4 април 2019 г.

Постна яхния от лапад

      С тази публикация съм съвсем в сезона на зеленото :) и постите. 
      Така постна  я помня от баба, но с моето месоядно домочадие я готвя основно с месо. Не че младите хора си примират по нея - Жул поне я хапваше, но сега и тя отказа. Затова с Мише се споразумяхме от време да време да си я хапваме постна :) С много лапад, с пресен чесън и лъжица гъсто кисело мляко. Приготвя се много бързо - почистването и рязането на лапада отнема два пъти повече време от самото готвене. 

Продукти за 4 порции ;) чинии 
500г листа лапад 
5-6 стръка зелен лук 
5-6 стръка пресен джоджен 
60-70 мл олио 
1 с.л. червен пипер 
1 с.л. универсална зеленчукова подправка* или сол на вкус 
2 ч.ч. вода 
по желание може и шепичка сушени гъби /манатарки - много е ароматно с тях 

* когато слагам зеленчукова подправка, не слагам сол - моята е достатъчно солена 

Приготвяне
* Листата лапад се почистват, измиват и нарязват. На по-големите изрязвам дебелата част на жилката  (не ги обичам и готвени)
* Лукът се почиства и нарязва. 
* Запържва се за 2-3 мин. в мазнината, прибавя се червения пипер, универсалната зеленчукова подправка и залива с водата. 
* Когато заври се оставя да покъкри 5-6 мин. и тогава се прибавя нарязания лапад (и гъби, ако ще слагаме) 
* Оставя се да къкри  отново 6-7 мин. - на лапада не му трябва дълго готвене; прибавя се ситно нарязаният джоджен; тенджерата се затваря с капак и отмества от котлона. 

Брашно не слагам, тъй като си е достатъчно гъста със зелениите :) 
По същия начин се готви и със спанак, когато няма пресен лапад през другите сезони :) Но лично за мен с лапада е много по-вкусна. 
Яхнията на тази снимка е с добавени 2 големи щипки сухи манатарки, накиснати преди готвенето за 10 мин. в гореща вода. 



4 коментара:

  1. Пепи,
    и моята баба готвеше основно постни яхнии.А кокошка или пиле яхния беше истински деликатес по селата.Но когато татко навремето в ранна пролет обичаше да събира гъби печурки и охлюви лапада го комбинирахме с тях.Много вкусна яхния се получава, но преди години хората бяха свикнали и да постят.Основната им храна беше постна и много по - рядко с месо и то прясно заклани животни, а не престояли по хладилници и фризери.Затова и болестите днес са повече, защото храната не е прясна и не е сезонна.
    Поздрави и леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз още помня времето, когато бях малка, че ядяхме два пъти през седмицата месо. И хич не беше зле. После се появиха и колбаси и замразени продукти... и после домашните фризери.
      На яхнии от домашна кокошка все още имам късмета да се наслаждаваме -това е любимата манджа на съпруга ми.
      Поздрави на теб и хубав съботен ден!

      Изтриване
  2. Аз бих похапнала с удоволствие. За съжаление и дома някои неща си ги ям само аз, за това и не ги готвя толкова често, колкото ми се иска:). Но към вас се присъединявам с удоволствие. Много вкусно изглежда, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай при нас :)
      Тази сутрин разчиствай шкафове с продукти, намерих няколко вида паста, която съм мъкнала преди 2 години от Италия :) с мерак. Ама ей го, така изостава, защото децата се отделиха, а Мише не я долюбва.
      Трябва да си угаждаме понякога, Кате. И ние сме хора (чревоугодници), нали :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...