13 май 2020 г.

Пълнено пилешко филе с маскарпоне

       Отдавна не е имало рецепта за пиле тук, нали :) Факт, от който "страдам" и аз, защото авджи Стоев реши, че ще разредим мнооого купеното пилешко у дома, пък онези под терасата на блока отдавна свършиха  :boast:Помощта с домашните пилета си я пазя само за яхнии и кисело зеле :) .  Пълнени пилешки бутчета/пържоли отдавна хапваме в къщи, но скоро една дама от кулинарната ни група с Или ме съблазни с нейното предложение - пълнежът и бе от маскарпоне и сушени домати. Кой би отказал на маскарпоне   ;D било в солен, или сладък вид. Не и аз. Направих, споделих с едните деца, много харесахме и скоро ще правим пак. Пълнежът ми е маскарпоне и песто от босилек - предпочитано от мен пред сушените домати.  Но ако Ви харесва идеята - направете си го с каквото харесвате - босилек, магданоз, сушени домати, маслини... От тук ползвайте панировката :) и сиренето в пълнежа.  
Продукти за 3 порции: 
3 бр. пилешки филета по ~ 300г 
1 кутия маскарпоне 250 г 
3-4 с.л. песто от босилек 
и още 3 с.л. зехтин 
сол 
5-6 с.л. галета 
3 с.л. настъргано твърдо италианско сирене (пармезан, пекорино, грана падано.)

100мл бяло вино 
100мл вода 

Приготвяне
* Пилешките филета се сцепват на 3, за да се оформят като пържола. Отрязвам долното крайче, защото там филето е тънко и за да не прегаря, докато по-дебелата част се изпече. 
* Поръсват се с 1-2 щипки сол,  прибавят се с пестото и зехтина, размесват се с ръка и прибират в хладилника в купа с капак за ~12 ч. (или повече) 
* Фурната се загрява на 200* 
* Филетата се изваждат от хладилника и всяко се разстила на  фолио за свежо съхранение, или полиетиленов плик.  Останалото песто от купата се разпределя по филетата. 
* В средната част на всяко филе се разпределя 3 лъжици маскарпоне. 
* Завиват се стегнато. 
  
* Овалват се в смесените галета и пармезан/грана падано. Панировката се притиска по месото, за да залепне :) и да е повечко. 
* В тавичка (сравнително малка, като за трите филета) се наливат виното и водата и поставят  готовите рула. 
* Пекат се в загрялата вече фурна за 20 мин. 
* Тавата се изваждат, оставят се да починат 5 мин. и сервират с гарнитура, или салата по избор.   

И още нещо, което не влезе във фотосесията, просто защото съм забравила да сложа купичката със соса до чинията   :'( Към малкото сос, който остава след печенето на месото  се прибавят 3 лъжици (толкова остава в кутията) маскарпоне и  пасира. Чудесно е това сосче за месо, горещо го препоръчвам! 



7 коментара:

  1. Много вкусно изглежда, Пепи!
    Чудесно предложение за вечеря 🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мезе било... представяш ли си? Не стига го убеждавам на 3 месеца веднъж да яде пилешко..

      Изтриване
  2. Много апетитно е това чудо.
    Ще се хареса и на нас :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,
    прекрасно е това твое предложение.Единственото, което не ми стана ясно е как резцепваш на 3 пилешкото филе.Аз едно филе го разцепвам на две части .Чудесно се е получило с този невероятен пълнеж.Ние използваме само домашни кокошки и пилета.Така,че може и с тяхно участие да се получи добре.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като започнеш да цепиш с ножа, не започваш по средата на дебелината, а малко по-тънка част хващаш - т.е. като сцепиш, едната ти част е тънка, другата е два пъти по-дебела. После продължаваш от там с дебелата част и я изцепваш на две и нея - така се отваря като книга.
      Чудесно е за домашното месо :)

      Изтриване
  4. Вече разбрах как става от твоето подробно обяснение Пепи.Благодарности !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...