28 юни 2020 г.

Пиле Марсала

          Утре  е  Петровден. А на Петровден пиле се яде.Веднъж на няколко години, ако се падне в сряда  може и  риба. Но утре е понеделник  
 И  малко  по-рано, само няколко часа, ще се отчета  и тази година с   публикация за празника. Традиционно  се приготвя курбан от петел и питка. Традициите  малко се променят, защото в града петлите са рядкост, а в магазина пилето не си личи какво е  Днес споделям  една любима рецепта за  пилешко месо (от филе, или пилешка пържола без кожа), заради която отдавна не сме яли тирамису  Не се учудвайте какво общо има тирамисуто с пилето. Вино Марсала си купувам за тирамису и салтимбока (ползвам един и същ вид суха Марсала).  Последната купена  бутилка  колкото пъти я погледна, все към пиле се ориентирам  Нищо, на следващата ще се подсладим. 
      Вино Марсала купувам от Метро, обикновено там винаги има, за да ориентирам някои от Вас, които се чудят 'де ще търсят точно такова вино. Но повярвайте, разлика във вкуса на   приготвено  пиле с гъби и бяло вино и  пиле Марсала - има. Това е с приятен карамелизиран вкус  и  гъст, кремообразен сос, вариант на традиционните италиански   Scaloppine. .  Опитайте 😋Може да се приготви във вариант и със сметана, но така, чисто :) само по вино е предпочитано от мен и децата. Има достатъчно масло.  
Има вариант вместо Марсала да се смесят бяло вино, коняк, вермут... Но докато си осигурите тези съставки и смесите, по-лесно ще е да си купите бутилка и да си я имате за  тирамису, или салтимбока с пиле, или телешко месо.
Продукти за 3 порции:  (тиган с d 28см.)
3 пилешки филета (единични, ако е пеперуда -  1 и 1/2) или 9 бр. по-едри бонфилета :) или пилешки пържоли без кожа. Долу-голе около 600-700г  месо 
1/2 ч.ч. брашно 
по 1ч.л. сол, черен пипер и чесън на прах 
2 с.л. масло и 2 с.л. зехтин/олио  + още по 1 с.л. масло и зехтин/олио
250 г гъби /печурка 
180 мл вино Марсала 
300 мл пилешки бульон (от кубче  в краен случай, често пиша как да си приготвите бульон и имате във фирзер)
3-4 скилидки чесън 
сол на вкус ( 1/2 ч.л. )
и още малко  прясно смлян черен пипер 

магданоз по желание :) 

Приготвяне
* Гъбите се почистват, измиват и нарязват :) ****(четете най-долу за тях)
* Брашното се смесва заедно със солта и подправките. 
* Филетата се срязват на две  така, че от всяко да се получат две по-тънки. Ако е бонфилета естествено остават цели. 
* Овалват се в сместа с брашното и нареждат на хартия за печене, или фолио за свежо съхранение и оставят да престоят 20-30 мин.  
* В тиган се загряват  масло и зехтин - онези по 2 с.л. от двете мазнини. Степента на котлона е средна, на 3/4 от мощността му- 
* Пилешките  гърди се запържват от двете страни  до златисто  - по ок. 3-4 мин. от всяка страна и изваждат в чиния. Затоплена, както казват майсторите в тази област. Моята е топла, защото стои на плота на печката и леко се е затоплила от  готвенето. Ако приготвяте повече от 3 порции, изпържете и останалото месо, след това гъбения сос и накрая довършете всичко в предварително загрята силна фурна. 
* В същия тиган се слагат останалите по 1 лъжица зехтин и масло и нарязаните гъби. 
* Задушават се под капак 6-7 мин, докато водата им се изпари - ако сте ги измили - задушавайте под капак 2-3 мин, останалото време без капак. 
* Прибавят се пасираните скилидки чесън и солта (внимателно с нея тук - ако бульонът е солен, няма нужда от сол),  розбъркват се за около 1-2 мин. 
* Наливат се бульонът и виното и оставя да къкрят, докато част от течността се изпари - да остане около 2/3 от нея. Около 10  мин. 
* Връщат се парчетата запържено пиле - внимателно  с вилица ги наместете под гъбите - така че да са покрити със сос - и отново се готви под капак за около  10-15 мин. През това време месото става крехко, а сосът се сгъстява. Малко повече време трябва, ако месото е от пържола от бут, но пробвайте с вилица дали месото е готово. 
* Разпределя се в 3 чинии (толкова порции са в един такъв тиган) и поръсват с черен пипер, или ситно нарязани листа магданоз :) по желание. 
* За гарнтитура може да се приготви сварен ориз, или някаква фина паста, но когато сосът е достатъчно, не сме го "изтървали" да изври - няма нужда от допълнителна гарнитура. 

****За гъбите да се обясня :) тъй като все пиша, че избягвам да ги мия. Принципно когато купувам такива продукти,  които не мисля да мия с препарати, или дори само с вода, избирам да са от цяла/нова/по-долна касетка, или опаковани в кутии/тарелки. Не, че не са ги пипали незнайни човешки ръце, но поне са единици, а и се готвят при над 100*. Защото напоследък гледам как грозно се рови в касетките с плодове и зеленчуци и се опипват, преметят, мачкат.... С актуалната 👑👑 обаче леко истерясах в  посока миене  и сега мия и гъбите с вода и четка :)

2 коментара:

  1. Честит празник, Пепи! Да си носиш името със здраве, мир и любов! Пилето Марсала е страхотно! Целувки и весело изкарване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Сонче! Целувки и за теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...