7 януари 2022 г.

Бьоф бургиньон

 

       Готвих по рецептата от книгата на Джулия Чайлд Bœuf bourguignon на мисис Чайлд. И след като за пореден, n-ти път изгледах филма. Първия път, когато го гледах, някъде около 2011г, не разбирах недоволството и нежеланието и да се срещне с блогърката, но след втория път я разбрах. И тъй като е началото на новата, надявам се по-добра година, редно е първата рецепта в този блог да бъде с месо :)

Яхнията е много сходна с глиганското, което често готвя ( и самото месо е сходно). В оригинал е с говеждо месо, но моята яхния е с телешко. Другата разлика е в бекона, гъбите ( моите са манатарка, съответно не запържвах, защото е сушена) и виното, имам си едно отлежало, празнично - последните бутилки дълбоко скрити - каберне и мерло. Ако искате да го направите в оригинал - купете си бутилка бургундско, или кианти :)

Рецептата е с повечко съставки, но това не бива да Ви плаши - голяма част от готвенето преминава в задушаване без зорко наблюдение и отваряне капака на тенджерата през 3-4 мин. Времето ще определите сами, като след два часа задушаване проверите месо. Голяма част от продаваното телешко тук си е "възрастно" и все ще му трябва повечко време. Но гледайте поне да е качествено - без ципи, жили и лой.


Продукти за 6 порции:
~1,5 кг телешко/говеждо месо
180г пушен бекон
1 морков
1 глава лук
~25 бр много дребни лукчета/арпаджик
1 ч.л. сол
1ч.л. черен пипер
3-4 с.л. масло и 2  с.л олио/зехтин
2 с.л. брашно (и още 2 лъж. брашно, или 2-3 топчета бьор мание, за които по-долу обяснявам, ако не знаете какви са )
600 мл младо червено вино, или кианти (писах горе, че ползвах мерло/каберне отлежало)
500 мл говежди, или телешки бульон (за целта си купувате кости и си приготвяте, в краен случай ползвате готов)
2 с.л. доматено пюре
2-3 скилидки чесън
2-3 стръка мащерка (или чаена лъжица суха)
1 дафинов лист, начупен на 2-3 части
5-6 стръка магданоз
400 г гъби/печурка, задушени с 2 лъжици масло (трябва да бъдат по рецепта, но тъй като имам сушена манатарка, ползвах нея и сложих след задушаването на месото, заедно с двете лъжици масло)
Приготвяне:
* Беконът се нарязва на дребни кубчета, или тънки ивици.
* Месото се нарязва на сравнително дребни късове - по ок 4-5см. Подсушава се много добре, за да може да се запържва, вместо да се вари.
* Фурната се включва на 200*С
* В широк тиган се загряват половината масло и олиото. Беконът запържва в него за минутка, докато леко се зачерви.
* Изважда се с решетъчна лъжица в чиния, или направо в тенджера/тава с капак, в която ястието ще продължи да се готви после.
* В същата мазнина се запържва месото, като се разпределя на 2-3 пъти, за да може всяко парченце да хване коричка.
* Готовите парчета месо се изваждат при бекона.
* В същата мазнина се запържват за кратко и зеленчуците - лук, лукчета и моркови. Изваждат се в чиния.
* Месото се връща в тигана и поръсва с брашното, солта, черния пипер и разбърква.
* Тиганът се премества във фурната и месото запича вътре за 4-5 мин; разбърква се веднъж и запича за още толкова време. Трябваше по-рано да отбележа, че тиганът трябва да е с огнеоупорна дръжка, или цялата тази работа да се извърши в плитка тенджера/тава, с огнеупорни дръжки.
* Месото се прехвърля в тенджерата/или тава с огнеупорни дръжки и капак. Прибавя се беконът и сотираните зеленчуци.
* Смесват се виното с бульона, доматеното пюре, подправките и чесъна.
* С тази смес се залива месото, но течността не трябва да бъде много над него - ако остане малко, оставете я, ще добавите на по-късен етап, когато течността малко поизври.
* Тавата/тенджерата се затваря с капак и оставя да къкри - първо на 200*, а щом се чуе къкрене от тавата - степента на фурната се намалява на 160-170*С.
* Оставя се да къкри поне 2 часа. Месото е готово, когато в него лесно влизат зъбите на вилицата :) омекнало, както се казва и се къса лесно. Ако не е готово, затваряйте тавата и връщайте за още 1 час.
* Ако месото е готово, към него се прибавят сотираните в масло гъби на филийки и връща във фурната за още 30 мин. (моите както казах бяха сушени и ги прибавих в почти готовото ястие, заедно с двете лъжици масло. )
* Ако нямате тенджера, или тава с огнеупорни дръжки, ползвайте обикновена, но дълбока тава и покрийте отгоре плътно с: 1. мокро парче хартия за печене, 2. лист алуминиево фолио, чиито краища подпъхнете добре под ръба на тавата.
* Когато извадите от фурната готовото ястие, трябва да прецените гъстотата му - не трябва да бъде като супа, но не и сухо, без почти никакъв сос. Ако няма много сос - добавете още бульон и върнете за 10 мин. във фурната на ниска степен. Ако сосът е рядък, сгъстете с 2 лъжици препечено брашно, размито в малко вода, или топчета бьор мание . Това са топчета от брашно и масло, които може да си държите във фризера в кутия и използвате за сгъстяване на сосовете, яхнии и супи. Правя си от препечено брашно, за да не мирише  на сурово в сосовете - 1 малко пак масло/125г със 150г препечено брашно се размачква и оформя на топчета с големина на бонбон лукче :)
* Сервира се с картофено пюре, нудъли, или задушен ориз - повечко месо, малко зеленчуци и 2- 3-4 лъжици сос. Може да поръсите с магданоз. Картофите ми са на грубо пюре - само с масло, щипка мащерка и чесън.


  

7 коментара:

  1. Пепи, разкошно ястие! И обясненията ти са по-добри от тези на Джулия Чайлд! Всичко е записано, благодаря!🥰

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази и книга е написана в малко по-различен стил, но пък на мен ми харесват обясненията и - какви съдове трябват, какви продукти да се ползват, особено за вида месо.

      Изтриване
  2. В какъв смисъл,след като филмът е направен през2009г.,а Дж.Чайлд умира през 2004г.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Смисъл за кое? Аз го гледах за пръв път през 2011. Блогърката прави проекта си да готви по книгата преди да почине Дж Чайлд

      Изтриване
  3. Ммм, много вкусно това изглежда:)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,
    Твоят блог ми допада заради подробните обяснения при приготвяне на храната.Чудно ястие се е получило.И аз понякога готвя по книги, но рядко.Хубаво е да разнообразим тррапезата.
    Спорна седмица !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...