6 декември 2009 г.

Бурания

Една манджа от Чирпанския край, която много обичаме. Особено зимата.
Оригинално е постна, но отдавна видоизменена точно в оня край с месо.
Традиционно я приготвят по свинската коледа - наред с другите мезета.
Аз я правя и със свинско, и с пилешко и с телешко месо.


Продукти:
500гр кисело зеле
+ още 500 мл зелев сок
200 гр. ориз

1 каф.ч. олио
Сол на вкус
* месо – около един килограм, без значение на вида. В този случай - със свинско

Приготвяне:
Месото се поставя в 1/2 вода и вари около 10 мин, като се отпенва през това време. Прибавя се накълцаното кисело зеле, сока и олиото и вари до омекване на месото. Ориза се измива на течаща вода, докато спре да пуска бяла вода. Заедно със зелето се поставят в тава и разбърква. Месото (нарязано по желание) се нарежда , добавя още гореща вода или бульон да се получи 1:3 части ориз:вода. Поставя се в загрятата вече фурна и пече до блееедо зачервяване  и набъбване на ориза. 




Лятото ползвам стерилизирано зеле от буркан. Зелев сок по това време няма - вместо него слагам сок на един лимон или една чаена лъжица лимонтозу

За приготвяне на рецептата в CRock-pot
поставя се нарязаното зеле (почистено от твърдите части) , сока, който се е отцедил, докато се реже и още 200-300 мл.  (и месото, ако ще има такова)  в съда. 
Включва се на режим ІІ за 6 часа.
След като се отвори уреда, един пласт зеле се отмества в единия край, прибавя се измития почистен ориз,  връща се пласта зеле отгоре, затваря се капака и включва за още 2 часа на режим ІІ.
Разбърква се хубаво и тогава сервира. 



8 коментара:

  1. Чудесна е буранията!

    Пепи, надявам се, нямаш нищо против.. ?

    Поздравявам те :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Разбира се, че не, Дими :)
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Това ме хвърли в духовата музика... Баба ми казваше бурания на нещо като манджичка студена, приготвено от кисело мляко, печени чушки, чесън, олио и магданоз.
    Иначе твоето предложение е много ммм, както съм и гладна...
    Усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз затова и уточних от кой край е яденето.
    За печени чушки с мляко и..... четох веднъж в един форум, че му казват така, нещо като предястие е.
    Нали знаеш, колкото домакини в село, толкова рецепти за баница :)
    Важно да е вкусно :)

    Много усмивки и от мен, Ина :)

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, много благодаря за прекрасната рецепта и не само тази разбира се! Вчера обрах овациите. Много е вкусно! И ти е много ценен блога- все тук намирам неща, истински български, на бабите ни, с които сме расли...
    Нека не те напуска вдъхновението! И само хубави неща да те спохождат! :)

    Роси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много се радвам, че това е онова любимото на мъж ти, дето търсеше и сте харесали.
      Много ти благодаря, живи и здрави да сте!

      Изтриване
  6. Страхотна рецепта , веднага я постнах във Фейса !!! Обожавам старите рецепти !!!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за рецептата.Не знаех ,че това е бурания.Иначе съм готвила по рецепта на свекърва ми зеле с ориз.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...