18 ноември 2012 г.

Хронологично през мъглата.....и как стигнах до яйцата.




08.11. сутринта.  

Красиво, нали? На някакви си 300 км. от тук.

Преди по-малко от два месеца писах за бръмбарите в главата.....Така е, там са си; подхранвам си ги. И ще се върна, но този път през лятото, защото късната есен не винаги е на моя страна и  дет*се вика ноември не е юли, та да  ходя в планината. Правейки разбор между миналата и тази година, положението е ясно - на 8 ноември времето е слънчево и топло, да ме пита някой 'що реших да дръпна датата за Пирин тази година с ден по-рано. а на 7-ми е мъгливо.
Нищо де, човек винаги може да се разочарова и винаги може да продължи да мечтае.

06.11. привечер Горе не изглежда зле. И температурата на 0*

 






07.11. сутринта. Показателно; въобще да не тръгваме...



 И колкото по-нагоре, толкова по-зле.Видимостта при Безбожкото езеро - около 50м. (тук там +-20)  и не вярвах, че ще го кажа smile.gif но много интересна тази мъгла - движи се, минава край нас като дим. И пак надежда, че  ще се разкара, тъй като някъде на юг,  надолу, небето беше светло. 
Ама не би. 




 И Мише-туристо,  който докато не дръпнахме по баира не вярваше, че ще го драпаме в мъглата и се опитваше да пие кафе.  А да. И приятели повлякохме с нас.


Между другото, този "баир"  миналата година го преодоляхме в снега и едва сега видяхме какви камъни са били скрити под него.  Тук вече сме ги отминали, но който е ходил ги знае. И се споглеждахме умно с кой горе сме го преминали тоя сняг, дето не се вижда какво е криел отдолу. Ама пък крайната цел тогава си струваше всяка стъпка в снега.



Ей тъй сред мъглата се сдобихме с доза шишарки за боровото сладко. Кой шишарки, кой  гъби набра... А мъглата все тъй, на талази  :cold: 




Местоположение - над овчарника (ей там долу един бял успоредник само се вижда). Видимост същата и групата решава, че нищо не се вижда;  ще се връща   Направо си се върнаха, те без друго не бяха въодушевени от "разходката"  в м'глата. Аз обаче си се  въртя  край едно малко дръвче да му направя фотосесия,



но тъй като е малко и няма много шишарки -  леко му се разминава; вдигам щеката от земята, изправям се и :w00t:  май доста време ми трябваше да се усетя и да си затворя устата.  Красавецът Сиврия изплувал от мъглата.  От нищото се появил.





Някой да познае дали тръгнах след групата, или в обратна посока :) към Папаз гьол. 
Естествено, че към езерото. Пътя ми е познат; пътеката дори е суха; а време до последния лифт надолу - колкото щеш. Да ме извинят от групата, ама ще почакат. 












около 300м. по баирите  и мъглата се завърна. И аз обърнах. И аха се показа Безбожкия циркус от мъглата - съзирам Мише се връща.  Мрън-мрън-мрън.... Споко де, то няма и къде да се загубя.


 Много интензивно това време. Чак му завидях на способностите на Емо Чолаков с каква точност предсказа за снеговалежа в планините.  Тъпо и упорито решихме, че няма да мокри, или поне не и докато си изядем пакета с храна за обяд.


Милото то, самотно накрая.



Да го поделим де?



Тц. Ще си "сготвим" яйца, когато се приберем. 
Едни яйца, на които съм хвърлила око по Великден, в размисли  какво да направя с останалите Великденски яйца.
Е, и Архангеловден отмина, но яйцата направих сега. Вчера.
Естествено, че съжалих защо отлагах.
Яйцата са си варени, но соса е много приятен и те вече не са  така сухи. С много сос. И с аромат на любимия градински чай. В оригиналната  рецепта продуктите за соса са пасирани, но днес   Алцхаймер  ще ми е бил на гости, защото  вместо сурови жълтъци за соса, аз оставих сварени яйца. По някое време получих прозрение и можех да извадя  други яйца от хладилника, ама не би - вече бях решила, че ще ги стържа яйцата за соса. Е, не пречи соса и в края на готвенето да се пасира и да стане гладък. Аз пък ще пробвам идната седмица соса със суровите жълтъци, че да знам кой от двата да препоръчам.




Яйца в сос от яйца 

Продукти за 2-3 порции: 

6 сварени яйца
1 маааалка глава лук
2-3 листа салвия/градински чай
20 гмасло 

200 мл готварска сметана
200 гр. кисело мляко 
1-2 стръка копър (а трябваше да е магданоз)
2 с.л. настърган пармезан 


сол
щипка :) от 5 пръста брашно 


 Приготвяне: 
* Маслото се разтопява в тиган,
* Лукът се настъргва на ситно ренде и поставя в маслото.
* Запържва се за минута-две и се прибавя сметаната; котлона се намалява - соса трябва да къкри тихо.
* 4-те яйца се срязват на две и поставят в тигана. 
* Подправките се нарязват ситно; прибавят се в соса. 
* Другите 2 яйца  се настъргват и заедно с пармезана се разбъркват добре с киселото мляко. 



* Прибавят се по малко към соса и разбърква хубаво, за да не се пресече  соса от киселината на млякото.  
* Бърка се внимателно, да не се разкъсат яйцата, докато започне да се сгъстява соса. Посолява се на вкус.
* Поръсва се с брашното и разбърква, докато го поеме. 
* Тигана се отстранява  от котлона и яйцата със соса разпределят в 2 чинии. 

***парче яйце може да се остави за украса :) на чинията. Или по-скоро да намеква  какво има  в нея.  





 08.11. сутринта. Прекрасно време, само за планина.
Ама друг път.





ПП:  с. Ковачевица  се намира на 23 км. от гр. Гоце Делчев,  а не до Сатовча,
а гр. Септември и гр. Съединение са два различни града. :hysteric:




31 коментара:

  1. Ама точно си ми в мъгла тук, Пепи! :) Цялата ти публикация ми е в мъгла, дълбока при това...
    Поздрави и по-скоро излизай на светло! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Пепи, мила, снощи тъкмо ми излезе, че си публикувала и Аз, като върл любител планинар си се ухилих и отварям, ама... Не, не ще и не ще да се зареди нищо - празна страница! :) "Егати мъглата, егати пепините бръмбари" си казвам и толкова разочаровано затворих. Днес пак поглеждам и... Ооо, прекрасна е тая мъгла, Пепи, отлично си я описала и заснела! Малко ми стана жално, че са те зарязали и тръгнали надолу, но Мише никак не ме изненада - за къде без тебе, а? Как щеше сам да яде и едно яйце?!
      Тези, алцхаймеровите обаче, ще си ги направя!!! И само да са ми изяли порцията, ще има наказателно готвене: 2 дни само тях! :))
      Благодаря ти, миличка за хубавата разходка и вкусното предложение! Другият път забери мен, пък ще си обикаляме сами, напук на камъни и мъгли, ще снимаме на воля, ще се смеем, та ще ни завиди и планината! :)))
      Целувки и топла прегръдка имаш от мен!

      Изтриване
    2. Изтървах я аз работата, докато пишех :) ама ти дебнеш, излови ме.
      Ирма, те не ме зарязаха. Аз ги зарязах. Ако не беше паднала толкова бързо мъглата за повечко щяха да са зарязани. Ами нищо, здраве да е.
      Аз от тия пак направих сутринта, за да взема за обяд. Ами :)) Пак със сварени направих соса, щото нямах идея другия дали ще ми хареса, че да остана без обяд :) представяш ли си?
      Другия път определям форумско-блогърска среща там някъде, поне желаещите ще знаят, че няма да пием кафе по баирите. Само.
      Целувки и за теб! (щеше да идваш насам тия дни?

      Изтриване
  2. Леле, Пепи!Аз съм ходила много пъти на Папаз гьол, ама все в лятото!И не през ум не би ми минало сега да ходя!Вие сте доста смели:)!Зимата се ограничавам до Безбожкото езеро и около лифта!Снимките са много хубави, чак ме е яд, че от 2 седмици не сме ходили към нашето място!А за яйцата не знам какво да кажа, не си ги представям, ще трябва да ги пробвам....по Великден:)! Поздрав и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А на теб, Сонче, направо си ти завиждам, че живееш толкова близо там и можеш да идеш когато си поискаш.
      А, яйцата ги пробвай, как ще чакаш до Великден?
      Спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Пепи, страхотни снимки :)
    И ако не беше мъглата, нямаше да са толкова красиви!
    А яйца обичам във всякакъв вариант!
    Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай ги, Дани, а ти харесваш и канела, може да добавиш.
      И мъглата си има.. своята красота :) е, по-добре без нея де.
      Хубава и на теб седмица да е!

      Изтриване
  4. Много красиво и макар да е било мъгливо, струва ми се добре сте се разходили и все пак сте останали доволни :)
    Интересна яйчена рецепта :)
    Хубава и спокойна нова седмица Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно - не останах доволна от това пътуване от т.А до т. Б, Иве.

      Ама рецептата е хубава :)
      Спокойна и усмихната седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Мда, вълнуваща е мъглата...,току виж се появяват разни неща....лошото е, че има и опасни страни-ако си на път и шофираш...това се сетих аз, гледайки страхотните ти снимки.Разходката ви е харесала, наистина планината, движението и красивата гледка, ободряващия аромат са зареждащи...
    Благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опасно е и в града, Бети :) А там ако знаеш колко е тихо, спокойно....Чуваш само собственото си дишане и стъпки.
      И да, зареждаща е планината :)

      Изтриване
  6. Пепчо, ама знаеш ли колко усмивки ми донесе с тази публикация! Страхотни кадри, Пирин не съм я виждала от близо, и ми е сред мечтите. Много ти се възхищавам за смелостта да се качиш при това време там, за всичко това се иска смелост и опитност разбира се, а ти ги имаш в изобилие! Е, затова "евала" ти казвам! Много ти се радвам! А това с яйцето ме скъса от смях просто:) Яйца ще си готвим у дома:):):) Ха-ха! Прегръщам те!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Смелост да, опитност - не, Кате. Но това беше вече обходен маршрут, та затуй тъй :)
      Така де - яйчица у дома. Сняг се сипа на парцали, ние обяваме там :)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  7. Мъгла, не мъгла, снимките - супер! Яйцата пък чудни! хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепчо,
    не съм и помисляла , че ще се дадеш на една мъгла;)
    Затова и такива приятни снимки си ни направила. А яйца с яйца не бях опитвала, но като гледам мога веднага да го приложа;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приложи ги яйцата, Марти. Сигурна съм, че ще ти харесат, пък са и добре засищащи :)
      Абе дадох се..
      Хубава вечер и на теб да е!

      Изтриване
  9. Ех, Пепи :) Снимките ти са много красиви, следващият път ще достигнете целта, с планината шега не бива.
    И сосчето много си го бива :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, ти знаеш, че имах съмнения още преди да тръгнем. Следващия път се изнизваме по чехли.

      Изтриване
  10. Страхотна публикация! И снимките и рецептата.
    Боже, колко е красив Пирин. Нищо че има мъгла.
    А сосът с варени яйца си е идеален.

    ОтговорИзтриване
  11. Голями герои сте! В таз мъгла на талази ходи ли се на планина.

    ОтговорИзтриване
  12. Пепиииии, какви сте ми смелчаци
    тръгнали по тез сокаци
    А ние седейки си на стола вкъщи
    и без никой да се мръщи
    разходихме се с теб в мъглата
    чак до горе в планината... :)

    А яйцата ги прибирам вЪВ торбата
    и ще си ги поделя с родата... ;)

    ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охооо, Вени, какъв си стихоплетец само!
      Много се радвам, че съм те провокирала в това ти начинание :))
      А аз си мислех, че спиш по това време.
      Поздрави и ♥♥♥ за теб!

      Изтриване
  13. хахаха ти си луда за връзване!!! поздравления и поклон!
    яйцата изглеждат страшно вкусни и са идеални за мъжо(аз не ги уважавам много).
    Снимките са страхотни!
    Прекрасна нова седмица ти желая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хей :) ще ме вържеш, ама друг път :)
      И на теб да е спорна седмицата, Мария!

      Изтриване
  14. Пепи, лошото е, че когато има мъгла човек не може да се наслади на гледките, особено когато е на високи и като погледне - вижда само мъгла. Иначе наистина много интересно се стели. Много се радвам, когато мъглата се оттегли и пред теб се разкрие чудно синьо небе и невероятни гледки! Много контрастни снимки, браво, много добре сте се разходили!
    Вера

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно, Верче. а бъхтиш път, точно, за да се наслаждаваш на гледките.
      Ти си ми светъл пример в ходенето по планините :)
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  15. Ровя тук упорито за един линк и не мога да го намеря и май ще искам помощ от приятел :),ама на ЛС и гледай какво съм изтървала-разказано в снимки цялото преживяване.
    Пепи,уникални кадри си запечатала :) ,а мъглата е толкова...нереално красива,па макар и доста опасна.
    За Ковачевица не се коси,то там и без друго няма кой знае какво да се прави,та все ще наминете за час по време на някоя друга разходка из прекрасния пирин.
    Другото лято съм си го заплюла пак,има още за ходене и разглеждане.
    Прегръдка и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече си го намерила, видях, Роси :)
      Друг път ще е, живи и здрави. Там просто не може всичко да се разгледа. Много и все красиво е всичко!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...