11 септември 2015 г.

Шоколадово брауни с дулсе де лече


      Упадъчно вкусно шоколадово брауни на Дейвид Лебовиц. Всепризнат майстор, а у нас  този сладкиш - брауни  /брауниз е на почит.  Винаги много шоколадов, много сочен, много сладък........ и харесван от всички ни.  А е и един от сладкишите, които се правят най-лесно.
      По препоръка на автора, браунито трябваше да го нарежа на следващия ден - тогава бил най-вкусен. Е, остана парченце за утре, ще пробвам, но целия сладкиш не успях да опазя дори 2 часа, камо ли 24. Grin
      Рецептата съм спазила почти дословно - само захарта съм заменила с кафява, а част от консервата ми с дулсе де лече  даде фирА. Ама то слагането лъжичка по лъжичка върху шоколадовата смес е пипкава работа...........



Необходимите продукти са:
125 г масло, нарязано на дребни кубчета
170 г черен шоколад с голям % какао, начупен на дребно
1/4 ч.ч. черно какао (25г е )
3 големи яйца
1 ч.ч. захар (200г - кафява )
1 ч.ч. брашно (140г )
1 ч.ч. карамелено мляко дулсе де лече (тук към писала как си го правя) 
1 ч.л. ванилов екстракт


Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 180*С.
* Тава с размери 20/20 см. се покрива с хартия за печене, или намаслява.
* Маслото се поставя в касерола с дебело дъно и загрява, докато започне да се разтопява.
* Прибавя се шоколада, разбърква се с маслото  и след минутка съда се отмества от котлона - продължава да се бърка, докато стане хомогенна смес.
* Прибавя се какаото и отново бърка, докато го поеме.
* Следват яйцата - прибавят се едно по едно и след всяко сместа се обърква добре.
* Към  гладката и лъскава вече смес се сипва захарта, ванилията и брашното и за последно :) всичко се разбърква добре.
* В приготвената за печене тава се изсипва и разпределя равномерно половината от сместа.
* Върху нея, с чаена лъжичка се поставя дулсе де лече-то на купчинки. Тук автора препоръчва да се размаже с нож, или вилица, но предпочетох да си го оставя така, за да се усеща по-добре :)
* Отгоре се изсипва равномерно останалото тесто, а върху него - останалото карамелизирано мляко.
* Пече се в загрятата вече фурна - за около 30 - 35 мин. сладкиша е готов.
* Изважда се от фурната и се оставя да изстине напълно, преди да се среже. Късмет :) с изчакването.




20 коментара:

  1. Обичам брауни във всякакъв вариант!
    И не му се издържа!
    Хубав петък, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а, да, Дани :) тИ ОБИЧАШ СОЧНИТЕ СЛАДКИШИ, ЗНАМ ТЕ :)
      хУБАВИ ПОЧИВНИ ДНИ НА ТЕБ!

      Изтриване
  2. Ха, че то много е издържало, щом е снимано даже! Два пъти сме го приготвяли и все някой отмъква количеството, та и до снимчица да не стигне. А дулсе де лече лесно дава фира - "налага се" да се пробва с лъжичка и така намалява количеството си, какво да се прави....:)
    Прегръдки, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ето, разбираш ме, нали, Игличе :) за дулсе де лече то де. То сладкиша пак ще го правя на следваща почивка. Ама у нас понякога щом е за снимка си чакат :) Прегръдки и за теб и хубави, дано не толкова дъждовни почивни дни!

      Изтриване
  3. Това брауни ще е голяма сладост :) ммммммм, неустоим разкош!
    Поздрави и весел уикенд, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дори за мен е малко повече сладко :) Ще намалям лекинко захарта аз.
      Поздрави и на теб, Хриси, аз ще го работя този уикенд :)

      Изтриване
  4. Толкова ме стресира с това брауни, че си взех парче торта...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ама аз те подстрекавах с него още преди аз да го разбъркам, нали помниш :) <3

      Изтриване
  5. Хм, викаш иде есен и да засилим малко сладкишите? край на плодовете и леките вкусове, добре дошли на шоколада и карамела;))
    Чуден е,Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да живее шоколада! Това е истината в нашия дом. Момента с плодовете беше кратък :)

      Изтриване
  6. Отговори
    1. Веси, да го направиш непременно! Страхотен сладкиш е и съм сигурна, че ще ти хареса!

      Изтриване
  7. И сладкото от червени боровинки е страхотно, Пепи,
    но това брауни е разкош, неустоим разкош - вкус, аромат, текстура...
    Благодаря за страхотната рецепта и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Дианка :) наистина е неустоимо това брауни :)
      Поздрави и хубав септември на теб!

      Изтриване
  8. Не съм пробвала с карамелена добавка, но съм сигурна, че ще е супер вкусно! Един от любимите ми десерти е брауни и освен класическия вариант, на Юлка ми е любимото съм добавяла малини или боровинки...и със смокини е вкусно. Ще пробвам с дулсе де лече!
    Хубава съботна вечер, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз така и не се наканих пак да направя браунито с малини това лято, но и онова с вишните много ни харесва :) Ще видим кое ще пожелаят на бис тези дни.
      Хубава неделна вечер на теб!

      Изтриване
  9. БРаунито никога и никого не може да остави равнодушен,а твоето е като по учебник-сочно и прекрасно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...