27 юни 2016 г.

Пържени пълнени чушки със сирене


      Това е вкусът на моето детство. Когато нямаше разнообразие от 123456 вида сирене в магазина и 12 вида чушки за пълнене на пазара. Когато мама пържеше картофи, нарязани на кръгчета в тигана и нямаше фритюрници. И признавам - от тези чушки мога да хапна дори на закуска :smile1:
      Всеки знае как се правят пълнени чушки и за по-здравословно (и мързеливо, бих казала) ги печем  във фурната, но най-вкусните пълнени чушки за мен са тези, които за пръв път съм опитала от тигана на мама. И чушките задължително са зелени - или "сиврия", или Златен медал, с нежно  и тънко месо, което успява да се изпържи, докато сиренето вътре се сготви.  Чушките Сиврия са малко тънки и ползваме основно за салата, но се подбират прави и дълги, които събират достатъчно количество сирене и 3-4 бройки от тях са достатъчни да нахранят човек :) И да, не се изтърбушват,  а се цепват по дължината и пълнят от там. А задушеното вътре сирене поема от онази бялата част под дръжката, която държи семките. Как го обясних само, нали  ;D 

Продукти: 
12-14 зелени чушки "Сиврия", или подобни 
400г  бяло саламурено сирене 
4-5 яйца (много често при пълнене на чушки ползвам изостанали белтъци + още 1-2 яйца. Сместа трябва да бъде гъста, за пълнене)
~ 100 мл олио за пържене 

Приготвяне: 
* Чушките се почистват и срязват по дължината - от дръжката, към върха им. 
* С  чаена лъжичка  се изчегърква :) семенната част от чушката - само долната част, където семената са много - около 1см. до дръжката от тази, бялата част остава. 
* Сиренето се натрошава и разбърква с яйцата. 
* Чушките се пълнят със сместа. 
* Загрява се олиото за пържене в тиган с капак. 
* Чушките се поставят в загрятото олио и затварят с капака. 
* Пържат се и задушават, докато се зачервят. 
* Тиганът се отмества встрани, изчаква минутка - да спре да пръска мазнината - чушките обръщат, затваря се и пак връща на котлона.
* Когато са готови се изваждат и поставя следващата партида.

Ами това е :) И естествено са най-вкусни с домати от градината на мама :)  



24 коментара:

  1. Много любими и от моето детство :)
    И аз ще си направя тия дни.

    ОтговорИзтриване
  2. Пепчи, ама много, много апетитни и точно навреме представени (имам предвид сезона), но и при нас ще трябва да добавя нещичко драно към тях за домашните любимци, че иначе броя яденета ще се увеличи поне с едно D)!
    Прегръдка, миличка и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
  3. Умирам за тях, Пепи! Но пък ние си ги търбушим и винаги от плънката излиза малко навън и се запържва с коричка. Ще взема и аз да приготвя днес от тях, добре че ме подсети. Благодаря ти, мила!
    Прегръдка голяма!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз бих ги яла на закуска:) Чудни са,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепии, разкошни са тези чушки! И си мислех, че само аз съм мързеливия да ги цепя странично, че сетне при пърженето понякога могат да се обръщат като хванеш дръжката :)
    Разкош!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Пепи, Благодаря за хубавите рецепти и идеи и чудесния кулинарен блог, който чета с голямо удоволствие. Доста от твоите рецепти съм правила и много се харесват вкъщи (а синът ми обожава пъстрите поширани яйца и не само). Ето сега видах и рецепта за полента - имам един пакет смес за полента вкъщи, но не знаех какво да го правя... А ме и запали по домашната паста, особено тази с чушките. Усмихнато лято ти желая! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  7. Един път съм пържила сиврии и то под толкова тежък стъклен капак и пак го надигаха с това пръскане,пущините.Сега ме караш и то толкова настоятелно да повторя тази процедура,защото така като гледам и направо ми се напълни устата,мммм,а аромата знам,че е бил божествен!Страхотни са,Пепи,страхоооотни!Обещавам си ги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да ги дупчиш, Роси. Пак пръскат, но малко по-малко е :) А тук, като са цепнати, също не е много пръскането - толкова, че да оцапват всичко около котлона, затова - с капака. Ама пък тия чушки винаги си струват пърженето :) и пълнени, и непълнени .

      Изтриване
    2. Страхотни станаха,Пепи,благодаря ти за чудесната рецепта!За кой ли път разнообразихме менюто си благодарение на теб!

      Изтриване
    3. да ви есладко, Роси :) Много се радвам, че си ги направила :) Макар и пърженки.

      Изтриване
  8. Мляс, мляс, неустоими.
    Не съм опитвала дори пържени и пълнени. Или само пържени цели, или пълнени и печени, и аз имам любима подобна рецепта от баба, трябда да я споделя:)
    А тоя номер с похлупването и дръпването го научих преди години от теб и ползвам, като пържа сиврия. Ще направя и тези, ще се харесат на децата, даже скоро ще е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ви харесат, Веси, вие харесвате пърженото :) Аз печените пълнени започнах да ги правя години по-късно - тук, когато домашната работа мен напъпли :) и нямаше време да вися да ги пържа.
      Номера е безотказен - преди опаковах картон с хартия за печене, но не ми се играе. И вместо да дупча чушките - така, като са срязани, не гърмят толкова.

      Изтриване
  9. Добре де,
    първо - чак сега ги виждам тези чушки. Някъде съм ги пропуснала незнайно защо... Много вкусни изглеждат!
    И второ... у нас никой не ми е правил такива... Ама сигурно защото все огромни месести чушки има на село.
    Благодаря ти за този вариант, който смятам да опитам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А у нас, преди години, чушките не ставаха огромни, защото водата за поливане винаги е била от чешмата. И много често нямаше, лятото - по-често нямаше вода, отколкото да има. Може би заради това. А може би мама така е знаела. Както и пържеше картофите на кръгчета в тигана - ей за такива и сега си умирам.
      Пробвай някой ден - хем се пържат, хем се задушават :)) абе вкусни са. Ще ти харесат.

      Изтриване
  10. Каптофите на кръгчета пържи и мама :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мамини работи, а :) Ще пържа и аз чушки днес, или утре :)

      Изтриване
  11. Мисля, че ще са още по-вкусни, ако са предварително опечени и обелени... Поне така си мисля, че ги правеше майка ми и баба ми преди много години...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и мама така ги прави все още. А и зимата ги пълня опечени и обелени. Но вкусове разни - у нас така най-много ги харесваме, аромата на пържена сурова чушка ми е любим :)
      Хубави почивни дни на Вас!

      Изтриване
  12. Върна ме и мен във детството.Отивам да пържа чушляциии.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отивай :) Хапвайте със здраве. Мен ме гони носталгията и по пържени картофи - на кръгчета, дето ги пържехме на един ред в тигана, като тиквичките.

      Изтриване
  13. Страхотна рецепта!И у нас тези чушчици са любими. Аз ги правя често и искам да споделя и моя опит. Аз ги измивам, подсушавам и след това ги пробождам лекичко с ножа по веднъж, от двете страни. Така чушката не се пука и мазнината не пръска-пържат се спокойно и чисто, без капак. Обичаме ги и без пълнеж-просто изпържени, но когато ги приготвям пълнени ги изтърбушвам и почиствам от семките. Пълня ги със сместа и ги затварям отгоре със залче хляб.То лекичко изскача от чушката при изпържване и добива невероятно хрупкав и ароматен вкус. Опитайте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. когато са в сезон, чушките не пръскат толкова. Но тези, които са основно вода, колкото ид а дупча, все пръскат - аз ги дупча, когато пържа само чушки, без пълнеж, или лютите.
      Иначе както ги сцепвам отстрани нямат нужда от дупчене, достатъчно са отворени, но пак по-бавно се пържат, от летните, градинските ни чушки.
      С парче хляб ще пробвам :) когато са по-широки им вадя дръжките, не ги пълня странично и ми харесва идеята, благодаря!

      Изтриване
  14. Страхотно изглеждат, вкъщи никога не са били приготвяни така - винаги панирани с брашно - и днес реших да опитам този вариант, понеже ми изглежда адски вкусно!
    Предложете ми, ако обичате, гарнитура за чушчиците - освен домати, че сега не им е сезон :) Млечен (чеснов) сос дали ще е подходящ, според вас?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно е много късно, но ми беше натоварен ден и не съм отваряла блога :)
      Да, лятото са най-вкусни със салата от домати :) Зимата ги харесвам или с млечно-чеснов сос, или с доматен сос - дори с втория повече ги харесвам. Ето такъв https://pep-4o.blogspot.com/2013/09/blog-post_5.html - пак приготвен през лятото, или зимата, от консерви домати.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...