1 юли 2020 г.

Солена торта

       Със зеленчукови блатове и месна украса :) Солени торти правя отдавна и повече ми харесва правенето им, отколкото хапването :) най-малкото защото са  наслада за очите ми, пък и успявам да изненадам близките с тях.  Никой не знае какъв е "блатът" и какъв е пълнежът и е удоволствие да гледам как разпознават :)  Тук блатовете са зеленият от тиквички (подобно на рулото от тиквички), оранжевият от моркови и бледожълтия - картофен (като картофеното руло с шунка).  Ако сте хапвали картофени, или кюфтета от тиквички :) вкусът на блатовете е подобен. И с доста крема сирене. При мен -домашно. Всъщност правенето се оказа много лесно - по-бързо  приготвих "блатовете" и изпекох, отколокто украсяването.  Но всичко е въпрос на заредени продукти :) заради идеята и импровизация на момента.       
      Може да мине за предястие, за лека вечеря, или обяд, а който обича богати салати :) и за салата. Идеята за  торта с шарени блатове отлежава поне 7-8 години :) Откакто  за пръв път направих това шарено руло със солена плънка , реших, че някой ден ще направя подобно, но във вид на торта. Тук съм украсила с магданоз, но украсата може да бъде и  с други листа - мащерка, копър, риган, босилек, перца  зелен лук........   Диаметърът на тортата е  26 см. и е с много приличните 8 големи порции. 
Продукти: 
За блата от тиквички: 
2 малки до средни тиквички (~600г)
2 белтъка
2 с.л. брашно 
1/2 ч.л. бакпулвер
100 г настъргано сирене
1 с.л. разтопено масло 
щипка-две сол (според сиренето)
2 с.л. ситно нарязан копър 
2-3 ситно нарязани скилидки чесън

За блата от моркови: 
4-5 моркова (~500г)
2 жълтъка 
2 с.л. брашно 
1 с.л. разтопено масло 
1 с.л. лютеница 
1/2 ч.л. бакпулвер
100 г настъргано сирене
щипка-две сол (според сиренето пак) 

За блата от картофи: 
3 средни сварени картофа  (~400г в обелено тегло)
1 яйце 
1 с.л. брашно 
1 с.л. разтопено масло 
2 лъжици ситно  нарязан лук 
1 с.л. кисело мляко с 1 щипка от 3 пръста :) сода за хляб
150 г настъргано сирене 
щипка сол 

Крем за  слепване и украса:  
Крема-сирене - около 500г. (домашно и малко купено добавих)
Слайсове шунка, топено сирене, прошуто, маслини, чери домати,  краставици, зелени подправки  .......По желание може да  замените шунката с гъби

Приготвяне: 
* Тиквичките се настъргват на средно ренде, посоляват и оставят за 20 мин. 
* Изстискват се много добре с ръце. 
* Смесват се с всички останали продукти и объркват добре. 
* Сместа се  разстила на лист хартия за печене  (в тава с подходящ размер ок 28-26 см.)  и пече в предварително загрята на 200* фурна за ок 12 до 15 мин - до изпичането им :) блатът леко се зачервява. :) 
       Докато се отцеждат тиквичките  си подготвяме другите блатове :)  и съответно печем  
* Морковите се настъргват на ситно ренде. 
* Изстискват се добре с ръце и смесват с всички останали продукти.
* Сместа се  разстила на лист хартия за печене  (в тава с подходящ размер ок 28-26 см.)  и пече в предварително загрята на 200* фурна за ок 12 до 15 мин - до изпичането им :)   на средна скара - като повдигнете леко блата отдолу е зачервен.  

* Картофеният блат е най-лесен :) Сварените картофи се настъргват и смесват с всички останали продукти. Отново се разстилат на хартия с прибизително същия размер като останалите и изпича. 

      Всички блатове веднага след изваждането им от фурната се прехвърлят да изстиват на решетка :) за да не се овлажняват отдолу. Сглобяването на тортата е след като изстинат много добре - аз ги изпекох едната вечер, а сглобявах другия ден.  Съхранявах в полиетиленов плик, а между блатовете оставих хартията за печене. 
      Тъй като  не се сетих да снимам парче от тортата, цветовете се виждат тук :) преди крайния резултат. 
    * За да са еднакви, блатовете се изрязват с ринга, в който ще се нарежда тортата (или с нож и по ръба на чиния, но при мен ринга е разтеглящ се и е лесно с него) Могат да се подредят в различна последователност :) аз си избрах първо светлия картофен, после морковения и накрая зеления (ако изберете от тъмно зелените тиквички, цветът ще е по-наситено зелен. Или може да прибавите лъжица няакакво песто )
* Всеки блат се намазва обилно с крема сирене и поръсва с шунка, или с шунка и нарязани маслини....Притискат се леко с ръка, за да залепват добре в крема.
 
* Следващият блат се намазва  със съвсем малко крем първо от едната страна  - тази, която ще залепне върху продуктите на първия блат. Така те залепват още по-добре. От горната страна отново се  намазва по-обилно с крем, отново гарнира с шунка... и по същия начин се поставя и третия блат - леко намазан и от долната страна. 
 

* Най-отгоре се намазва отново с повече крема сирене. Нареждат се продуктите за украса - шунки, сирена, зеленчуци.... действата с въображение, уверено и със замах  ;D Никой не знае как е трябвало да изглежда тортата, така че както и да я украсите - все ще бъде хубава. 
* Прибира  се в хладилника за час, както е във формата, за да може да стегне добре. 
* След като се извади от хладилника -   с тънък и дълъг нож, внимателно се минава между стената на формата и самата нея, за да може да се отлепи и извади добре. Дори и да остане крем по формата, не е важно - с ножа го оберете и върнете  на обиколката и. 
* Сега вече е ред за измазване на цялата торта с крем :) първо се нанася обилно с лъжица, после с кухненска шпатула, или гърба на широк нож се изравнява. И  когато ви хареса :) се налепва с разни зелени листенца подправки. 

Това е :) Звучи дълго, но не е. Не е и трудно. Най-хубавото е, че може да импровизирате на воля с украсата, а и с блатовете - вместо с моркови, може да направите оранжевия блат такъв от картофи и повече лютеница, или пасирани печени чушки. 

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...