15 август 2009 г.

Кашкавалено руло


Преди няколко години направих първия си опит с кашкавалено руло, тъй като много ми харесва идеята - меко сирене, твърдо сирене.....Рецептите, които намирах  все бяха да се потапя кашкавала във вряла вода, което мен ме притесняваше поради факта, че не мога да пипам  много горещо. И тогава реших, че мога да използвам микровълновата фурна.  Е, не се получи от първия път перфектното руло, затова пък много пъти хапвахме такива  кашкавалени  "мини-рулца".


За едно руло, от което излизат  10-12 филии:

около 600 гр. кашкавал

и плънка от:

ок. 150 гр.  краве сирене
ок. 300-350  г шунка или варено-пушено филе - нарязани на слайсове (ленти)
3 с. л. майонеза  и 1 с.л. горчица (или общо 4 лъжици майонеза)
2 твърдо сварени яйца
2-3 мариновани/кисели краставици
1 морков - сварен, или маринован
1 скилидка чесън 



Приготвяне:

* В купа се натрошава сиренето; прибавя се майонезата, горчицата, нарязаните на ситно  морков и краставички, настърганите яйца, пасираната скилидка чесън. Обърква се.
* Кашкавалът се поставя в найлонов плик  и  потапя  във вряща вода за около десетина минути да омекне.  НО  :exclaim: По-лесно  е да се постави в микровълнова фурна; на слаба мощност за десетина минути, като се проверява на всяка минута и омекналата част от кашкавала се отрязва и поставя в друг найлонов плик.
* Омесва се, както е в плика - докато стане гладък и няма балончета с въздух в него.
* Разстила се върху  алуминиево или стреч фолио, или хартия за печене и с точилка оформя на правоъгълен лист с дебелина около един пръст. Работи се много бързо, докато кашкавала е топъл, мек и податлив за работа.
* Върху готовия лист кашкавал се нареждат лентите шунка/филе.
* Върху тях се разпределя плънката (в двата края на листа да остане по 2-3 см. без плънка, за да не излиза при завиването) , заравнява се и се завива се на стегнато руло както е с хартията/ фолиото. Ако в краищата плънката се е показа  :smile1: прибира се в рулото.
* Прибира се в хладилник да стегне за около  2-3 часа.

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...