14 май 2020 г.

Панирани калмари

      Панираните калмари у нас ги правя по два начина :) Едните са тези (само кръгчета,от туби), с по-дебела панировка и повече цапане :) а другите са  само по брашно, които сега споделям. Извънредно положение, или не - лято идва :) Здраве да е, ако няма море, ще ги хапваме пак у дома. 

Освен калмарите, другите продукти са: 
равни части царевично и бяло брашно 
сол и черен пипер 
1 ч.л. бакпулвер
1 лимон, или чаша прясно мляко 
царевично олио за маслена баня :) да се разбира поне  3 см. в съд за пържене,  сравнително малък, щом е за домашно ползване - тенджерка, или касерола с d  ок 20см. 


       Почистването е най-пипкавата част - ако са малки и с пипала, трябва да се почистят и вътре, и ципата отвън да се махне. Клик тук за снимка с ципата.  Ципата се отделя лесно и без да се заливат с вряла вода, само като се прекара върхът на остър нож по повърхността на тубата на калмара - толкова, че да може да се хване ципата.  Пробвайте  по двата начина, по който Ви е по-лесно.  Но калмарите трябва да са много добре почистени и отвън , и отвътре, пипалата да са измити с отстранени твърди части по вакумчетата :) . Пипалата се нарязват на 3-4 част (зависи от големината им), за да не се свият при пърженето. Тубите се нарязват на шайби с дебелина 1-1,5 см. 
       Измити и отцедени се посоляват и подправят с черен пипер. Върху тях се изстисква  лимоновия сок - не да плуват, а съвсем малко, колкото да се смесят с киселината, или заливат с прясното  мляко. Оставят се така в хладилник за час-два. И двете "маринати" действат добре за окрехкотяването на калмарите.  
       В торбичка се смесват  двата вида брашно (количеството трябва да прецените, според калмарите, които имате да пържите) с бакпулвера.  Ако Ви остане  повече брашно, може да приберете в торбичката и в хладилника за друг път, или за пържене на риба. 
       Калмарите се поставят в торбичката при брашното и  тя се разтърсва добре, за да могат те да поемат добре брашното. Тъй като са влажни от лимоновия сок, те се овалват много добре в брашното. 
       Пържат се  до зачервяване в много добре загрятата мазнина, като се пускат по 5-6 кръгчета/части от пипалата  в съда, за да не залепват вътре и да се изпържат добре от всякъде. Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят, а в съда се пържат следващите няколко :) 
       И аз като почти всяка българска домакиня  не обичам да изхвърлям олио, в което веднъж съм пържила за 10 мин, това си го охлаждам, прецеждам и прибирам в бутилка в хладилника за още едно пържене.  Може и на риба, "ароматното" олио не влияе на миризмата и. 
       Хапват се топли, с лимон, или сос Айоли  При мен вървят с бяло вино марка "авджи Стоев", на други любимци - с узо. 



4 коментара:

  1. Отговори
    1. и е така, бяха много вкусни :) Тези дни зетя има заявка за вечеря, че не сме се събирали 2 месеца.

      Изтриване
  2. Ех, тези калмари.Изкушаваш ме да пробвам да ги приготвя Пепи.Чудесни са твоите.Но времето за пържене като при рибата ли е или е по - кратко ?
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-кратко е. Ако се препържат/или преготвят, стават жилави.
      Пробвай, Ели :) не е толкова страшно.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...