14 ноември 2012 г.

Киви. Ябълка. Горчица.


Навън е студено, кивито  зелено. 
Горчицата сгрява, а ябълката огрява мрачния ден. 

Тюх! и с рима излезе. Но в общи линии това е общото между  плодовете и горчицата. Освен, че  следвайки плановете ми за експерименти  с домашна горчица,  включих ябълковия сок в приготвянето и. 
     Кивито пък е плод, който всички у нас (без мен)  много го харесват.  Много полезен, но да не досаждам пак с информация, може да прочетете в линка в думата. И трябва да  отдам заслуженото на него, макар че едно киви винаги може да бъде изядено на резенчета, или на плодова салата, или просто срязано на две и с лъжицата. Кой да си играе да го прави на сок. Тези дни обаче г-ца Стоева помъдрява и едва си отваря устата, в следствие на което се храни с крем-супи, сокчета и картофено пюре. От пликче, представете си, другото и било "много наситено". Гадно е това с мъдреца, но си има и добрата страна - говори по-малко :gathering:   докато се храни.


     Момента с мъдреца е идеален за изпробване и на новия Philips Avance Juicer & Citrus Press  - до сега правихме сокове основно от твърди плодове, а кивито е мек. Както и в упътването пише, меките плодове трябва да се обработват на първа степен, за да може максимално да се извлече сока им.   Доволни сме от резултата: 

 от 4  плодчета  киви, около 500 гр. получения сок е 250 мл.  
Прекрасен зелен цвят!  Сока не е бистър, а плътен - истински фреш, със съвсееееем малко пяна.


   Juicer & Citrus Press си знае работата :))) добър добив. 


     След сока от киви, задължително следва и ябълков сок. Добива на сок  от ябълки е различен (в зависимост от плода - колко е сочен, какъв сорт е)- от килограм ябълки излиза около 600 мл. сок,  но при него винаги се образува пяна. Много практичното на каната   Juicer & Citrus Press  е, че има преграда на капака, който задържа пяната при наливането на сок от нея.  Тук добре се вижда  налятия вече сок и остатъка в каната зад него.


Част от сока е вложен в 

 Домашна горчица с ябълков сок 



     Кренвирши с горчица е класика, макар първите да не са това, което бяха. Но пак хапваме кренвирш с горчица, пийваме чаша ябълков  сок и сме възстановили баланса в храненето smile1 
     Основата е горчицата с естрагон,  нещо в повече, нещо в по-малко и в крайна сметка се получи тази  горчица - сока от ябълки я подслажда достатъчно. 


Продукти: 
50гр. бял синап + 50 гр. черен синап 

80 мл. ябълков оцет

80 мл. сок от ябълки

сол (1/2каф. лъжичка, но е на вкус) 

1 с.л. естрагон (сух ми е) 
1 с.л. чесън на гранули
120 мл. олио 




Приготвяне: 
* Зърната синап 
се накисват с оцета за 12ч. 
* Прибавя се прясно изцедения ябълков сок и престояват още ~ 6ч. 
* Прибавят се подправките и половината от олиото. 

* С пасатора се начукват (не може да се каже, че се разбиват; черния остава цял, белия се начуква, но и аз държах да ми е  едрозърнеста). 
* Прибавя се олиото на 3-4 части; пасира се до гладкост и до желаната гъстота. Ако е много гъсто, може да се прибави още малко ябълков сок или оцет - на вкус. Ей така горе си беше по мой вкус :)








22 коментара:

  1. "Гадно е това с мъдреца, но си има и добрата страна - говори по-малко"
    Разсмя ме! На кой ли прилича ?!:)
    Отново вкусни и здравословни сокчета! А и кревиршите с горчицата не са за изхвърляне!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) не знам, но както казвам "Това дете е от обърканите в болницата"
      Сладурана ми е тя. Поотмина и, щом снощи яде пица от кайма. Или може би горемчето и застърга с тия супи исокчета само.
      Прегръдка и хубава вечер и на теб, Ина!

      Изтриване
  2. Пепи, твоята госпожица с моят син май са се наговорили, да помъдряват заедно. Дано само пробие по-бързо! Ние слагахме ракия първак - облекчи болката, но пък много гори лигавицата. Все пак понякога е решение, защото мазилата на някои не помагат.
    Сокчетата са чудесни! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това съвсем няма да го позволи, Ирма. Пък и момчето се държи мъжки :)) Тя и гаргара прави, сравнена с родителя си - бързо се пооправя.
      Наздраве да е :)

      Изтриване
  3. Много апетитна ти изглежда горчицата - и с тез наденички - разкош! Бял синап си купих, днес мисля и черен да си взема и да пробвам през уикенда...
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вие първата изядохте ли?
      Аз си мисля следващия път да търся по-голяма опаковка синап. С тези по 10-15гр. само пакетчета отварям.
      Хубава вечер, Весела-Диде :)

      Изтриване
    2. Не успяхме да я изядем, защото от хвалене наляво и дясно я раздадох...Обаче пак ще си направя...виж, за опаковката - аз досега само такива мънички съм виждала...

      Изтриване
    3. В големите хипермаркети има големи опаковки. Поне сусам, мак от там със сигурност купувам по 0.5 и килограм опаковки.
      Хех, аз също първата така хвалих, че набързо подарих.

      Изтриване
  4. Много ме кефиш като се развихриш така:) Стихове, песни и забавления има в твоята кухня и това само подчертава, с каква лекота и желание правиш всичко! Комплименти, Пепи и днес предложенията са прекрасни и вкусни и здравословни! Дано пробие по-бързо мъдреца, че голям зор е тази работа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отвътре ми идва, Кате :) когато зацикля някъде. Ето, тази вечер ще ми е ударна (утре-петък-пред-ловно) и едва ли ще ми е до песни :) обикновено съм кисела, докато заредя тенджерите :)
      Двойно благодаря и поздрави сърдечни!

      Изтриване
  5. :))) Пепи голям образ си, бързо да минава проблема с мъдреца :)) А в първия момент като видях този сок и прочетох горчица в заглавието се пооцъклих мъничко, викам си еййй това вече едва ли ще го опитам, плодов сок с горчица :))) Сокчетата са супер, но много ме изкефи идеята за домашна горчица, благодаря че ни я сподели :)
    Много усмихнат иден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хеххеха Иве, само горчица в сок не ще сложа. Всъщност ако ще намажа после на някое месо, мога и да ги смеся :)
      Горчицата вече трети модел правя, хванах и цаката, харесва ни и :) до тук с купената.
      Много хубава вечер и на теб да е!

      Изтриване
  6. Пепи,кой би отказал един свеж сок,прясно изцеден!Много хубаво си аранжирала снимките,а тази с горчицата и кренвирша най-много ме радва,точно така ги обичам и аз последните,топнати в сладка горчица!
    Отивам да видя какво още съм изпуснала тук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      За утре съм приготвила на госпожицата банан с ананас, макар това да са меки плодове и няма да извлече добре сока им, но тя го обича точно този.

      Хубава и спокойна вечер да ти е!

      Изтриване
  7. Ах Пепиии, благодаря ти! Сега вече имам и рецепта за любимата ми горчица с страгон. оставя да я направя... е, и да не я направя, друго си е да знае, човек, че когато пожелае, може и сам да си я направи... :) Не издържах и по никое време си хапнах едно киви, ммм А вкусната порция с кренвирши и горчица, ми се иска да я придърпам към мен... :)

    Поздрави, Пепи и лека вечер от мен! ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дори и да не направиш веднага, дори и да я направиш точно с ябълков сок, пак ще имаш вкусна и ароматна горчица с естрагона. Пък при нас и много видове наденички има за нея, как да подминеш :)
      Да ти е сладко кивито, щом го обичаш :)
      Поздрави, Вени и хубав, спорен петък от мен! ♥ ♥ ♥

      Изтриване
  8. Горчицата изглежда супер. Ще си направя задължително защото обожаваме вкъщи. Искам само да попитам как и колко време може да се съхранява защото смятам да направя повече. Като гледам два дни се прави и няма да мога да се занимавам да правя през ден нова доза

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвети, Тя се прави дни, но отнема по 5-6 минути. При мен бурканче е издържало в хладилника до 2 месеца - то няма какво да му се развали, само става по-мека.

      Изтриване
    2. Мерси за бързия отговор. Заемам се още днес:)

      Изтриване
    3. Така трябва :) Нали ще правиш :)
      Ще чакам да споделиш как се е получила :)

      Изтриване
  9. От доста време се каня, но чак сега се турих да правя. Е, без съмнение стана невероятна! Не съм спазвала някоя точна рецепта, а по-скоро някакъв микс от всички, но се получи точно по мой вкус. Мъжа ми иска да добавя хрян. На мен синапа ми придава достатъчна лютивина и не съм толкова фен на лютото, затова мисля да отделя една част и да му настържа малко хрян впоследствие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, отделете една част и настържете хрян вътре. Ще му е добре, щом обича люто :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...