21 декември 2012 г.

Пурички с локум и мандарини





Тези пурички са близки родственици на студентските пурички, но с добавени повече аромати и  нишесте, вместо част от брашното, поради което  се получиха много нежни и пръхкави.



Продукти:
100 гр. масло
100 мл. олио
100 гр. мас
100 гр. захар
250 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
100 гр. нишесте
около 650  гр. брашно (~4 ч.ч. )
2 мандарини  - накиснати в гореща вода на два пъти за по 10 мин.
50 мл. ликьор (бадемов)



2 пакета локум – от дългите, по 300 гр. (от втория остава малко )



Приготвяне:



* Кората на мандарините се настъргва на ситно ренде – само оранжевата част.  Излиза около 2 пълни супени лъжици. Почистват се от бялата част и вътрешността изяжда :wink1: 
* Настърганата кора се залива с ликьора.
* Размекнатите  мас и масло и олиото и разбъркват (с тел за яйцата или вилица)
* Прибавят се последователно захарта, киселото мляко със содата и мандариновата кора.
* Брашното се смесва с нишестето и прибавя към маслената смес на 3-4 пъти.
* Меси се тесто, което не лепне по ръцете. Събира се на топка и прибира в камерата на хладилник за 15 мин.
* Следва най-трудната част рязането на локума на ивици. Най-лесно става с намокрен в гореща вода нож, или потопен в брашно. Така локума не лепне  много по него.
* Тестото се разточва на плот (ако лепне по него се поръсва с брашно – аз поръсих едната половина, другата беше още по-добре охладена) на кора с дебелина 2-3 мм.
* В единия край се поставят ивиците локум. Завива се  напред - 1,5 - 2 пъти; отрязва се полученото тънко, дълго рулце.
* То от своя страна се нарязва  напречно на малки рулца, дълги по 3-4 см.
* Нареждат се в НЕнамаслена тава (или на хартия за печене).
* Тавата се прибира за 30-40  мин. в хладилник.  (или за 10-15 в камерата).
* Пекат за около 12-15 мин.  в предварително загрята на 200* фурна  - или до  съвсееем бледо порозовяване.
* Тавата се изважда и пуричките веднага овалват (или поръсват) в пудра захар.






20 коментара:

  1. На тях не мога да им устоя, Пепи! За мен това са едни от най-вкусните сладки. Ще си взема няколко с кафето. Прегръдки с пожелания за прекрасни празници! :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз не мога!:) Аромата, който си добавила ги прави още по-неустоими! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Вече ги похвалих ,но пак бих им се възрадвала,защото съчетанието локум и аромат на мандарина е велико,ще се опитат обезателно,още утре :),хихи!
    Прегръдка и хубави празнични дни,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и за теб, Роси и хубави празнични дни!

      Изтриване
  4. Забравих да се изкажа за моя начина рязане на локум- с топната в брашно ножица :).
    То аз изобщо много неща режа с ножицата вместо с нож,например всички зелени пресни подправки,пера зелен лук и чесън,спанак,лапад...сигурно има и още ама това се сещам сега.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, това за ножицата и локума не знаех. Иначе честичко я ползвам :) дори за рязане на месо :)) Благодаря, че сподели, Роси!

      Изтриване
  5. Нежни, пръхкави, мандаринени..... съвършено за Весели празници!
    Много весели на теб , Пепчо и цялото ти фемили;)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. стига да останат до празниците :)
      Поздрави и весели празници и у вас, Мъхче!

      Изтриване
  6. С локум и мандарини много ми допада! Прекрасни са!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Преди няколко дни докато подреждах малките алкохолни шишнеца,които майка ми си колекционира, заради формите на шишетата, видях, че имам ликъор и се сетих че мога да направя с него интересен десерт.Често гледам по телевизията как го използват и се радвам че намерих тази рецепта тук.Обяснявате подробно и тъй като чакам гости довечера мисля че ще им хареса понеже има и локум, а те всеки път идвайки от Турция ми носят, явно и те си похапват добре.

    ОтговорИзтриване
  8. Преди малко изпеках една дозичка за проба без ликьор,но пак станаха разкошни.Следващия път количеството ще бъде като за нас - солидно.
    Поздрави и весело посрещане на предстоящите празници!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ликьора е само за аромат, но и без аромата пуричките са топящи се в устата :) Вижте тук има едни други - тути фрути сладки, също са много пръхкави и топящи се :)
      Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  9. А какво нишесте се използва

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. натурално пшенично, или царевично. Без оцветители и аромати.
      Преди години ползвах което и да е от тези, но в последните години си купувам голям пакет царевично нишесте и ползвам само такова - за сосове, за сладки.

      Изтриване
    2. Днес ги направих,станаха страхотни!Благодаря за хубавата рецепта

      Изтриване
    3. Моля, пак заповядайте :) Има още едни пурички тук и куп други бисквитки :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...