12 декември 2019 г.

Славянски гювеч

        Месната версия на любимата постна лятна манджа  домати с ориз :)  Тук е със свинско месо (естествено, сега му е сезонът на свинското, нищо, че драстично поскъпна), но по същият начин правя и с пилешко, и със заешко месо, а мама правеше и с шилешко/агнешко. Ако не ви се  готви на котлон и фурна, може да сложите месото с доматите и зеленчуците направо в глинения гювеч и задушите във фурната,  а когато месото се е задушило - да отворите и прибавите ориза. 

Продукти за 5-6 порции: 
~800г шарено свинско месо (врат, или бут)
1 морков 
1 глава лук
2 зелени чушки (тип Сиврия)
300г настъргани домати (или намачкани от консерва)
60-80 мл олио 
1  чаша от 250мл. ориз 
1 пълна с.л. универсална зеленчукова подправка  по желание 
или 1/2 връзка магданоз 
1 ч.л. червен пипер 
сол на вкус (ако ползвате универсална зеленчукова подправка като моята няма нужда от добавяне на сол.)

Приготвяне: 
* Месото се нарязва на едри хапки, посолява   и задушава в мазнината.  Задушаване си означава запържване  под капак, защото то си пуска малко вода :).  Когато остане само на мазнина се прибавят 150 мл вода, съдът се затваря и оставя така да се задушава месото, докато водата се изпари - това е долу-горе 30 мин. на средна степен на котлона, през което време месото е омекнало. 
* Фурната се загрява на 200*
* Прибавят се ситно нарязаните лук и чушка, настърганият морков и запържват за 3-4 мин. 
* Поръсва се с червения пипер, прибавя се универсалната подправка (ако се ползва тогава, но пак напомням да не посолявате в такъв случай) и настърганите домати. 
*  Задушава се 4-5 мин , прибавя се добре измитият на течаща студена вода ориз. Разбърква се отново 4-5 мин. и прехвърля в тавата за печене. 
* Залива се с 3 чаши по 250 мл. вряла вода, поръсва се със ситно нарязан магданоз (може и няколко кръгчета чушка още) и поставя да се пече в загрятата вече фурна. 
* Пече се до набъбването на ориза. 



4 коментара:

  1. Ох, много вкусно изглежда и ми напомня навремето в стола в работата готвеха. Аз не съм готвила у дома. Ще имам предвид рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз го готвех много често, когато Николай беше по-малък и ядеше 5-6 неща накръст :) едно от които ориз в различните цветове - бял, червен и жълт. Скоро не бях, тази зима се присетих.

      Изтриване
    2. Сутринта го сготвих.
      Добавих и няколко печени червени чушки.
      Грешката ми е че сложих повече олио от посоченото,но следващия път ще се дъобразя с рецептата,защото при Вас всичко е точно до грам и милилитър.
      Благодаря от ❤️ за сполучливата рецепта.
      Поздрави!

      Изтриване
    3. Не е трябвало повече олио, защото и месото е свинско, но нищо, човек се учи сам :)
      Радвам се, че сте харесали!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...