2 март 2012 г.

Хот дог, американски хот дог и корн-дог.

преведено на български "Горещо, американско и царевично куче. "
Но не от улична количка. 





Дали не трябваше и тук да сложа Забранено до 16 ;D Но двете публикации имат мнооого общо. Само дето първата води през тази с обиколка от една година време. 
Накратко обяснявам - преди 25-27 години в Стара Загора имаше един павилион - пред сегашната община за хот-дог. С винаги извита опашка.  Търпеливото ми чакане на първата среща беше увенчана с "бели ядове" - тъй като не ги продаваха опаковани, както сега,  а само в бяла хартия, някъде по средата на удоволствието да го ям (кренвиршите не бяха това, което са сега) видях червено петънце на бялата си риза. Не помня, но май не се почисти и с препарати.
Година след това Мише, който е добре известен с това, че на опашка с повече от двама човека не стои, заяви, че няма да чака на такава опашка, а ще ми направи скарата с шиш (за франзелата), само да му намеря еди-каква си стомана. И тъй като в тези години работех в завод, в който имаше такава стомана, две парчета и необходимите реотани отлежават ......е, няма четвърт век. Като се има предвид, че за един сандвич чаках 25 години, силно се надявам  догодина до това време да си имаме уред за хот-дог. От мен тенджерата за кренвиршите (wa)


Но тъй като човека е много грижовен за домакинството, за един 8 март ми подари масáт.  Да си точа ножовете :)))  Първо се чудех, кога ще го използвам, точно пък аз, но много скоро му намерих  второ приложение. За пробиване отвора на всеки хот дог........... Тук М.С. не е много съгласен с нагряването на масáта  , но го прие.
Така получаваме хот дог в домашни условия, без да чакаме някой да сглоби лелеяната  машинария. 



* Нарязват се франзелите с дължина, колкото наличните кренвирши, или отрязват капачетата на дългите питки от единия край. .
* Обелените кренвирши се поставят във вряща подсолена вода  в тенджера и кипват за 2-3 мин. 
* През това време на съседния котлон - включен на макс. е поставена металната част на масáта се приготвят кренвиршите:  той е достатъчно загрят за това време. 
* С върха му се пробожда франзелата или питката от срязаната част  - през цялата дължина - към крайчето. И едно-две завъртания вътре, за да "изпече" средата.  
* Тъй като тези питки са почти кухи, горещината на метала  изпича меката част на хляба и прави достатъчно широк отвор, за да влезе кренвирша вътре.  Набързо се повтаря операцията с останалите питки; ако трябва - загрява се още веднъж. Ако тенджерата е голяма и дълбока, остарата  част на масата може да се постави вътре във врящата  вода - пак се нагрява достатъчно.
* Сипват се задължителните 2-3 лъжички лютеница, горчица по желание, пъха се 1 сварен кренвирш и, завива се долната част на питката с достатъчно плътна салфетка и ............ от там нататък май не трябва да пиша указания за употреба. Ако питката е изостанала и поизсъхнала, може да мине за 20-30 сек. през микровълновата. 



Продължавам със следващия:  Американски хот дог.
Поне така се продава тук. Надявам се да не е оригинален, колкото "руска"-та салата.  Но както и да е, вкусен е, малко по-различен от предния хот-дог и много по-лесен за "изпълнение". 

Кренвирш, изпечен на скарата или грил тиган се поставя в срязана по дължината питка върху подложени 1-2 лъжици лютеница. Поставят се в загрята скара с капак  ( тип тостер-сандвич), затваря се капака и, но не се притиска, за да не смачка питката, а само да я покрие и леко запече. 
Достатъчни са 2 мин-. и  е готов. 
Следва поръсване с кетчуп (правете си домашен :))) майонеза, или горчица и отново хващане с две ръце и наслаждаване на топлия сандвич.


Третото предложение е за Корн-дог
Когато го видях това предложение преди 6 години в "Гответе с мен" реших, че ще ми стане любима закуска. Така си е, само дето  фритюрника си го ползвам за пържени картофи, а тези, намушени на шишчета кренвирши ги пържа в касерола , достатъчно широка да събере 3 такива "шишчета" - на всяко шишче е мушнат половин кренвирш. Според ширината на съда се определя големината на "кученцата", а то може да бъде от кренвирш или от наденичка

Продукти за пастата ( за 6-7 кренвирша): 
2 яйца
100 мл  прясно  мляко
1/2 ч. л. сол
1 равна ч.л. сода за хляб
1 с. л. захар
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. царевично  брашно 
и обикновено брашно (типово или  бяло) за да стане сместа на гъста каша.

още 3-4 с.л. царевично брашно 
олио за маслена баня

 

Приготвянето е бързо: 
* Яйцата се разбиват, прибавя се прясното мляко, сол, захар и на 2-3 пъти брашното със содата и нишестето.
* Разбърква се много добре, за да няма бучици, а  гъстота да бъде като кексово  тесто.
* Оставя се да почине за 10 мин., през които кренвиршите  се приготвят (намушкват) на шишчета за печене, или на дървени клечки за сладолед.  Всички се овалват в онези отделени 3-4 с.л. царевично брашно, за да може да залепва пастата по тях.
* Приготвя се широка чиния, покрита с кухненска хартия, на която да се отцеждат. Тук може да се приготвят и сосовете - Беарнез, Кетчуп, майонеза, горчица..... и горните съвсем не са за закуска - студена чаша за бира.
* От пастата за паниране се сипва в дълбока чаша - подбира се такава, която да събере цялата дължина на парчето кренвирш потопено. 
* Отцежда се и се потапя внимателно във вряща мазнина (котлона да е загрят на 2/3 от мощността му).  Следва другото шишче.... другото... и наблюдаване на тези, които се пържат, защото не им трябва повече от  минута и половина, през което време се обръщат. 
* Изваждат се на хартията, за да се отцедят. 
* Следва бързо потапяне в любимия сос и ............ да ни е сладко :))



22 коментара:

  1. Пепи, страхотна идея :))
    Задължително ще приготвя Крон дог за децата!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На тях със сигурност ще им е интересно :)
      Хубави почивни дни и на теб, Марианка!

      Изтриване
  2. Предложенията са супер!
    Как ще се зарадват домашните на панираните кремвирши!

    ОтговорИзтриване
  3. Пеп, историята ти ме разсмя :)
    Ами като си толкова изобретателна, Мише скоро яма да ти направи
    уреда!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, иначе означава да не я(де)м хот дог. Да не ти казвам къде се намира най-близката такава "палатка".
    Хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепчо,
    много си забавна;)
    Последнияи модел е най-атрактивен за мен и следващият път, когато Аз правя закуска в неделя, ще направя именно него;) А на теб пожелавам да дочакаш лелеяната машина;))))

    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Той е и най-интересен. Особено за децата :)
      Мерси, Мъхче. Най-успокояващото е, че когато напомня се оказва, че не съм забравена :)
      Хубав уикенд и на теб!

      Изтриване
  6. И аз обичам хот дог. Опитай следващия път с питки за хот дог, много по-вкусно е от франзелата. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще опитам. Ако кажеш от къде да си купя :) Или говориш за домашно правени, Еви? Долните питки харесвам - на американския; по-кухи са и сусама не ми пречи. Но не винаги ги има в магазина.
      Прегръдки и хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  7. Любима храна за ученици и студенти...ако може само това да ядат....
    Пепи,много са ти добри предложенията...
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, права си. Могат на това да живеят :)
      Поздрави и спорна седмица на теб, Живе!

      Изтриване
  8. Пепи, аз кренвирши не обичам, но ям хотдог :) /също и дроб, но ям пастет :)/ В наше село на две места правят страхотни от първите два вида :) Корнито много ми харесва и ще се пробва :)
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Корнито може и с наденичка, Зори, май не писах горе, но сега ще се допълня.
      Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  9. Добре изглеждат всичките ти предложения!
    Честит трети март!

    ОтговорИзтриване
  10. Много приятен за четене пост!
    Само исках да вметна за американския хот-дог и руската салата.... Като човек, който е бил в Щатите и е ял от местната храна ще кажа, че подобен "печен" хот дог - трудно може да се намери там. Почти винаги наденичките се варят, а понякога се и пържат (обикновено обвити в бекон - porked). На скара общо взето наденичките се пекат рядко (освен може би когато хората си правят барбекю в задния двор), а хлебчето - никога. Обикновено сандвичите се правят не с кренвирши, а с наденичка и със специални хлебчета (много глутенови, бели, пухести и леко сладникави, а в Чикаго - задължително поръсени с мак). Много от ресторантите, които предлагат този специалитет използват собствени рецепти за наденичките. Ако някога е имало продавачите на хот-дог, които са слагали само горчица и кетчуп в сандвича те със сигурност отдавна са фалирали, защото всичките, които аз видях слагаха в хлебчето поне още лук, салата от кисели краставички и още най-малко един два вида зеленчук, а също и cheese topping или салата със зеле (coleslaw). Относно кетчупа и горчицата - те се слагат само върху наденичката - никой няма да си позволи на забързан човек с чаша кафе в другата ръка да даде хот-дог украсен толкова цветисто. Та така, за американския хот дог...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. еха, каква информация от първа ръка даваш само! Благодаря ти! Знаех си, че историите им са идентични с руската :)) За съжаление у нас това е положението. А у нас точно ако сложат повече салати ще фалират :)) Салата.... Знаеш ли, тук има известна верига за бързи закуски... На старата работа като бях, често минавах край едното им заведение и вземах за мен, за колегите.. обикновено 5 бройки джобове. И тъй като аз обичам пържен лук, исках в моя повече - девойката казва "Толкова се слага" и вечния диалог "Добре де, аз не искам от другите салати, само зеле и лук". А тя пак си знаят нейната "В другите нали сложихме?... айде кажи къде е връзката между едните и другите и пълнежите им. А за наденички в хот-дога ще почакаме. Не само ги продават с кренвирши, но и не от най-добрите. Както пее Т. Колев "Как ще ги стигнем.."

      Изтриване
  11. Пепи,тук винаги може да прочете човек нещо интересно,дори и заглавието да изглежда тривиално.Такъв нечакащ на опашка с повече от двама души и на мен ми се намира. :))
    Пастата за панировката и аз тези дни открих,че става толкова пухена благодарение на нишестето.
    Много ми бе интересно и разказаното от Ильо,благодаря и на двама ви!

    Хубава нова седмица,другарче мое!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те може би са от една кръвна група, Еликсирче, затова така с опашките :))
      Поздрави и хубава и усмихната седмица на теб да е!

      Изтриване
  12. Много вкусно звучи и най-вече ще мога и аз да ям, а не само да готвя и да гледам :))).
    Пепи, мерси, че сподели рецептата.

    Прегръдки и пожелавам една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи чудесни сандвичи, а за корнито нямам думи. Благодаря че сподели рецептите.
    Хубав и слънчев ден!
    PS-Знаеш ли че преди години работих на онези павилиончета за хот-дог, за които пишеш. Бяха до бившата италианска сладкарница :))). Доста отдавна беше:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...