7 октомври 2021 г.

Руло от бекон с кайма на скара

 
       Или пълнен бекон с кайма ,  защото изпечено вече не прилича много на руло.Показвала съм няколко варианта на  Пълнена рибица в блога.  Там обаче е все от месо - рибицата/филето, а тук - от бекона. Това месо е по-подходящо от всяка рибица за скара, тъй като е по-мазно.  А аз като видя бекон, или големи  парчета ребра  с много месо по тях в месарския, не издържам на гледката :) и си купувам. И тъй като скоро видях нов продукт в един от тях, реших да си направя  :smile1:  защото месо нямаме, но кайма имаме домашна и купената и тази година  е забранена за ползване в къщи.  Това е по-скоро идея, защото може да ползвате и от тънкия нарязан бекон; може да сложите  и кашкавал, моркови, кисели краставички в плънката при каймата. Както ще Ви хареса.  Важно е парчето бекон за завиване да е по-широко, за да може да завиете малко кайма вътре и задължително да стегне за час в камерата, за да нарежете правилни парчета за скарата.  Ако случите на добро парче ребра с много месо - изцепете месото от тях внимателно, с тънък остър нож. А ребрата винаги може да сложите в кисело зеле, или в борш, какъвто днес ще направя. 
Продукти за 6 порции : 
1-2 парчета  свински бекон около 1,5 кг (напомням да изберете по-широко)
по 1 с.л. кимион, черен  и червен пипер, риган  
1 ч.л. сол 

600г кайма 
сол и подправки за каймата - по вкус. Моите са кимион и черен пипер 
1 яйце 
Приготвяне
* Каймата се омесва с всички подправки и яйцето. 
* Парчетата бекон се  разстилат на парче хартия за печене, или фолио за свежо съхранение и начукват, за да станат с еднаква дебелина навсякъде. 
* Поръсват се със смесените подправки и сол  от двете страни. Оставя се малко от тях, за да се поръси готовото руло отвън.  
 * В единия край се поставя каймата, оформена на цилиндър. 
* С помощта на хартията, или фолиото се завива на руло от този край, в който е каймата, напред. Достатъчно е само да се завие, тъй като парчетата бекон не са толкова големи, че да направят няколко обиколки :) 
* Поръсва се с отделените  подправки, завива се стегнато и прибира за час в камерата. 
* Изважда се преди печене и веднага нарязва на кръгове с дебелина ок 2см.  Намазват се от двете страни с олио. 
* През това време скарата, или грил тиган трябва да са загряти. 
* Приготвените шайби се пекат от двете страни до готовност (зависи от скарата Ви, ако е с капак е добре, но нашата няма, както и грил тиганът ми е без капак и винаги поставям сгънато на 2-3 пласта парче алуминиево фолио - така докато се пекат мръвките се и задушават, което на мен ми харесва. )

Сервирани са с пъстър ориз , каймак и едно чесново сосче - сокът на 1 лимон, щипка сол, 2 с.л. зехтин/олио, 1 фино счукана скилидка чесън и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Разбърква се и е готово :) Много подходящо за всяко месо и риба.


 

4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...