21 декември 2012 г.

Пурички с локум и мандарини





Тези пурички са близки родственици на студентските пурички, но с добавени повече аромати и  нишесте, вместо част от брашното, поради което  се получиха много нежни и пръхкави.



Продукти:
100 гр. масло
100 мл. олио
100 гр. мас
100 гр. захар
250 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
100 гр. нишесте
около 650  гр. брашно (~4 ч.ч. )
2 мандарини  - накиснати в гореща вода на два пъти за по 10 мин.
50 мл. ликьор (бадемов)



2 пакета локум – от дългите, по 300 гр. (от втория остава малко )



Приготвяне:



* Кората на мандарините се настъргва на ситно ренде – само оранжевата част.  Излиза около 2 пълни супени лъжици. Почистват се от бялата част и вътрешността изяжда :wink1: 
* Настърганата кора се залива с ликьора.
* Размекнатите  мас и масло и олиото и разбъркват (с тел за яйцата или вилица)
* Прибавят се последователно захарта, киселото мляко със содата и мандариновата кора.
* Брашното се смесва с нишестето и прибавя към маслената смес на 3-4 пъти.
* Меси се тесто, което не лепне по ръцете. Събира се на топка и прибира в камерата на хладилник за 15 мин.
* Следва най-трудната част рязането на локума на ивици. Най-лесно става с намокрен в гореща вода нож, или потопен в брашно. Така локума не лепне  много по него.
* Тестото се разточва на плот (ако лепне по него се поръсва с брашно – аз поръсих едната половина, другата беше още по-добре охладена) на кора с дебелина 2-3 мм.
* В единия край се поставят ивиците локум. Завива се  напред - 1,5 - 2 пъти; отрязва се полученото тънко, дълго рулце.
* То от своя страна се нарязва  напречно на малки рулца, дълги по 3-4 см.
* Нареждат се в НЕнамаслена тава (или на хартия за печене).
* Тавата се прибира за 30-40  мин. в хладилник.  (или за 10-15 в камерата).
* Пекат за около 12-15 мин.  в предварително загрята на 200* фурна  - или до  съвсееем бледо порозовяване.
* Тавата се изважда и пуричките веднага овалват (или поръсват) в пудра захар.






20 коментара:

  1. На тях не мога да им устоя, Пепи! За мен това са едни от най-вкусните сладки. Ще си взема няколко с кафето. Прегръдки с пожелания за прекрасни празници! :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз не мога!:) Аромата, който си добавила ги прави още по-неустоими! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Отговори
    1. Мятай едни локумки, стига с тези меденки :)

      Изтриване
  4. Вече ги похвалих ,но пак бих им се възрадвала,защото съчетанието локум и аромат на мандарина е велико,ще се опитат обезателно,още утре :),хихи!
    Прегръдка и хубави празнични дни,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и за теб, Роси и хубави празнични дни!

      Изтриване
  5. Забравих да се изкажа за моя начина рязане на локум- с топната в брашно ножица :).
    То аз изобщо много неща режа с ножицата вместо с нож,например всички зелени пресни подправки,пера зелен лук и чесън,спанак,лапад...сигурно има и още ама това се сещам сега.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, това за ножицата и локума не знаех. Иначе честичко я ползвам :) дори за рязане на месо :)) Благодаря, че сподели, Роси!

      Изтриване
  6. Нежни, пръхкави, мандаринени..... съвършено за Весели празници!
    Много весели на теб , Пепчо и цялото ти фемили;)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. стига да останат до празниците :)
      Поздрави и весели празници и у вас, Мъхче!

      Изтриване
  7. С локум и мандарини много ми допада! Прекрасни са!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ина! Весели празници!

      Изтриване
  8. Преди няколко дни докато подреждах малките алкохолни шишнеца,които майка ми си колекционира, заради формите на шишетата, видях, че имам ликъор и се сетих че мога да направя с него интересен десерт.Често гледам по телевизията как го използват и се радвам че намерих тази рецепта тук.Обяснявате подробно и тъй като чакам гости довечера мисля че ще им хареса понеже има и локум, а те всеки път идвайки от Турция ми носят, явно и те си похапват добре.

    ОтговорИзтриване
  9. Преди малко изпеках една дозичка за проба без ликьор,но пак станаха разкошни.Следващия път количеството ще бъде като за нас - солидно.
    Поздрави и весело посрещане на предстоящите празници!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ликьора е само за аромат, но и без аромата пуричките са топящи се в устата :) Вижте тук има едни други - тути фрути сладки, също са много пръхкави и топящи се :)
      Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  10. А какво нишесте се използва

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. натурално пшенично, или царевично. Без оцветители и аромати.
      Преди години ползвах което и да е от тези, но в последните години си купувам голям пакет царевично нишесте и ползвам само такова - за сосове, за сладки.

      Изтриване
    2. Днес ги направих,станаха страхотни!Благодаря за хубавата рецепта

      Изтриване
    3. Моля, пак заповядайте :) Има още едни пурички тук и куп други бисквитки :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...