години, когато открих и Трюфел-тортата на Юлка - подсладила много семейни тържества, а тук при Марианка може да видите разнообразие от трюфели - с лешници, с ядки, с бисквитки....  никога няма да достигна нейните съвършени бонбони :) но пък другата част от фамилията не са  виждали нейните изваяни, затова се радват и на моите :wink1: 



Продукти: 
200 г. черен шоколад
100 мл. течна сметана (готварска, за по-горчиво; ако правя с млечен шоколад-сладкарска) 
 1 с.л. ликьор, ром или есенция 

какао за овалване (ползвам едно холандско, с обикновено не си струва да се правят трюфели)  


Приготвяне: * Шоколадът и сметаната се загряват на водна баня до разтапяне на шоколада***. 
* Прибавя се есенцията/ коняк, ром.... и сместа трябва да е объркана добре, до хомогенизиране. * Купата се отмества от котлона, охлажда за кратко и прибира в хладилник за няколко часа, докато се стегне напълно. * Взема от сместа с лъжичка, овалва се топче между дланите и веднага се овалва в какаото. * Готовите трюфели се прибират в хладилника да се стегнат.

- Когато ги правя в шоколад ги прибирам в камерата за  час и тогава  потапям в разтопения шоколад,  забождам топчето трюфел на клечка за зъби, която пък забождам на парче стиропор  и оставям така да засъхне - пак по съвет на Мими. 




И ще споделя едни кошнички, които правя с крем за разни поводи, а тези дни си поиграх с едни бонбони - кошничката е от черен шоколад, черния пълнеж е ганаш с черен шоколад; белия - ганаш с бял шоколад и ядка лешник, а розовите - ганаш с бял шоколад и боровинки вътре (от сладко). Подробно написано и с картинки може да видите как се правят тук, при Мими естествено :smile1: 
Марианка, огромно благодаря пак и отново! :air_kiss::air_kiss:


27 коментара:

  1. Тук е домът на месцето и шоколада,мисля,че никой няма съмнение в това :)) !
    Страхотна колекция,Пепи,взимам си от всички по една за сладки сънища и първо ще вкуся шоколадовите кошнички с тъмен ганаш,мммм,прелест!Красиви,симпатични,идеални и безкрайно вкусни!
    Прегръдка и хубаво утре,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. у нас нали сме с разни вкусове, имаше харесали белите, харесали черните.. :) за вескиго по нещо, както се казва :)
      Благодаря ти, мила Роси и хубав петък дъждовен :)

      Изтриване
  2. Пепи, невероятни са! Скри ми шапката с това изпълнение! За пореден път ще въздишам много по тях! Линковете, които си дала, благодаря ти и за тях! Толкова полезна информация има за темперирането на шоколада, за перфектното оформяне... И аз правих скоро шоколадови кошнички с ганаш, но далеч от перфектното изпълнение на тази дама. Моите адмирации към нея, тъй като нямам представа къде бих могла да я поздравя. Ще си позволя да поставя този линк и към твоята и нейни публикации и в моят блог при бонбонките, за мое удобство, а и за удобство на всички, които биха искали да научат повече за правенето на бонбони! Знаеш, че бонбоните са ми страст!:) Поздрави и ако има още станали бонбонки, ще ги отмъкна и тях:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще вадя от скритите за теб :)
      От Марианка съм научила всичко за шоколада (тя коментира и те е прочела, иначе във ФБ) и никога нямам провал, когато съм следвала нейните указания. Преди години, за абитуриента Ники бях направила такива кошнички и явно добре се бях справила с темперирането, защото въпреки топлото майско време те издържаха на нормална Т* в заведението за почерпката.
      Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Няма как да не си взема и пожелая още веднъж здраве и дълголетие на милата ти майчица, Пепи! Гояла прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Еви :) Прегръдка и за теб и хубав петък!

      Изтриване
  4. Разкошни са всичките! Не вярвам нещо да е останало:)

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи :) прекрасни бонбони!!! С каквото и да се захванеш, всичко правиш перфектно! Възхищавам ти се! Голяма майсторица си! :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Мими! Казаното от теб ми дава крилца да правя нови опити с шоколада :)

      Изтриване
  6. Пепи, грабвам си от всичките видове, не се съмнявам във вкуса, а Марианка...е класа...в шоколада няма равна!

    ОтговорИзтриване
  7. Любими ..., страхотни и неустоими в твое изпълнение, Пепи!
    Благодаря за удоволствието,
    а вдъхновителката ни в шоколадовите вълшебства Марианка е уникална!

    ОтговорИзтриване
  8. При мен като започна да оформям топче с длани и започва да ми омеква шоколада и направо се стапя.
    Как да избегна това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да е много студен шоколада, изваждайте по малко количество, другото дръжте в камерата.

      Изтриване
  9. Така се получиха, но се разваля формата като стоят в стаята.Къде трябва да ги съхранявам? И дали аз нещо не съм объркала, пропорцията ми е 100гр млечен шоколад с 50мл сметана?
    Вени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аа, не млечен. Черен. В млечния има количество мляко (прах) и определено прави сместа по-мека.
      Ползвам черен шоколад за такива бонбони, ако ти са горчиви - ползвай черен шоколад и малко пудра захар. Черния шоколад трябва да е с над 60% какао, тогава е хубав.
      Като направиш 3-4-5 бройки и мести с табла/чиния в хладилника, да стоят на студено.

      Изтриване
  10. Вече са факт, така че няма какво да направя за този път, но за напред ще знам да използвам черен.Аз ги направих за украса на торта, така че не е проблем, понеже така или иначе ще се съхраняват в хладилник.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, щом е за торта - ще се държат, няма къде да идат :) а за следващия път - знаеш.
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  11. Благодаря за отговорите и за помощта!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, страхотна рецепта! Колко броя излизат горе - долу?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. около 15-20 броя, зависи от големината им. Ако Ви трябват повече - направете двойна доза, дори да ви остане от сместа, след като направите нужния брой бонбони тя може да стои в хладилника няколко дни.

      Изтриване
    2. Супер, много Ви благодаря! Весели празници!

      Изтриване
    3. Моля, моля :) Весели празници и на Вас~

      Изтриване
  13. Би ли споделила марката какао , което ползваш ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Холандско какао 22% масленост. Като "холандско" не означава, че е произведено в Холандия. Прилагателното идва от начина на обработка с алкализация, който открива и патентова холандски химик, като отстранява част от маслото на суровото какао. Чистото, сурово, неалкализирано какао е горчиво-кисело на вкус и с много силен аромат, не се разтваря лесно във вода като другото (опитвала съм само Гайо тук) На това, холандското (така обработено) е отнето 1/3 от маслото, разтваря се лесно във вода, по-тъмно и меко е на вкусн. От магазинчето за кафе, където купувам има различни пакети (дори не си правя труд да им запомня имената) на всичките под марката пише "холандско какао" и 22%. Един от пакетите беше син с мъж и жена на него и ако помня - с готварски шапки. Поръчвала съм си онлайн Гайо пак, а в магазин, ако случа на какао на д-р Йоткер премиум - също купувам.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...