25 февруари 2021 г.

Хумус

 
        Тази разядка от нахут, зехтин, сусамов тахан и подправки е една чудесна паста  от Близкия Изток- за намазване на филия, за всякакви зеленчуци, или за разядка по  всяко време, което се сетите, защото може да стои поне 4-5 дни в хладилника. И която разядка аз отказвах да правя през последната петилетка, защото ми идваще доста тежка. Този път обаче е по мой вкус :) и одобрена от момичетата. Рецептата, която Ви предлагам вече не е за перфектния, оригинален хумус, тъй като е с равни части сусамов и слънчогледов тахан (вместо сусамов) и  половината от зехтина за пасиране замених с  олио. Както при майонезата, която ако е приготвена със зехтин не ми допада. 
       Светлият хумус е чист, само от нахут , оранжевият - с печени червени чушки и печен чесън. Втория вариант харесахме повече. 
Пастетът е с кремообразна структура и ароматен :) от чесъна и кимиона и една идея пикантен, разари лютия пипер. Който естествено може да замените със сладък, ако решите да опитате моя начин.  Използвала съм сварен нахут - от буркан. При такова изобилие от видове на пазара - не мисля да кисна и варя нахут :) 

Хумус 
Продукти: 
1 консерва сварен нахут (450г чисто тегло, без водата/аквафаба)
100мл зехтин 
50 мл олио 
сок от половин лимон (или повече, тук се опитва на вкус )
2 скилидки чесън 
1/2 ч.л. смлян киимон 
1 с.л. слънчогледов тахан 
1 с.л. сусамов тахан 
около 150 мл вода 
сол на вкус (1 голяма щипка при мен)

Приготвяне
* Отцедения нахут се поставя в купа на блендер/или пасатор. 
* Прибавят се нарязаните скилидки чесън, половината зехтин и олиото, таханите, лимоновия сок и  50 мл вода .
* Пасира се/разбива, докато се  смелят  грубо зърната на нахута.  
* Прибавя се останалия зехтин и по малко от водата и сместа се разбива/пасира, докато се получи  мека, почти фино гладка маса. 
* Тук се  опитва на сол и се прибавя колкото трябва, както и още лимонов сок, на вкус. На мен ми пое сока на 1 лимон, но не всеки хапва кисело като мен. 
* Подправя се с кимион и разбърква за последно. 
*  Сервира се в чиния и залива с още зехтин (може да го приготвите като кладенче по средата на хумуса) и поръсва със ситно нарязан магданоз  и  лют, или сладък червен пипер. 

Хумус с печени чушки 
Този е малко по-мек като консистенция. 
1 консерва сварен нахут (450г чисто тегло )
50-80мл зехтин 
50 мл олио 
сок от половин лимон  
1 глава печен чесън
3 печени червени чушки (средни)
1 с.л. слънчогледов тахан 
1 с.л. сусамов тахан 
около 100 мл вода 
сол на вкус 

Приготвянето 
е както горния, с тази разлика, че главата чесън е печена, завита в парче фолио във фурната - за ок. 30 мин. (обикновено слагам, когато пека нещо друго, а печеният чесън е много добра добавка към всякакви пюрета и меса) Изваждам само месестата част на скилидките и пасирам с останалите продукти. Чушките ги нарязвам на едро и тогава поставям в купата на пасатора. Тук няма кимион :) 


4 коментара:

  1. Страхотен е хумуса Пепи.Правя го често в най - различни варианти.Комбинирам различни продукти - печени зеленчуци, пролетна зеленина.Със зехтин е тежка разядката, с олио - по - лека.
    Поздрав , бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи добре съм направила, че му дадох шанс, като го направих с олио и зехтин :) Сега вече има зеленини, ще пробвам с нещо зеленичко да разнообразя.
      Бъдете здрави и вие!

      Изтриване
  2. Чудесен, обичамкласическия вариант и правя често.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а ние харесваме повече олекотения вариант, с чушките :) Скоро правих и със сушени домати - него също.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...