19 декември 2020 г.

Пълнени постни чушки

 

       И моят принос към постните ястия тази година.  Редовните читатели на блога знаят, че у нас не постим,  но пък хапваме постно и имам доста такива рецепти в блога.  Както харесвам (и младите хора ) постни сарми, така харесвам и постни чушки. За разлика от постните сарми с боб и ориз,   чушките ги  харесвам   да са с плънка от ориз, стафиди и гъби. Затова  днес публикацията е за двата вида :) а Вие може да ги пробвате по всяко време на годината, ако имате други планове за готвенето до Коледа. Пресните чушки не са съвсем сезонен продукт, но освен, че ги има по всички зеленчукови магазини от оранжериите, на село при мама до скоро имаше прибрани от градината на хладно място и онези с ориз са ми точно от тях. Леко поувяхнали, но след изпичането не си личи. Лукът и в двете рецепти е доста :) установила съм, че на постинет ястия колкото повече лук слагаш, по-вкусни стават. Гъбите в чушките с ориз са ми сушени, но може да ги направите с печурки, гарантирам, че пак са толкова вкусни, само ароматът от манатарките е в плюс :)  Ако Ви притеснява сладникавия вкус на стафидите - просто ги пропуснете, но у нас за трима от шест са много вкусни с тях и често готвя някакъв ориз със стафиди. 

Пълнени сушени чушки с боб 

Продукти: 
10 бр. сушени червени чушки (средни)
600г сварен боб  
2 моркова 
2 средни лук 
2 с.л. доматено пюре 
по 1 голяма щипка девесил и джоджен 
~100 мл олио  
сол на вкус, ако трябва - бобът ми е посолен в края на варенето, бобеното пюре също има сол и аз добавям само 1-2 щипки във водата в тавата преди печенето. 

Приготвяне: 
* В тенджера, или купа с капак се поставят сушените чушки и  заливат с 1 литър гореща вода.  Оставят се затворени в съда за около 30-40 мин. 
* Лукът се почиства и нарязва съвсем ситно. 
* Морковът също се почиства и настъргва на ситно ренде (не ме питайте, но предпочитам да напомням за беленето на зеленчуците, не че аз и по друго време не ги беля)
* Двата зеленчука се задушават в мазнината, докато лукът стане прозрачен и поомекнат (това означава в тенджера, или тиган под капак, с добавени 3-4 лъжици вода при мазнината)
* Прибавя се доматеното пюре, разбърква за минута и добавят свареният боб  и подправките. 
* Съдът се отмества от котлона и се изчаква 10-на мин. сместа леко да се охлади. 
* Омекналите вече чушки се пълнят със сместа и нареждат в тава за печене. 
* В тиганът от плънката се наливат 500мл вода, за да се оберат всички дребни парченца от нея :) и изсипват в тавата, при чушките.  Тук добавям и щипка-две сол. 
* Покриват се с фолио и пекат (може в загрята фурна, може и в студена) - първо на 200*, а когато се чуе, че ястието в тавата къкри - фурната се намалява на 160* и пекат за 40-45 мин. 

Пълнени чушки с ориз, гъби и стафиди (постни)

Продукти: 
10 бр. чушки (нормален размер, не огромни) 
10 с.л. ориз (тук ползвам бланширан)
1 шепа сушени гъби (манатарка), или 200г. печурка 
150 г стафиди 
2 моркова 
2 средни глави лук 
ок. 80 мл олио 
1 ч.л. черен пипер 
1 ч.л. джоджен 
10-на стръка магданоз
1 ч.л. сол (или на вкус)

Приготвяне: 
* Чушките се почистват от семената. 
* Лукът и морковите се почистват и  нарязват/настъргват съвсем ситно. 
* Задушават се в олиото за 3-4 мин. и към тях прибавя измитият ориз и ситно начупените сушени гъби (или почистени и ситно нарязани  пресни гъби). 
* Всичко се пържи за 1-2 мин, прибавят се подправките и стафидите и съдът се отмества от котлона.  Тук се прибавя и ситно нарязания магданоз.
* Плънката се изчаква да се охлади 8-10 мин. и се пълни в подготвените чушки. 
* В тавата се наливат 600-700 мл вода, прибавя се голяма щипка сол (за чушките), завива се с лист фолио и пече във  фурната (може в загрята фурна, може и в студена) - първо на 200*, а когато се чуе, че ястието в тавата къкри - фурната се намалява на 160* и пекат за 40-45 мин. 


10 коментара:

  1. 2 с боб за мен, моля!
    За протокола, морков необелен не ям :D Все го беля за ужас на някои от околните.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бих направила изключение за домашен, пресен, свеж, като изтъркам добре с абразивната част на гъбата. Но купени, изпипани от безброй ръце няма как да не беля.
      Давам ти с боб :)

      Изтриване
  2. Пепи,
    разкошни рецепти за сьомга и питка за Св.Николай.И тези две постни рецепти са чудесни.Аз правя само със стафиди и ориз, понякога и с гъби и зелевите сарми и стават чудесни.
    Весело посрещане на Рождественските празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Весели празници и на вас! Зелеви сарми не съм правила със стафиди, все се чудя ще се харесат ли на човеците :) но сега свършват лозовите листа и ще пробвам.

      Изтриване
    2. Пепи,
      прекрасни сарми се получават с киселото зеле и плънка от ориз, стафиди и малко джоджен или риган.Понякога към тази смес добавям и малко орехи или цели сини сушени сливи.
      Поздрави и весели и благодатни януарски дни !

      Изтриване
    3. Благодаря ти, Ели! Със сигурност ще пробвам следващия път, че за новогодишната вечер правих пак зелеви сарми :)
      Добра и здрава година и за теб да е!

      Изтриване
  3. Чудесни са и двата вида, ние само на Бъдни вечер постим, но ти си рожденичка:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правих ги преди Бъдни вечер, че на този ми/последния рожден ден, децата ми организираха празничната вечеря :)

      Изтриване
  4. "Прибавя се доматеното пюре, разбърква за минута и добавят свареният боб и подправките."
    Свареният боб, който се добавя отцежда ли се от водата? Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да е навреме отговорът ми :)
      Да, отцеден е, това количество е отцеден, само сварен бобът. Ако не се разбързам и не я изхвърля я наливам в тавата при чушките за печене с още малко вода.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...