Месната версия на любимата постна лятна манджа домати с ориз :) Тук е със свинско месо (естествено, сега му е сезонът на свинското, нищо, че драстично поскъпна), но по същият начин правя и с пилешко, и със заешко месо, а мама правеше и с шилешко/агнешко. Ако не ви се готви на котлон и фурна, може да сложите месото с доматите и зеленчуците направо в глинения гювеч и задушите във фурната, а когато месото се е задушило - да отворите и прибавите ориза.
Продукти за 5-6 порции:
~800г шарено свинско месо (врат, или бут)
1 морков
1 глава лук
2 зелени чушки (тип Сиврия)
300г настъргани домати (или намачкани от консерва)
60-80 мл олио
1 чаша от 250мл. ориз
1 пълна с.л. универсална зеленчукова подправка по желание
или 1/2 връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус (ако ползвате универсална зеленчукова подправка като моята няма нужда от добавяне на сол.)
Приготвяне:
* Месото се нарязва на едри хапки, посолява и задушава в мазнината. Задушаване си означава запържване под капак, защото то си пуска малко вода :). Когато остане само на мазнина се прибавят 150 мл вода, съдът се затваря и оставя така да се задушава месото, докато водата се изпари - това е долу-горе 30 мин. на средна степен на котлона, през което време месото е омекнало.
* Фурната се загрява на 200*
* Прибавят се ситно нарязаните лук и чушка, настърганият морков и запържват за 3-4 мин.
* Поръсва се с червения пипер, прибавя се универсалната подправка (ако се ползва тогава, но пак напомням да не посолявате в такъв случай) и настърганите домати.
* Задушава се 4-5 мин , прибавя се добре измитият на течаща студена вода ориз. Разбърква се отново 4-5 мин. и прехвърля в тавата за печене.
* Залива се с 3 чаши по 250 мл. вряла вода, поръсва се със ситно нарязан магданоз (може и няколко кръгчета чушка още) и поставя да се пече в загрятата вече фурна.
* Пече се до набъбването на ориза.
Ох, много вкусно изглежда и ми напомня навремето в стола в работата готвеха. Аз не съм готвила у дома. Ще имам предвид рецептата.
ОтговорИзтриванеА аз го готвех много често, когато Николай беше по-малък и ядеше 5-6 неща накръст :) едно от които ориз в различните цветове - бял, червен и жълт. Скоро не бях, тази зима се присетих.
ИзтриванеСутринта го сготвих.
ИзтриванеДобавих и няколко печени червени чушки.
Грешката ми е че сложих повече олио от посоченото,но следващия път ще се дъобразя с рецептата,защото при Вас всичко е точно до грам и милилитър.
Благодаря от ❤️ за сполучливата рецепта.
Поздрави!
Не е трябвало повече олио, защото и месото е свинско, но нищо, човек се учи сам :)
ИзтриванеРадвам се, че сте харесали!